Esővízgyűjtés szabályai, esővíztároló

Esővízgyűjtés mesterfokon

Az esővízgyűjtés manapság egyre nagyobb teret hódít szerte a világban. Hazánk éghajlata lehetővé tenné a legtöbb kertünkben termesztett zöldség- és gyümölcsfaj vízigényének fedezését; azonban a csapadék napjainkban tapasztalható hektikus eloszlása nem megfelelő, mivel növényeinknek leginkább tavasszal-nyáron egyenletes időközönként van szükségük az éltető vízre. A csapadékvíz megfelelő időben való kijuttatására tökéletes megoldás, ha csapadékos időszakokban összegyűjtjük az esővizet, és szárazság idején kiöntözzük azt. Egy átlagos kertben a természetes csapadékon felül kb. 11 liter / négyzetméter vizet kell pótolni hetente a tavaszi-nyári tenyészidőszakban. A talaj párolgását talajtakarással, például mulcsozással csökkenthetjük, az öntözést azonban semmiképp nem tudjuk teljesen kiiktatni.

Egy 4 fős család átlagos napi vízfogyasztása 500-600 liter - megdöbbentő, igaz? Egy kényelmes kádfürdőzés során akár 100 litert is elhasználhatunk, míg egy szimpla tusolás 40-70 liter közötti mennyiséget emészt fel. A tudatos vízfogyasztásnak a környezetvédelemben is fontos szerepe van, hiszen a túlfogyasztás a Föld édesvízkészletét veszélyeztető tényezők egyike. Az esővíz összegyűjtésével, száraz időszakokban történő felhasználásával rengeteg vizet spórolhatsz, ráadásul azt is megakadályozhatod, hogy a felesleges víz az épület alá folyva károkat okozzon, sarat és vízmosásokat képezzen a kertben. Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőről lecsorgó csapadék esővízgyűjtő tartályba vezetése.

 Esővízgyűjtő tartály

Az esővízgyűjtésről általában

A felszíni vizek gyűjtése nem új találmány, már a 20. század elején is bevett hagyomány volt a háztartásokban. Régebben hordókba, kádakba gyűjtötték az esővizet, amit egyébként nem csak a növények gondozására, de akár mosásra, tisztálkodásra is előszeretettel használtak. Mivel nincs benne mész, az esővíz a talajvizekhez képest jóval lágyabb.

Az esővízgyűjtés számos előnnyel járó és kis befektetéssel bárki kertjében könnyedén megvalósítható környezettudatos megoldás. Ma már a klasszikus megjelenésű esővíztárolóktól egészen a megnyerő külsejű, modern darabokig számos opció közül választhatsz.

Miért gyűjtsd az esővizet?

Ha már egyszer megteremtettél minden szükséges feltételt az értékes esőcseppek begyűjtésére, talán az is érdekelne, hogy kerted gondozása mellett még mire használhatod a plusz vízmennyiséget. Adunk néhány tippet, általánosan megfogalmazható azonban, hogy bármilyen olyan esetben használható esővíz, melynél nincs szükség ivóvíz minőségre. (Utóbbinál nyilván kiemelt vízminőségi szempontokat is figyelembe kell venni.)

Takarítás, mosás

Esővizet nyugodtan használhatsz takarításhoz, de ha igazán környezettudatos szeretnél lenni, s akár egy teljes rendszer kiépítésébe is belevágsz, az esővíz gépi mosásnál is remekül alkalmazható, sőt, lágysága miatt a gépet is jelentős mértékben megkímélheted a vízkövesedéstől. WC-öblítésre szintén használhatsz esővizet, bár, ha tényleg környezetbarát metódust szeretnél, ezt akár szürkevízzel - vagyis a mosásból keletkező szennyvízzel - is meg tudod oldani.

Az autód mosására is felesleges volna pazarolni a vezetékes vizet, ha ott áll a kertedben egy csinos tartály, amiből bármikor meríthetsz.

A fenntartható kert

Ha hosszú távon is a környezetkímélő megoldások híve vagy, kerted megtervezésénél s majd később gondozásánál is biztosan szeretnéd ezt az irányvonalat követni. A fenntartható kert kialakításának része a háztartási hulladék komposztálása, az újrahasznosítás, a helyi flórát kedvelő növények választása, és igen, az esővízgyűjtés egyaránt.

