szobanövények_szobanövények fajtái_népszerű szobanövények_zöld_egészséges_otthon
Van, akinek kifejezett erőfeszítést igényel életben tartásuk, míg mások a lakás legékesebb díszeként büszkélkednek velük. Bizony, ez a bejegyzés a szobanövényekről fog szólni! Gondozásuk egyszerre jelenthet napi elfoglaltságot szinte meditatív jelleggel, ugyanakkor hamar komoly kihívásokkal találhatjuk szembe magunkat, ha nem térképezzük fel előre a kiválasztott növények igényeit. Lakásban jól elélnek, de vajon a tűző napot is bírják? Vagy inkább a kevésbé világos helyeket kedvelik? Cikkünkben megismerheted a népszerű szobanövények fajtáit, azok tulajdonságait és gondozásuk alappilléreit!

 

De miért is érdemes egyáltalán szobanövényt tartani?

Azon túl, hogy a növényekről való folyamatos gondoskodás pozitív hatással lehet mentális egészségünkre és esztétikai szempontból hozzájárulhat otthonunk szépségéhez, a szobanövények szervezetünkre szintén jótékony hatást gyakorolnak. A széndioxid csökkentésének és a káros anyagok eltávolításának köszönhetően ugyanis tisztítják a levegőt.

A szobanövények fajtái

A szobanövény mint kategória számos fajtát rejt: ide tartoznak a fikuszok, páfrányok, pálmák, kontyvirágfélék, csüngő-és kúszónövények, szobai futókák, broméliák, orchideák, kaktuszok, kutyatejfélék, muskátlik, fuksziák, levéldísznövények, pozsgások, stb. - tarka társaság, amiben mindenki megtalálhatja a számára – és lakása adottságainak is – megfelelő típust.

 

Nézzünk meg néhány fajtát közelebbről: íme, 10 + 1 szobanövény, amibe nem kizárt, hogy első pillantásra beleszeretsz!

 

Fikuszok

fikusz_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

A fügék és eperfafélék családjába tartozó fikusz eredetileg trópusi éghajlaton honos, közel 2000 fajjal büszkélkedhet. Az őserdőkben olyan gigantikus példányok is találhatók, mint a banánfüge, ami az akár 30 métert megközelítő magasságával a bolygó legnagyobb fái közé tartozik. Természetesen nem ezt a fajtát ajánljuk lakásban nevelni! Mi magunk itt Európa szívében maradjunk inkább az olyan, utóbbi feltételnek tökéletesen megfelelő altípusoknál, mint például a kislevelű vagy kapaszkodó fikusz, a közönséges füge és szobafikusz.

 

Jó alkalmazkodóképességének köszönhetően nincsenek extrém elvárásai: átlagos fényigényű növény, a tűző naptól azonban óvni kell, számára a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb. Szereti a magas páratartalmat, ezért nyáron érdemes permetezni, s akár 2-3 napi rendszerességgel öntözni. (Mindig várjuk meg, míg kiszárad a földje, csak ezután adjunk neki ismét vizet.) A tavasztól őszig tartó időszakban szintén ajánlott a tápoldatozás, amit később igencsak meghálál a növény.

Fontos: A szobafikusz tejnedve mérgező anyagot tartalmaz, ezért mindenképp olyan helyre tegyük a lakásban, ahol háziállatok és gyerekek sem érhetik el!

 

Pálmák és páfrányok

páfrány_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

Körülbelül 1200 pálmafaj létezik, s míg hazájukban legfőképp termésükért kedvelik őket (pl.: datolya, kókusz), felénk leginkább dísznövény formájában örvend népszerűségnek. Rendkívül dekoratív megjelenése miatt a pálma sokak által kedvelt szobanövény, szépségében egész évben gyönyörködhetünk. A zöld szobanövények leginkább a napos helyeket kedvelik, északi fekvésű szobában is remekül érzik magukat.

 

Gondozásukat tekintve nem igényelnek túlzott erőfeszítést. Az agglegény pálma például kevésbé jó fényviszonyokkal rendelkező háztartásban sem esik kétségbe, mégis viszonylag gyorsan, akár 1 méteres nagyságra is megnőhet.

 

A páfrányok igazi túlélők: hosszú évszázadok óta fellelhetők, a 19. század óta pedig kifejezett kultuszuk van a dísznövények között. Bár virágot nem hoznak, mégis csodálatos hangulattal árasztják el otthonunk belső tereit.

 

A meleg, nedves, párás környezet kedvelői, tápanyagban gazdag talajban boldogok igazán. Az egyik legnépszerűbb fajta a szobapáfrány, ami az év minden szakában igényli a meleg, minimum 18 Celsius-fokos, nyirkos teret. A direkt napfényt nem tűri jól, erre a megfelelő hely kiválasztásakor is érdemes ügyelni!

