Mindent, amit az orchideák tartásáról tudni érdemes - gondozásuk és betegségeik

Az orchideafélék figyelemre méltó számú, 25-30 ezer fajjal képviseltetik magukat a növényvilágban. Ezen felül számos hibrid faj létrejött a nemzetség evolúciója során.

Sokszínű nemzetségük közel 85%-a trópusi és szubtrópusi területeken található. Elsősorban epifitákból, azaz fákon élő, de azokon nem élősködő növényekből áll. Csaknem minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak a száraz sivatagok és a sarkvidéki területek kivételével. A legtöbb fajnak Dél-Amerika és Ázsia ad otthont, jellemzően a nedves, párás környezetet kedvelik.

Elképesztő változatosságuk, jellegzetes szépségű virágaik és egzotikus megjelenésük révén hosszú évek óta tartó töretlen népszerűségüknek örvendenek. Az orchidea szerelmeseit még az sem tántorítja el, hogy a növény gondozása sokszor a gyakorlott növénytartók számára is kihívást jelenthet.

Orchidea gondozása és öntözése

Az orchidea az 1700-as években kezdte meg európai térhódítását, igazán elterjedni viszont csak a XIX. században tudott. A korábban költséges és hosszú hajóúton behozott növények megfelelő gondozás hiányában nagyrészt elpusztultak. A termesztés a XX. századtól vált lehetségessé laboratóriumi körülmények között.

A Phalaenopsis - közismertebb nevén a lepkeorchidea - a legnépszerűbb és legelterjedtebb fajta. Népszerűségét viszonylag egyszerű kezelhetőségének és a hosszú időn át tartó virágzásnak köszönheti. Növekedési időszaka a nyári hónapokra tehető. Virágzás a téli hónapokban várható, ideális körülmények között akár 1-2 hónapon keresztül is gyönyörködhetsz szépségében.

Így neveld az orchideád!

Ideális környezet

Az orchideák számára biztosítani kell az elegendő szűrt fényt, keleti, nyugati tájolású ablakpárkányokon minden bizonnyal jól érzik majd magukat. A tűző napfénytől azonban óvni kell, az erős napsugár ugyanis megégetheti a leveleiket, így a lakásban leginkább félárnyékos helyen tartsd.

A hőmérsékletre is érdemes figyelni: az orchideánk számára a 20-25 °C közötti környezet az ideális, 16°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten hamar elpusztulnak.

Kedvelik a párás éghajlatot, így, ha párásítani szeretnéd a környezetét, ezt kétféle módon teheted. Permetezheted kézi spriccelővel a leveleket, amit mindenképpen a kora délutáni órákra időzíts, hogy még az esti lehűlés előtt el tudjon párologni a víz! A másik mód a cserép alá helyezett nedves agyaggranulátumok használata, amik megfelelően párás légkört biztosítanak a növény számára.

Mint minden növény esetében, itt is rendkívül fontos a megfelelő termesztő közeg: a Gardino kínálatában több, kifejezetten orchideák nevelésére alkalmas föld közül választhatsz.

Öntözés

Az öntözés szinte minden növény esetében veszélyforrást jelent, hiszen a túl sok vagy épp túl kevés víz hamar súlyos károkat okozhat. Az orchidea esetében sincs ez másként. Általában heti egyszeri öntözés bőségesen elegendő számukra.

Érdemes átlátszó, speciálisan orchideák számára készült műanyag kaspót választani, így könnyen ellenőrizheted a gyökerek állapotát és az öntözöttség szintjét. Ha a gyökerek zöld színűek, akkor még nincs szükség öntözésre, ha pedig szürkés színűek, itt az ideje a locsolásnak.

Orchidea átlátszó kaspó

Az öntözés legpraktikusabb módja, ha a növényt cserepestől vízbe állítod - hetente egyszer, 15-30 percre - hagyod, hogy megszívja magát, majd szépen leöntöd róla a vizet.

Figyelj, hogy a növény alatt, illetve levelei között ne álljon sokáig a víz, mert ez könnyen rothadási folyamatot eredményezhet. Gyakorlottabb orchidea gondozók akár dekoratív kerámia vázában is nevelhetik a növényt.

Ha teheted, öntözd esővízzel, mivel az orchideák érzékenyek a víz keménységére. Ha erre nincs lehetőség, használj felforralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött csapvizet az öntözéshez.

Táplálás

Az orchideák tápanyagigénye elég magas. Érdemes rendszeresen, minden 3-4. öntözés alkalmával számukra kifejlesztett tápoldattal támogatni fejlődésüket. A termesztő közegbe szúrható táprudak szintén remek megoldást jelentenek.