KIsfiú locsol esővízzel

A felszíni esővízgyűjtés menete

A tetőről lecsorgó esővíz megfelelő elvezetésénél úgy kalkulálj, hogy egy 40-50 négyzetméteres felületről havi szinten körülbelül 1000 liter vizet nyerhetsz. A korábbi hordókkal és kádakkal történő gyakorlatot ma már az időtálló - s egyben akár UV és fagyálló - műanyagból készült esővízgyűjtők váltották fel. Manapság számos kifejezetten esztétikus és praktikus megoldással találkozhatsz, így ne félj, nem kell kopott olajos hordókkal elcsúfítanod kertedet. A felszíni esőgyűjtés egyik nagy előnye, hogy semmiféle földmunkával nem kell bajlódnod.

A modern, műanyag tartályok másik előnye, hogy tetemes súlyú elődjeikkel ellentétben kis tömegük révén gond nélkül telepíthetőek. Esővízgyűjtődet kötheted közvetlenül az ereszcsatornára egy egyszerű cső segítségével, ami a túlfolyás meggátolásában ugyancsak segítségedre lesz. Érdemes a tartályt talpra vagy magasabb állványra helyezni, így ugyanis az öntözőkanna megtöltése sem jelent majd problémát. Műanyag csappal még kényelmesebb az öntözővíz adagolása, és amennyiben a gyűjtő alkalmas rá, tömlő kimenettel akár slagot is csatlakoztathatsz az aljára.

Az esővízgyűjtéshez szükséges eszközök

Akad pár hasznos tartozék, amiket igény szerint beszerezhetsz tartályod mellé, még inkább megkönnyítve ezáltal annak rendszeres használatát.

 

Esővízgyűjtő kiegészítők

 

Esővízgyűjtő csap

A könnyedén beszerelhető esővízgyűjtő csap praktikus megoldást kínáló kiegészítő, hiszen segítségével úgy adagolhatod a használni kívánt vizet, ahogy azt bármilyen más csap használatával tennéd.

Esővízgyűjtő talapzat

A talapzat megemeli és stabilan tartja az esővízgyűjtőt, akár nagy mennyiségű csapadékvíz esetében is (a tartály méretétől függően ez akár 210-400 kg súlyt is jelenthet). Segítségével nagyobb méretű locsolókannákat szintén gond nélkül megtölthetsz.

Ereszcsatorna vízgyűjtő szett

A Gardino oldalán található vízgyűjtőkkel kompatibilis ereszcsatorna vízgyűjtő szett használata gyerekjáték. Egyik felét az ereszcsatornába fúrod, majd a másik felét csatlakoztatod a tartályodhoz. Ezáltal az ereszben összegyűjtött víz a gyűjtőbe folyik, ráadásul túlfolyás ellen is biztosít a rendszer.

Külső-belső szűrő

Érdemes szűrőket (külső vagy belső) használni, így ugyanis biztosan nem kell majd aggódnod a csövek eltömődése miatt. Időnként távolítsd el a szűrőt és tisztítsd meg a felgyülemlett hordaléktól!

Rögzíthető locsoló

Az esővízgyűjtőkre szerelhető tömlő szett minden szükséges kiegészítőt tartalmaz: csap, rugalmas átlátszó locsolócső, tömlőfej és csatlakozó tartozékok. Használata gyerekjáték, ráadásul a cserepes növények öntözését is kifejezetten kényelmessé teszi.

Összekötő szett

A minden esővízgyűjtő tartályunkkal kompatibilis összekötő szett segítségével egyszerre akár több tárolót is összekapcsolhatsz. Leginkább nagyobb tetejű házak esetében praktikus választás, ahol jelentősebb mennyiségű víz gyűjtése lehetséges. A szett tartalmazza a fúrófejet, csövet és a csatlakozó tartozékokat.

A különböző kiegészítőket szettekben összecsomagolva is meg tudod venni kedvezőbb áron. 