 

Kontyvirágfélék

kontyvirágfélék_legszebb szobanövények_otthon_virágzó szobanövények_virág_dekor

A pálmával ellentétben a kontyvirágféléket kifejezetten viráguk teszik ismertté: a különböző színű és jellegzetes alakú verziók e faj védjegyei. A trópusokról származó növény közel 3000 fajjal büszkélkedik. Másik egyedi vonása, hogy a virágokból sok esetben bogyók fejlődnek, de a nyíl vagy szív alakú levelek is nagyban hozzájárulnak impozáns megjelenéséhez.

 

A Fülöp-szigetekről származó ránclevél – más néven alokázia –félárnyékos helyek kedvelője, a közvetlen napfénytől inkább óvjuk! Hőmérséklet tekintetében leginkább a 20-25 Celsius-fokos környezetet érzi optimálisnak. Fontos számára a magas páratartalom, amiről akár a cserépben elhelyezett nedvszívó agyaggolyók segítségével is gondolkodhatunk. Csak akkor öntözzük, ha a föld felső rétege már kiszáradt.

 

Csüngő-és kúszónövények

porcelánvirág_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_virágzó szobanövények_népszerű szobanövények

Mint minden esetben, a balkon és szoba felvirágoztatása is a megfelelő növények kiválasztásával kezdődik. Ehhez párosul a típusnak alkalmas növénytartó, mely csüngő virágoknál egy dekoratív függőcserép lehet, de bizonyos fajtákat tehetsz balkonládába vagy ültetőbe is. Egy korábbi bejegyzésünkben 6 méltán kedvelt csüngő növényről is olvashattatok.

Egyik kedvencünk a fehér, illatos porcelánvirág, amit első sorban hosszúkás levelei és esernyőszerű, csillagalakú, fehér virágai tesznek különlegessé. A Himalája környékén honos növény világos helyeken érzi jól magát, a tűző napot azonban – mint sok itt említett szobanövény – ő sem kedveli. A földje inkább szárazabban optimális, az öntözések között hagyni kell, hogy megszikkadjon kicsit. Ámpolnás szobanövényként a kecses porcelánvirág akár 1-1,5 m magasságúra is megnőhet.

kúszó filodendron_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

A kúszó filodendron egyszerű gondozást igényel, mégis erős, gyorsan fejlődő kúszónövény. Eredetileg Közép-Amerika erdeiben honos, ahol a fák törzsére kapaszkodva egészen csúcsmagasságig képes felkúszni. A szobanövényként nevelt alfajok mérete elérheti a figyelemre méltó 1,5-2 m hosszúságot is. Szinte bármiféle rácsra, támasztékra felfuttathatod, mint például egy állványos virágláda, de függő virágtartóban ugyanúgy szépen mutat majd.

 

Élete szobahőmérsékleten, napos és árnyékos helyen egyaránt felhőtlen lehet. Ne hagyd, hogy a felesleges hajtások elszaporodjanak, ezeket mindig távolítsd el, ahogy az elhervadt leveleket is. A gyakori permetezést különösen meghálálja, ahogy a rendszeres és kiadós locsolást, főleg a növekedési fázisban. Mint ahogy azt sok más növény esetében említettük már, a pangó víz itt is károkat okozhat. A tavaszi-nyári időszakban alkalmanként folyékony tápoldattal ápold.

 

Broméliák

broméliák__szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_virágzó szobanövények_népszerű szobanövények

A szintén különleges megjelenésű broméliák ún. tőlevélrózsával, vagy más néven rozettával rendelkeznek, melynek köszönhetően nem csupán az esővíz felszívására, hanem egyéb szerves törmelékek feldolgozására is képesek. Gondozásukat picit bonyolultabbá teszi, hogy – mivel savanyú kémhatású talajt igényelnek – kizárólag esővízzel vagy forralással lágyított csapvízzel szabad locsolni őket.

 

A magasabb hőmérséklet és párás környezet rajongói, a forró, nyári napsütés elől jobb, ha menedéket biztosítasz számukra. Télen is fényigényesek, tehát mindenképp olyan helyen érzik jól magukat a lakásban, ahol mindig jók a fényviszonyok. A virágzásra sokat kell várni, a látvány azonban megéri! Miután elnyílik a virágzat, a tőlevélrózsa is elpusztul, de a tő mellett képződő sarjak 2-3 év múlva ismét virágot hoznak – csak legyünk elég kitartóak!

