6 csüngő virág, ami az erkélyen és a szobában is megél

„Az élet nem elég - mondta a pillangó -, kell egy kis napfény, szabadság és egy kis virág.” – írta a dán költő, meseíró Hans Christian Andersen. Rengeteg olyan tárgy és kiegészítő akad, amivel otthonossá és egyedivé teheted környezetedet. Amikor azonban színes virágokkal veszed körül magad, egyszerűen élettelibbé válik bármilyen hely.

 

Korábban megjelent cikkeink olvasásakor talán már felfedezted, hogy a kertészkedés korántsem merev, szűk keretek között leledző elfoglaltság. A kertészet rendkívül sok kreativitást rejt magában, ráadásul a növények szinte azonnali visszajelzésekkel nyugtázzák a törődést. Mi, kertészek pedig rengeteget tanulhatunk és fejlődhetünk például abban, hogy mennyire tudunk hosszú távon is folyamatos figyelmet szentelni a növényeknek. S ha már növények: a gyönyörű, illatos, százféle árnyalatban pompázó virágok tárháza végtelen. Futhatnak, kúszhatnak, sőt csünghetnek is – balkonodat igazi virágfüggönnyel boríthatják be a szebbnél-szebb, izgalmas színekben kúszó és csüngő növények. Természetesen ilyen típusú virágok nem csak az erkélyt, hanem otthonod belső tereit is díszíthetik: hoztunk 3-3 balkonon és lakásban nevelhető csüngő csodát!

6 csüngő virág, amit imádni fogsz

Csüngő virágok erkélyre

Egy korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttük a 10 legnépszerűbb balkonnövényt, illetve néhány hasznos tippet kezdő balkonkertészek számára. A lenti bekezdésben a kategória egyik specifikus alfajára, a csüngő balkoni virágokra találhatsz néhány díszes példát.

Chilei tölcsérjázmin

Chilei tölcsérjázmin

A chilei tölcsérjázmin nyártól őszig (április-október) virágzik, illata diszkrét, rózsaszín virágai vidám hangulatot árasztanak. Könnyedén felfut bármilyen függőleges felületre, például támasztólécekre, akár 3 méter magasságra is.

Mivel fontos számára a jó vízáteresztés, ültetéskor olyan cserepet használj, aminek lyukacsos az alja. A dél-amerikai terasznövény a napos és félárnyékos helyet kedveli, a tűző naptól óvni kell. Gondozása során kifejezetten ügyelj arra, hogy elkerüld a levelek szélének elszáradását. Ezt leginkább úgy tudod megelőzni, ha időnkét vizet permetezel a levelekre. Vízigényes növény révén sok öntözésre van szüksége, s talaját folyamatosan nedvesen kell tartani. Az őszi időszakban azonban mindenképp kevesebb vizet adj neki, illetve a hosszabb hajtásokat is vágd vissza. Nem télálló: ha tölcsérjázmin nevelése mellett döntesz, mindenképp gondold át, hogy a téli hónapokra hol tudsz majd helyet adni neki a lakásban.

Lehajló harangvirág

Lehajló harangvirág

Az elegáns, harangalakú, fehér vagy lila virágok bájos megjelenést kölcsönöznek bármilyen méretű, stílusú terasznak. A dús virágzatú, télálló növény 10-15 cm magasra nő meg. Rendszeres öntözést igényel, emellett speciális tápoldat használata is javasolt. Az elszáradt virágokat mindig távolítsd el. Függő virágtartóban és ültetőládában és balkonládában egyaránt remekül érzi magát, napos vagy félárnyékos helyen, enyhén nyirkos földdel a legboldogabb.

Csüngő petúnia (Surfinia)

Surfinia

Az egynyári növények között méltán népszerű csüngő petúnia pompás megjelenésével sokakat elbűvöl.

