5 + 1 tipp, hogy a paradicsompalánta nevelése gyerekjáték legyen

A helyszín egy negyedik emeleti lakás erkélye valahol Budapest szívében. A közepesen festői kilátást kínáló csöppnyi kilépő első ránézésre nem kecsegtet túl sok reménnyel, ha növénytermesztési céllal pásztázzuk végig néhány szerény négyzetméterét. A paradicsom nevelésének azonban csak egyetlen dolog szabhat határt, a képzelet! Bemutatjuk neked a sikeres palántanevelést lépésről lépésre. Olvass tovább!

Paradicsom nevelése_paradicsom palánta_paradicsom palánta nevelése_paradicsom gondozása_balkonnövény_balkonkertészet

Magtól a palántáig: A paradicsomtermesztés alapjai

Manapság paradicsom magok széles választékából szemezgethetünk. Mint azt korábbi bejegyzéseinkben olvashattátok, a kertészkedés első és kulcsfontosságú eleme környezetünk alapos felmérése. A termeszteni kívánt növényeket ugyanis a rendelkező feltételeknek megfelelően kell kiválasztanunk.

Mérete és édes íze miatt kedvelt típus a koktélparadicsom, ami például egy picike erkélyen is szép termést hoz. A balkonparadicsomnak köszönhetően a szűkös hely ma már tényleg nem jelent problémát: ezek a fajták kifejezetten kisebb teraszok és erkélyek lelkes lakói. A nehézsúlyúak között találjuk az ún. óriás paradicsomokat, amik nem csupán tágasabb teret, de támasztékot is igényelnek az egészséges fejlődéshez. A fürtös verziók méretüket tekintve a skála közepén helyezkednek el, hiszen a koktélparadicsomnál termetesebbek, s szintén karóra támaszkodó típusok.

1. tipp: Méret tekintetében pontosan mérjük fel előre, hogy mekkorára fog felfelé nőni a növény, hiszen cserepet is ennek megfelelően kell majd választanunk hozzá.

A paradicsomok egyéb szempontból is megkülönböztethetők: léteznek például determinált és folytonnövő fajták.

A determinált, bokorparadicsomként is emlegetett típus lehet törpe vagy magas, annyi viszont mindkét esetben biztos, hogy egy adott magasság elérését követően már nem nőnek tovább. Másik fontos jellemzője, hogy egyszerre érik be és nagyjából 1 hónap alatt teljesen le is terem.

A folytonnövő paradicsom ezzel szemben, ahogy neve is sejteti, folyamatos növekedésének köszönhetően – akár az 1 méteres magasságot is elérheti – folyamatos termést is ígér, bár egyszerre csak néhány szemet.

Néhány kedvelt, közismert paradicsom fajta

Perun (koktélparadicsom): Erős, folyamatosan növő típus. Hosszú tenyészidejű, magasra növő fajta, így támasztékra szüksége lesz. Apró, sárga, körtealakjáról ismert. Neveld akár paradicsomültető cserépben a teraszon!

 

Perun Paradicsommag

 

Lugas F1 (fürtös): Hibrid fürtös fajta, kemény gömb alakú termése egészen az őszi fagyoki szedhető.

 

Lugas F1 Paradicsommag

 

Brutus (óriás paradicsom): A már említett óriás paradicsomok egyike, korai, folyton-növő, inkább szabadföldi termesztésre ajánlott. Rendkívül zamatos!

Bajaja (balkonparadicsom): Cserépben és balkonládában egyaránt jól érzi magát. Mivel töve alacsony növekedésű, kiskertekben szintén kiváló otthonra lel. Korai érésű.

 

Bajaja Paradicsommag

 

 

Többféle Paradicsom Vetőmag

 

A paradicsom palánta nevelése magról rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagíthatja az odaadó hobbikertészt. Legkorábban február végén érdemes belevágni, de ha a palántákat az ablakpárkányon tervezzük pihentetni, akkor március eleje-közepe még ideálisabb.

Paradicsom nevelése_paradicsom palánta_paradicsom palánta nevelése_paradicsom gondozása

A magok elvetése

2. tipp: Az elején tápanyagban dús földre lesz szükségünk: a legideálisabb választás a tőzegmentes bio komposzt és a palántaföld. Fontos, hogy a földet még a magok elvetése előtt jól átnedvesítsük.

 

Palántaföldek, kókuszrost tégla, COMPO Fűszernövényföld

Érdemes lehet a magokat előtte egy napig vízben áztatni, hogy könnyebben meginduljon a csírázás. A magokat egyenletesen oszlasd el a föld felszínén, hogy ne akadályozzák egymást a növekedésben. Ezután tölts rá még egy vékony réteg földet, locsold meg, majd fedd le a frissen vetett magokat.