 

Orchideák

orchideák_legszebb szobanövények_virág_virágzó szobanövények_otthon_dekoráció

Az orchideafélék figyelemre méltó számú, 25-30 ezer fajjal képviseltetik magukat a növényvilágban. Ezen felül számos hibrid faj létrejött a nemzetség evolúciója során. Elsősorban ennek az elképesztő változatosságnak, a jellegzetes szépségű virágaiknak, egzotikus megjelenésüknek köszönhetik hosszú évek óta tartó töretlen népszerűségüket, annak ellenére is, hogy a növény gondozása sokszor gyakorlott növénytartók számára is kihívást jelenthet.

 

Orchideánk számára az ideális hőmérséklet 20-25 Celsius-fok körül van. Fontos, hogy a 16 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ügyeljünk arra is, hogy számukra elegendő mennyiségű szűrt fényt kapjanak, keleti, nyugati tájolású ablakpárkányunkon minden bizonnyal jól érzik majd magukat. Tűző napfénynek sosem szabad kitenni, az erős, direkt napsugárzás ugyanis hamar megégetheti a leveleiket. Mivel kedvelik a párás éghajlatot, kézi spriccelővel permetezzük a leveleket - ebben az esetben figyeljünk arra, hogy ezt még a kora délutáni órákig tegyük meg, így az esti lehűlés előtt el tud párologni a víz.  De helyezhetünk nedves agyaggranulátumokat is a cserép alá, hiszen ezek segítségével szintúgy megfelelő párás légkört biztosítunk a növény számára. 

Gondozásukról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz, amennyiben orchideával rendelkezel, ITT mindent megtalálsz majd a gondozásukhoz.

Kaktuszok

kaktuszok_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

A szárazságtűrés világbajnoka, s a szobanövényeket rendszeresen halálra ítélők végső reménye: a kaktusz. Alapvetően igénytelen növényként ismerjük, sikeres neveléséhez azonban mégis hozzátartozik néhány fontos szabály.

 

A kaktuszok kifejezetten fényigényesek, jó, ha napi 4-5 óra folyamatos napsütésben lehet részük. Legideálisabb tehát ablakpárkányon, vagy legalábbis ablak közelében tartani őket. Bár mindannyian ismerjük szárazságtűrő tulajdonságát, a legtöbb kaktusz végzete mégis a túlöntözés. Érdemes közelebbről megvizsgálni a növényt öntözés előtt, ha ugyanis fakulni látszik zöld színe és szinte „ráncosodik”, akkor lehetünk csak biztosak abban, hogy valóban vízre van szüksége. Télen pedig kifejezetten abban az esetben ajánlatos öntözni, ha már teljesen kiszáradt a földje.

 

Fuksziák

fukszia_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_virágzó szobanövények_népszerű szobanövények

A Dél-Amerika nyugati partvidékéről származó fukszia, avagy Krisztus vércseppje, csodálatos évelő dísznövény, ami számos színben, formában és méretben fellelhető.

 

Mivel nem fagytűrő, teleltetni kell, egyébként pedig az árnyas-nyirkos környezetet kedveli, a direkt napfény és túlzott meleg nem optimális számára. A rendszeres öntözés épp olyan fontos, mint a tápanyagdús talaj, amit esetenként tápoldatok segítségével kell biztosítani.

 

Levéldísznövények

anyósnyelv_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_népszerű szobanövények

A levéldísznövények jellegzetes vonása, hogy nem hoznak virágokat. Megjelenésük azonban még így is elég vonzó, hiszen számos háztartás belső tereit ékesítik különböző alakú, színű és felépítésű levelikkel. Ebbe a családba tartoznak többek között: csipkeharaszt, anyósnyelv, begónia, kávécserje, jávai félbibe és a díszeslevelű csillagvirág.

 

A Sansevieria, más néven anyósnyelv – vannak, akik tigrisnyelvként vagy fácánlevélként ismerhetik – annak ellenére is az egyik legkedveltebb faj, hogy nem virágzó növény. Az Afrikából és a kelet-ázsiai szigetekről származó dísznövény szélein sárgásan csíkozott leveleivel sokakat megbabonáz. (Hazájában egyébként nem kizárólag esztétikai szerepe van: levelének rostjából kimondottan strapabíró vontatókötél készül.)

 

Nem kér, nem vár sokat: 10 Celsius-fok felett már eléldegél, bár a legoptimálisabbnak a 18 fok körüli környezet találja. Árnyékosabb és napos helyen egyaránt képes fejlődni, gondozásának talán egyetlen kardinális pontja, hogy kifejezetten szárazságtűrő. Nyirkos-nedves helyen hamar elpusztul, kirohad, próbáljuk garantálni számára a szoba száraz levegőjét. A tápanyagdús talajjal sem foglalkozik igazán, neki a sima homokos kerti föld is megteszi! Ha esetleg a földhöz egy kis vörössalakot, téglatörmeléket keverünk, még szebb levélzettel hálálja meg.