Bár az orchideák nevelése kezdetben kicsit talán körülményesnek tűnhet, gondozásuk hamar rutinná válik. A növények szépségükkel meghálálják a gondoskodást.

Így ültesd át az orchideát

Az orchideákat érdemes 2-3 évente átültetni speciálisan számukra kifejlesztett ültető közegbe. Az átültetést célszerű az áprilistól szeptemberig tartó időszakban elvégezni.

Megfelelő gondozásuk egyik alappillére, hogy gyökerüket egy cserép virágföld helyett olyan laza anyagokkal kell elfedni, mint a fakéreg, a moha és faszén. Mivel a növény az átlagnál fogékonyabb a betegségekre, az átültetés során légy a szokásosnál is körültekintőbb!

Orchidea átültetése lépésről lépésre

Az átültetés előtt több szempontból kell megvizsgálnod a növény állapotát

Mérete

Amikor a gyökerek már próbálnak utat törni a cserép nyílásain át, biztosan elérkezett az idő az átültetésre. Ehhez legalább egy mérettel nagyobb cserepet válassz!

Az ültetőközeg

Az orchidea a laza, darabos környezetet kedveli, ha azonban ez lebomlásnak indul, azaz elkezd szétesni egyre kisebb darabokra, a közeg vízelvezetőképessége jelentős mértékben sérülhet. Ilyenkor ideális az átültetéssel friss közegbe helyezni a növényt, ami a gyökerek számára is megfelelő légáramlást biztosít majd.

Virágzáskor tilos

A virágzás során az orchidea energiája legnagyobb részét szirmai kibontásába fekteti, ezért ebben a szakaszban biztosan nem viseli jól az átültetést. Ezt a manővert ajánlatos a virágzás után, már a hervadás stádiumára időzíteni.

Az átültetés lépései

Az átültetés első lépéseként óvatosan válaszd le a gyökereket a cserép faláról. Ezt követően, az ültetőközeggel együtt, emeld ki a növényt, majd finom mozdulatokkal bogozd ki a gyökérhálót. Óvatosan meg-megrázogatva az orchideát, távolítsd el az ültető közeget a gyökerek közül. Az új, legalább egy mérettel nagyobb cserépbe helyezz agyaggranulátumokat. Az ültető közeget szórd szépen a növény köré, ha szükséges, rögzítsd támasztékkal is az orchideát. Átültetés után úgy ösztönözhető a gyökérfejlődés, ha néhány hétig nem kap vizet a növény.

 

Az orchidea leggyakoribb betegségei és kezelési módjuk 

Vírusos betegségek

Az orchideák egészségét leginkább a vírusos megbetegedések fenyegetik. Az élősködő organizmusok a növény minden részébe eljutnak, így a vírusfertőzés nem gyógyítható. A fertőzött növény élete végéig beteg marad, ráadásul annak szaporulatai szintén tovább örökítik a fertőzést.

 

A növényi vírusok terjedhetnek levéltetű, pajzstetű, vagy akár fertőzött virágpor által is. Bármi, ami a fertőzött virággal érintkezik – legyen szó a cserépről, szerszámokról, vagy akár az öntözéskor lecsöppent vízcseppekről – fertőzési forrást jelenthet. Ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ápolás során használt eszközökre: a késre és ollóra például észrevétlenül rátapadt növényi nedvben burjánzó vírusrészecskék könnyűszerrel bejuthatnak a következő növénybe. Mindössze egy apró sérülés, s már meg is van a rés a pajzson.

 
Orchidea vírusos betegség levél tünet
Orchidea vírusos betegség virágszirom tünet
Orchidea vírusos betegség levél tünet

 

A vírusfertőzés tünetei: az orchidea adott fajtájára jellemző szín általában megváltozik, illetve az alapszíntől eltérő árnyalatú, jól kivehető rajzolatok, foltok jelennek meg a szirmokon.

Kezelés: Mivel a vírusok ellen nem létezik gyógymód, jobb, ha a védekezésre helyezed a hangsúlyt. Az orchideák vásárlásánál a növényi útlevél (növényegészségügyi bizonyítvány) megnyugtató bizonyíték. A gondozás során fertőtlenítsd az eszközöket: ajánlatos 1-2 percig áztatni minden vágóeszközt Hypo 1:5 arányban vízzel hígított oldatában. A növényi nedv természetesen nem csupán az eszközökre, hanem a kertész kezére is könnyedén rátapadhat, így egy gyors – de alapos – szappanos kézmosással biztosan kiküszöbölheted ezt a veszélyforrást.