A magok kedvelik a nedves-párás környezetet, mérsékelt, 18-25 Celsius-fok közötti hőmérsékleten hagyjuk szunnyadni őket. Már a kezdeti fázisban is világos helyet válasszunk a számukra, a megfelelő fénymennyiség ugyanis elengedhetetlen a paradicsom fejlődéséhez. Sokszor emlegetett tanácsunk itt is érvényes: a csemetéket ne tegyük ki folyamatosan direkt napfénynek, hiszen az hamar kiégetheti őket.

Bár a magokat megtisztított tejfölös, kefires, joghurtos dobozkákba is helyezhetjük, egy asztali palántázó üvegház segítségével garantáltan magasabb hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosíthatunk számukra. Ezt a megoldást azoknak ajánljuk, akik kényelmesen, beltéren szeretnék nevelni palántáikat: praktikus kialakítása révén helytakarékos, megvédi az asztalt a víztől, az állítható szellőzőnek köszönhetően pedig megteremti az ideális mikroklímát és távol tartja a kártevőket. Kattints ide és bemutatjuk képekben a magvetést lépésről lépésre.

 

Asztali ültetők, asztali palántázók

 

Másik lehetőség magok neveléséhez az egyszer használatos, de biológiailag lebomló tőzegcserép. Ennél a módszernél a palántákat a cserepekkel együtt ki lehet ültetni, nincs szükség átültetésre (tűzdelésre).

3. tipp: A fény mellett a paradicsom gondozásának második legfontosabb eleme a víz.

Az egyenletes és folyamatos öntözés legegyszerűbben permetező segítségével oldható meg. Figyelj, hogy a föld sose száradjon ki, de túlöntözni sem szabad. A növekedés megindulásával a növénykék már alacsonyabb, 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten érzik a legjobban magukat. Az asztali palántázó üvegházon található szellőzőnyílások segítségével a hőmérsékletet és páratartalmat egyaránt szabályozhatjuk a növény igényeinek megfelelően.

Paradicsom nevelése_üvegház_paradicsom gondozása_paradicsom palánta

Átültetés (vagy tűzdelés)

Amennyiben sok palántát növeltél egy helyen, - például a Respana Asztali Üvegházban-, a palántákat 3-4 leveles korukban át kell ültetned egy nagyobb pohárba, ahol egészségesen tovább tudnak fejlődni és a gyökereknek van helye a növekedéshez.

4. tipp: A palánták kiemeléshez használj ültető kanalat és nagyon vigyázz, nehogy a mozgatás közben megsérüljenek a gyökerek.

Kiültetés

A következő lépés a kiültetés, ami jelentheti a palánták cserépbe, magaságyásba vagy szabadföldbe helyezését.

Ha cserépben szeretnénk tovább nevelni a paradicsomot, a praktikus mégis esztétikus megoldások jegyében a paradicsomültető cserép a legideálisabb választás. A kifejezetten paradicsom nevelésére kialakított cserép 4 gyűrűből álló támasztékot biztosít a növénynek, így a növekedés szakaszához igazodva a paradicsom magasságával együtt építhető az állvány. Karókra és kötözgetésre nincs szükség. A locsolás pedig a cserép oldalán található nyíláson keresztül aligha lehetne kényelmesebb.

 

Paradicsomültető cserép és állvány

 

Ha olyan fajtát választottunk, ami nem nő meg túl nagyra, a palántákat akár virágládákba is elhelyezhetjük.

Mivel a paradicsom melegkedvelő növény, várjuk meg a tavaszias idő beköszöntét, s időzítsük májusra a cserepek kihelyezését. Mindenképp olyan szegletet keressünk, ahol 6-8 óra napfény éri majd őket. A direkt napfénytől továbbra is óvakodjuk, a nyári hőségben ugyanis hamar megégetheti a leveleket. A balkonkertészetről a legfontosabbakat egy korábbi bejegyzésünkben gyűjtöttük össze.

 

Balkonkertészet kisokos kezdőknek cikk

 

Április végétől, ha az időjárás engedi, a palánták szabadföldbe is kiültethetők. Ebben az esetben a talajt érdemes már jóval a kiültetés előtt, ősszel előkészíteni (felásás, szerves anyagok beforgatása, mulcsozás, azaz talajtakarás). A palántákat először át kell szoktatnunk a kültéri viszonyokra, tegyük ki őket a szabad levegőre mindig egy kicsit hosszabb időre. Néhány héten belül kint is tölthetik az éjszakát, ekkorra pedig már készen állnak a külhoni életre. A magasra növekvő típusok mellé szúrjunk karót és a növekedés során kötözzük hozzá a szárat, ez támasztékot ad és stabilan tartja a növényt akkor is, amikor roskadozni fog az érett paradicsomoktól ;).

Fontos, hogy a palántát a cserépben elfoglalt helyéhez képest mélyebbre ültessük. A paradicsom ugyanis a levelek hónaljánál járulékos gyökereket ereszthet, ami hozzájárul a nagyobb, erősebb gyökérzet fejlődéséhez. Távolítsuk el a leveleket a szár talajszint alá kerülő részéről.

