Esővízgyűjtő használata
0 komment

Hazánk éghajlata nem biztosít kerti növényeink számára egyenletes csapadék mennyiséget, hogy vízigényüket kielégítsük. A talaj párolgását csökkenteni tudjuk talajtakarással, például mulcsozással, de az öntözést nem tudjuk teljesen kiiktatni.

 

Mi a megoldás?

Az esővíz összegyűjtésével, száraz időszakokban történő felhasználásával rengeteg vizet spórolhatunk, ráadásként megakadályozhatjuk, hogy a felesleges víz az épület alá folyva károkat okozzon, kertünkben sarat és vízmosásokat képezzen. Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőről lecsorgó víz esővízgyűjtő tartályba vezetése.

Tipp: Ha nyitott tartályt használunk vízgyűjtéshez, ügyeljünk az abból ivó állatok épségére. Fulladásuk elkerülése érdekében, biztosítsunk számukra kikapaszkodási felületet (pl. úszó fadarab, de bármilyen vízen lebegő tárgy megfelel).

Hova tegyük esővízgyűjtőnk?

Esővízgyűjtőnket köthetjük közvetlenül az ereszcsatornára egy vízgyűjtő cső segítségével, ami a túlfolyás meggátolásában is segítségünkre lesz. Érdemes az esővízgyűjtőt talpra vagy magasabb állványra helyezni, hogy könnyedén megtudjuk tölteni öntözőkannánkat. Műanyag csappal könnyű az öntözővíz adagolása, és amennyiben a gyűjtő alkalmas rá tömlő kimenettel pedig slagot is csatlakoztathatunk aljára.  Manapság számos kifejezetten esztétikus és praktikus megoldással találkozhatunk, már nem kényszerülünk kopott olajos hordókkal elcsúfítani kertünket.  

Az esővízgyűjtés számos előnnyel járó és kis befektetéssel bárki kertjében könnyedén megvalósítható környezettudatos megoldás. 

 

Szólj hozzá

Minden megjegyzés moderálva van, mielőtt közzétennénk