 

Pozsgások

pozsgások_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

A pozsgás, azaz szukkulens növények levele, szára vagy gyökérzete elraktározza a vizet. Ez abból adódik, hogy olyan helyen honosak, ahol a csapadékos időszakot hosszant tartó szárazság váltja fel. Ebbe a családba tartozik: pozsgafa, korallvirág, kövirózsacserje és például az agávé.

 

Sok fényre, meleg hőmérsékletre és tápanyagra van szükségük a fejlődéshez a tenyészidőszak során, amit aztán a telelés, szinte száraz tartás követ. Az agglegény pálmához hasonlóan kevés és visszafogott gondoskodást – értsd: öntözést – igényelnek, nevelésük így igen kis idő-és energiabefektetéssel is szép eredményeket hozhat.

A Top 3 árnyéktűrő szobanövény

 

A fenti listánk számos versenyzőjénél fontos kitétel volt a megfelelő fényviszonyok biztosítása. Néhány lakásban azonban nem feltétlenül oldható meg ezen viszonyok megteremtése, így azoknak is szeretnénk néhány opcióval kedveskedni, akiket eddig csupán ez tartott vissza attól, hogy szobanövényesítésre adják a fejüket!

 

Szerencsebambusz

szerencsebambusz_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

Árnyékkedvelőként ez a bambusz mindenképp szerencsét hoz majd azoknak, akik kevésbé fényes otthonukba keresnek zöld lakót. Ideális számára a viszonylag alacsony hőmérséklet, a direkt napfénytől való védett, árnyékos hely. Öntözni egyszerűen csapvízzel is lehet, a túlöntözés elkerülésére azonban itt is ügyeljünk!

 

Zöldike

zöldike_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_zöld_népszerű szobanövények

Az irodák klasszikus túlélője, a zöldike, az egyik legkevesebb erőfeszítéssel életben tartható szobanövény. Árnyéktűrő, környezetéhez könnyen alkalmazkodik. Ha szívesen feldobnád otthonodat egy kis zöld színnel, de nincs túl sok tapasztalatod ezen a téren, vele biztosan könnyű dolgod lesz!

 

Vitorlavirág

vitorlavirág_szobanövények fajtái_ legszebb szobanövények_virágzó szobanövények_népszerű szobanövények

A virágzó szobanövények között örök sláger, irodák és otthonok visszatérő eleme: a vitorlavirág mérsékelt fényviszonyokkal rendelkező tereket kedvel, esetében azonban a több fény sem vezet végzetes fordulathoz. Ha több fényt adsz neki, többször borul virágba, szerényebb fényviszonyok között pedig inkább bokros növényként éldegél majd.

 

Szobanövényeid gondozása

 

Miután megtaláltad az otthonod környezetébe illő szobanövényt, ne feledkezz meg a gondozásáról sem. Válassz hozzá megfelelő földet, hiszen másra van szüksége egy orchideának és egy pálmának. A föld a csomagolásán jelzett néhány hétig, hónapig ellátja majd új kedvencedet tápanyagokkal, de egy bizonyos idő után a föld elveszti tápértékét, tehát ezt pótolnod kell más forrásból, ami lehet a kertedben készült humusz, de egy kész tápoldat is. A legkényelmesebb megoldás a csepegtető tápoldat, amit a földbe szúrva fokozatosan adagolja a tápot. Másik lehetőség a szilárd táprúd, ami hasonló elven fejti ki hatását. Amennyiben viszont a nagyobb kiszerelésű folyékony tápoldatok mellett döntesz, rengeteg féle típusból tudsz majd válogatni. Ezeket az öntözővízbe keverve, hígított formában kell adagolni.

 

Felmerülhet benned a kérdés, hogy van-e különbség két növénytartó között. Amennyiben a kerámia kaspókat érzed magadhoz közel, válassz bele egy műanyag cserép betétet is. A műanyag kaspók között már találsz olyat, ami eleve rendelkezik beépített betéttel. Ezek 2in1 megoldások, így megspórolod magadnak az időt, amit a megfelelő méretű cserép betét kiválasztásával töltenél. Gyakran illetnek kaspókat, cserepeket az „önöntözős” kifejezéssel. Ez arra utal, hogy az önöntözés cserépben egy beépített víztároló rendszer található, ami éppen mindig annyi vizet szolgáltat a növénynek, amire szüksége van, ezzel megelőzhetsz egy gyakori hibát, a túlöntözést.

Függőcserepet már nem tabu a szobába felakasztani, a futókák és kúszónövények pompásan mutatnak majd benne.

 

Ha te is elhatároztad, hogy 2024-ben több növényt fogadsz az otthonodba, életedbe, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb közeget teremtve ez által, reméljük, hogy a fenti felsorolásban találtál számodra megfelelő növényt. Elő a cserepeket, eljött a szobanövények ideje!

Virággondozás