A javasolt tőtávolság 30-60 cm, a pontos értéket leginkább a fajta jellege határozza meg, melyet a vetőmag csomagolásának hátulján olvashatsz. A májusi fagyok után a paradicsom mellett ilyenkor egyébként a paprika, cukkini, uborka, karalábé és zeller szintúgy elnyerheti végleges otthonát. A veteményeskert kialakításának legfőbb részleteit - megfelelő helyszín, talaj, szükséges eszközök és növénytársítás - itt foglaltuk össze. Hogy biztosan emlékezzünk a kiültetett fajtákra és azok pontos helyére, az ágyást kézműves növényjelölőkkel is kiegészíthetjük.

Paradicsom palánta_paradicsom palánta nevelése_kertészet_gardino_szabadföld_növényjelölő_kerámia

A megfelelő talaj és gondozás

5. tipp: A paradicsom egészséges fejlődéséhez a minőségi palántaföld vagy zöldségföld és a trágya használata szintén nagymértékben hozzájárulhat.

 

Szerves trágyák, műtrágyák

 

Végképp szívességet teszünk a növénynek, ha egy kis házi komposztot is keverünk az elegybe. Néhány héttel később, amikor a föld tápanyagtartalmának jelentős részét elvesztette, érdemes folyékony vagy szilárd tápokkal is támogatni a paradicsom növekedését. Ezek akár azonnal kifejthetik hatásukat, ráadásul hosszú távon, 6 hónapon át megfelelő tápanyagellátást biztosítanak.

 

Compo paradicsom és zöldségtáp

 

+ 1 tipp: A kacsolásról se feledkezzünk el! Ez gyakorlatilag a paradicsom metszését, az oldalhajtások rendszeres eltávolítását jelenti.

Így megakadályozhatjuk a növény elburjánzását, és rávesszük, hogy energiáját a növekedés helyett a termésekre fordítsa. Kacsolásra csak a folytonnövők esetében van szükség, mivel a determinált fajták adott ponton maguktól abbahagyják a növekedést. Heti szinten átlagosan 3 oldalhajtást kell letörnünk minden növényről, így kb. 8-10 cm-nél nem nőnek nagyobbra. Ha folyamatosan figyelünk és rendben tartjuk őket, a bokrok szellősebbek maradnak, jobban, egyenletesebben éri őket a nap, ráadásul a kártevők sem jelentenek majd akkora veszélyt.

A paradicsom palánta betegségei

Penészgomba

A fiatal palántákra kifejezetten veszélyes a sclerotium rolfsii okozta penész, ami a paradicsomtő szárát megtámadva okozhat visszafordíthatatlan károkat. A tápanyag áramlásának akadályozása a palánták elszáradásához vezet. A leghatékonyabb kezelés a tövek átültetése.

Paradicsom permetezése szódabikarbónával régi, jó praktika: a házilag is könnyedén előállítható gombaölőszerrel – 1 liter vízben 1 teáskanálnyi szódabikarbónát oldjuk fel – a fertőzött leveleket vegyük célba.

Paradicsomvész

A leveleket és a termést egyaránt károsítja, súlyosságára már a betegség nevéből is következtethetünk. A leveleken és a szárakon zsíros foltok jelentkeznek, ez a paradicsomvész egyik legfőbb ismertetőjele. A fertőzött részek azonnali eltávolításával kezelhető, megelőzésként kontakt réz tartalmú, járvány esetén pedig felszívódó növényvédőszerekkel fékezhetjük meg a tovább terjedést.

Baktériumos betegségek

A xanthomonas vesicatoria tünetei a leveleken és a terméseken is észlelhető. A betegség vizenyős foltok formájában jelenik meg, amik aztán barnára száradnak. A még növekedésben lévő bogyók a foltok mentén először berepednek, a termés elrothad. A fertőzött növényeket gyökerükkel együtt mielőbb el kell távolítani, majd PVC zsákba helyezni. Ez a korokozó maggal is terjed, a talajban akár 5 éven át is képes életben maradni, így leginkább ötéves vetésforgóval számolhatunk le vele. Megelőzésére és terjedésének megakadályozására réz tartalmú növényvédőszer használata javasolt.

Ha mindent jól csináltunk, nem kell sokat várnunk: a palánták hamarosan látványos fejlődésnek indulnak. A növény folyamatos gondozásáról – azaz öntözés – azonban ebben az időszakban se feledkezzünk el! A szabadföldben élő paradicsomok már júliustól hozhatnak termést. A folytonnövő típusok egészen az első fagyok beálltáig friss, házi paradicsomot ígérnek. Bár a termési időszak az adott fajtától is függ, a paradicsom érése általában nyár végére, ősz elejére várható.

Termesztés