Az esővízgyűjtésre vonatkozó szabályok

Természetesen a sikeres csapadékgyűjtéshez néhány előírást is be kell tartanod. Mindenképp fontos alaposan áttanulmányozni az esővízgyűjtés egész Magyarország területére vonatkozó jogszabályait, de a csapadékvíz elvezetést érintő helyi önkormányzati rendeleteket is figyelembe kell venni. A szolgáltatók egyébként rendszeresen ellenőrzik ezek betartását, így már a kezdetekkor ügyelj arra, hogy a csapadékvíz gyűjtésekor alkalmazott gyakorlat minden szempontból elfogadható legyen.

A szennyvíz és csapadékvíz nem fér meg egy helyen

A víz-és csatornaszolgáltatók által megfogalmazottak szerint például arra is figyelned kell, hogy a csapadékvizet semmiképp se vezesd a csatornahálózatba. A Fővárosi Vízművek Zrt. csatornahálózatai elválasztott rendszerűek, technológiájuk és kapacitásuk révén csak a háztartási, előtisztított ipari jellegű szennyvizet tudják befogadni és elvezetni. Csapadékvizet egyébként használaton kívüli kútba szintén tilos bevezetni.

A csapadékvíz megfelelő, biztonságos elvezetése

Az esővíz elvezetésére olyan rendszert kell kialakítanod, hogy az a terepen, építményekben, vagy épp a szomszédos telkeken és építményekben semmiféle kárt - például átázást, kimosást, vagy épp korróziót - ne okozzon, illetve a rendeltetésszerű használatot se akadályozza.

Ha nyitott tartályt használsz a vízgyűjtéshez, ügyelj az abból ivó állatok épségére. Fulladásuk elkerülése érdekében, biztosíts számukra kikapaszkodási felületet (pl. úszó fadarab, de bármilyen vízen lebegő tárgy megfelel).

Esővíz elvezetése ereszcsatornából

Mire van szükség a karbantartáshoz?

Iszaplerakódás ellen levegőztetés

Az évek során esővíztárolód alján iszap rakódik le. Ez alapvetően természetes folyamat és legtöbbször nem okoz problémát. Ha azonban már túl sok iszap gyűlt össze, az ott található baktériumok erjedési folyamatot indíthatnak el, aminek következtében a víz sárgás és kellemetlen szagú lesz. Ilyenkor érdemes bevetni egy akvárium vagy tavi buborékoltatót, a víz levegőztetésével ugyanis mindössze néhány nap alatt leszámolhatsz a kellemetlenséggel.

Nyári karbantartás

A tartály tisztítását-karbantartását célszerű a nyári időszakra időzíteni. Bár a víz nem lesz épp rózsaillatú, alacsony szintje miatt ilyenkor a legkönnyebb elvégezni ezt a feladatot. A vizet részben távolítsd el búvárszivattyú segítségével. A tartály alján nagyjából 20 cm-es magasságban hagyj vizet, a kiszivattyúzott mennyiséget a karbantartás idejére vödrökben tárold. A tároló belső falait legegyszerűbben egy nagynyomású tisztítóberendezéssel tudod megtisztítani. Ha lehet, kerüld el a hipó vagy bármilyen egyéb fertőtlenítőszer használatát.

A karbantartás rendszeressége teljes mértékben az adott esővízgyűjtőtől függ: bizonyos esetekben 2-3 évente szükséges egy alapos tisztítás, míg máskor akár 5-10 év is gondtalanul elrepül. 

A csapadék gyűjtése tehát egyszerre környezettudatos és pénztárcabarát opció. Lágysága miatt növényeid kifejezetten szeretni fogják az esővizet. De ahogy fentebb írtuk, tartályod tartalmát az öntözés mellett egyéb tevékenységek során is nyugodtan felhasználhatod. Ki mondta, hogy egy vízgyűjtő nem lehet stílusos? A Gardino oldalán több olyan típust is találsz, aminek beépített ültető betétjének köszönhetően virágot is tehetsz a tetejére, így a kert legújabb, menő eleme lesz. Mielőtt beszereznéd a számodra megfelelő tartályt, térképezd fel a vonatkozó jogszabályokat és ezek megismerése után fogj csak bele a csapadékgyűjtésbe!

Esővízgyűjtés