Esővízgyűjtő használata

Hazánk éghajlata nem biztosít kerti növényeink számára egyenletes csapadék mennyiséget, hogy vízigényüket kielégítsük. A talaj párolgását csökkenteni tudjuk talajtakarással, például mulcsozással, de az öntözést nem tudjuk teljesen kiiktatni.

 

Mi a megoldás?

Az esővíz összegyűjtésével, száraz időszakokban történő felhasználásával rengeteg vizet spórolhatunk, ráadásként megakadályozhatjuk, hogy a felesleges víz az épület alá folyva károkat okozzon, kertünkben sarat és vízmosásokat képezzen. Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőről lecsorgó víz esővízgyűjtő tartályba vezetése.

Tipp: Ha nyitott tartályt használunk vízgyűjtéshez, ügyeljünk az abból ivó állatok épségére. Fulladásuk elkerülése érdekében, biztosítsunk számukra kikapaszkodási felületet (pl. úszó fadarab, de bármilyen vízen lebegő tárgy megfelel).

Hova tegyük esővízgyűjtőnk?

Esővízgyűjtőnket köthetjük közvetlenül az ereszcsatornára egy vízgyűjtő cső segítségével, ami a túlfolyás meggátolásában is segítségünkre lesz. Ez a csövet az ereszcsatornához csatlakoztatva (ehhez fúró szükséges) bevezeti a vizet az esővízgyűjtő tartályba. Érdemes az esővízgyűjtőt talpra vagy magasabb állványra helyezni, hogy könnyedén megtudjuk tölteni öntözőkannánkat. Műanyag csappal könnyű az öntözővíz adagolása, és amennyiben a gyűjtő alkalmas rá tömlő kimenettel pedig slagot is csatlakoztathatunk aljára.  Manapság számos kifejezetten esztétikus és praktikus megoldással találkozhatunk, már nem kényszerülünk kopott olajos hordókkal elcsúfítani kertünket.  

 

Mennyi esővizet tudunk összegyűjteni?

1 négyzetméteren 1mm eső 1 liter vizet képes összegyűjteni. Tehát egy erősen esős időszakban, amikor eshet 15mm eső, akkor egy átlagos háztető (40m2)
 képes akár 600 liter vizet is összegyűjteni.

Esővízgyűjtők sokasága

Amennyiben úgy döntesz belevégsz a projektbe, nézd meg esővízgyűjtőinket és találd meg az ízlésednek és pénztárcádnak megfelelőt. Esővízgyűjtőink 200-440L-ig.

Találsz majda görög amfórákra emlékeztető esőgyűjtőt, modern letisztultabb darabokat és fahatásút is.

Egyes vízgyűjtők tetejébe még virágot is lehet ültetni, így amellett hogy hasznosak még dekorálhatjuk vele kertünket.

Az esővízgyűjtés számos előnnyel járó és kis befektetéssel bárki kertjében könnyedén megvalósítható környezettudatos megoldás.

 

Esővízgyűjtés