Baktériumos és gombás betegségek

A baktériumok vizes, nedves közegben szaporodnak leginkább. Ezek a veszélyes egysejtűek fénymikroszkóppal vizsgálhatók, csillangókkal (nyúlványokkal) rendelkeznek, melyeknek köszönhetően képesek mozogni a vízben – ezért is kedvelik a nedves környezetet. Az öntözés során, például a lecsorgó víz által, könnyen terjedhet tovább a fertőzés egyik növényről a másikra.

Orchidea bakteriális fertőzés tünetei:

A baktériumok okozta betegségek tünetei: vizenyős, gyorsan növekvő foltok jelennek meg a növényen, melyek idővel barna, fekete árnyalatúvá válnak. A fertőzés kiindulópontját sok esetben itt is az apró sebek jelentik. A baktériumok levélfoltosság mellett rothadást is okozhatnak. 

Kezelés: a réztartalmú növényvédő szerek hatékony megoldást jelentenek. Azonban ezek is csak a fertőzés terjedését képesek meggátolni; a növény beteg részeit meggyógyítani nem tudják, ahogy az ott végzett károk visszafordítására sem használhatók. Ha baktériumos betegséget észlelsz, helyezd szárazabb körülmények közé a növényt, s kezeld rézhidroxidos permetezéssel. Érdemes emellett egy teljesen új, steril termesztő közegbe átültetni.

Gyökérrothadás

Orchideák esetében gyökérrothadást különféle korokozók és gombás betegség is okozhat.

Orchidea gyökérrothadás tünetei

Orchidea gyökérrothadás tünetei: ha azt látod, hogy a növény gyökerei barnábbak, puhán és ernyedten lógnak, akkor valószínűleg baj van!

Kezelés: Távolítsd el az esetleg már elhalt részeket, s áztasd a növényt 0,2%-os Topsin M 70. gombaölő szeres oldatban, nagyjából 30 percen át. Ezek után hagyd, hogy megszáradjon, ami akár 2-3 órán át is eltarthat. Végül ültesd át egy teljesen új, tiszta közegbe és jó pár héten át csak minimálisan öntözd. 

Állati kártevők

Az orchideákra leginkább veszélyes állati kártevők: pajzstetű, tripsz, levéltetű, takácsatka és nem utolsó sorban a csigák.

Levéltetű:

Orchidea levéltetű tünetei:

Pajzstetű:

Orchidea pajzstetű tünetei

Takácsatka:

Orchidea takácsatka tünetei

Tripsz:

Orchidea tripsz tünetei

Kártevők tünetei az orchideán: minden kártevő eltérő formában jelenik meg a növényen. Nézd meg képeinket, amik segítenek az azonosításban!

Kezelés: Az állati kártevők ellen a legtöbb esetben csak a megfelelő rovarölő szerekkel tudod felvenni a harcot. A takácsatkák korai felismerésénél esetleg az atkás levelek nedves ruhával való áttörlése is megoldást jelenthet, de általánosságban jobb minél előbb felkutatni a megfelelő rovarölő szert és azzal permetezni az ostrom alatt álló növényt.

Mire érdemes még figyelned az orchidea gondozása során?

Természetesen a különböző betegségek és kártevők mellett egyéb veszély is leselkedik gyönyörű orchideáinkra: a helytelen gondozás nagymértékben árthat a növényeknek.

A lakásban nevelt orchideák esetében leginkább a túlöntözés okozhat problémát, a folyamatosan vizes közegben ugyanis hamar elrothadnak a gyökerek. A kiszáradástól kevésbé kell tartani. A túlöntözés elkerülése érdekében jobb, ha tényleg csak a nagyon forró nyári napokon öntözöd gyakrabban a növényt. Spricceld leveleit akár napi rendszerességgel.

Szintén a lakásban tartott orchideákat fenyegeti a hirtelen felerősödő napfény. Ha a növény levele megég, foltossá válik, a folyamatot már nem lehet visszafordítani. Ahogy a betegségek kapcsán is írtuk, itt szintén inkább a megelőzésre törekedj:

amikor beköszöntenek a melegebb hónapok, nézd meg, hogy növényedet nem érik-e a kelleténél jobban a napsugarak. Ha kell, helyezd félárnyékos helyre!

Bizonyos fajtáknál, például az Oncidium-, Miltonia-féléknél, megfigyelhető, hogy a levelek gyűrötté válnak, szinte ’harmonikásak’ lesznek. Ez a száraz levegő és kevés öntözővíz következménye. A páratartalom megemelésével és rendszeres öntözéssel optimalizálható a környezet, s bár a meggyűrődött levelek ki nem simulnak, az új levélkék már szép, egészségesek lesznek.

Virággondozás