A napos helyek kedvelője, túl sok eső és alacsony hőmérséklet esetében jobb védett helyre menekíteni, a sok csapadék ugyanis rothadáshoz vezethet. Nyári melegben érdemes kora reggel és késő este egyaránt meglocsolni, tűző napsütésben öntözni azonban tilos! Ha ilyenkor víz éri a leveleket, a napsütés könnyedén kiégetheti azokat. Balkonládában vagy függőcserépben érzi otthon magát. A rendszeres locsolás mellett fejlődését heti 1-2 alkalommal tápoldattal is támogathatod. A folyamatos virágzásért vágd vissza a hajtásokat, amikor a növény már elérte a 70-80 cm-es magasságot. 

Csüngő szobanövények

Nincs olyan lakás, amiben ne tudnál növényeket nevelni. Gyakorta előforduló hiba azonban, hogy miután olyan virágokat próbáltál életben tartani, amiknek sajnos nem tudtad megteremteni a fejlődésükhöz szükséges feltételeket, a sikertelenséget univerzálisan minden növényre vetítve könyveled el. Ha veled is esett már meg hasonló, ne csüggedj: az itt található három virág esetében például biztosan nem kell kudarcélménytől tartanod!

Csüngő szégyenlősvirág

Csüngő szégyenlősvirág

A Csendes-óceán térségéből származó csüngő szégyenlősvirágot hosszú indájáról, húsos leveleiről és piros tölcséres virágairól lehet felismerni. Kifejezetten fagyérzékeny, ezért kizárólag szobanövényként érdemes nevelni. Talaját tartsd nedvesen, a pangó víz kialakulására azonban ügyelj, ezt ugyanis egyáltalán nem szereti a növény. Alapvetően páradús levegőben tud leginkább kibontakozni, az egészséges fejlődés érdekében permetezd lágy vízzel a leveleit! Érzékeny a hidegre, a helyváltoztatásra nem reagál jól, ezért ajánlatos kerülni egyik helyről másikra való áthelyezését. Világos és félárnyékos helyre tedd, a tűző naptól viszont éppúgy óvd, mint a hidegtől! Ámpolnába ültetett növényként a legmutatósabb. A megfelelő gondozás része földjének rendszeres tápanyag-utánpótlása is.

Kúszó filodendron

Kúszó philodendron

A kúszó filodendron egyszerű gondozást igényel, mégis erős, gyorsan fejlődő kúszónövény. Eredetileg Közép-Amerika erdeiben honos, ahol a fák törzsére kapaszkodva egészen csúcsmagasságig képes felkúszni. A szobanövényként nevelt alfajok mérete elérheti a figyelemre méltó 1,5-2 m hosszúságot is. Szinte bármiféle rácsra, támasztékra felfuttathatod, mint például egy állványos virágláda, de függő virágtartóban ugyanúgy szépen mutat majd. A jó alkalmazkodóképességgel bíró növény élete szobahőmérsékleten, napos és árnyékos helyen egyaránt felhőtlen lehet. Ne hagyd, hogy a felesleges hajtások elszaporodjanak, ezeket mindig távolítsd el, ahogy az elhervadt leveleket is. A gyakori permetezést különösen meghálálja, ahogy a rendszeres és kiadós locsolást, főleg a növekedési fázisban. Mint ahogy azt sok más növény esetében említettük már, a pangó víz itt is károkat okozhat. A tavaszi-nyári időszakban alkalmanként folyékony tápoldattal ápold.

Porcelánvirág

Porcelánvirág

A fehér, illatos virágú szolid növény nem igényel kifejezetten sok gondozást. A Himalája környékéről származó porcelánvirágot hosszúkás levelei és esernyőszerű, csillagalakú, fehér virágai teszik különlegessé. A világos helyet kedveli, a tűző naptól azonban őt is óvni kell. A földjét inkább szárazabban, mint nedvesen tartsd, az öntözések között hagyd, hogy megszikkadjon kicsit. Ámpolnás szobanövényként egzotikus stílust képvisel, akár 1-1,5 m magasságúra is megnőhet.

 

Balkon- és szobanövényeink ápolása

Mint minden esetben, a balkon és szoba felvirágoztatása is a megfelelő növények kiválasztásával kezdődik. Ehhez párosul a típusnak alkalmas növénytartó, mely csüngő virágoknál egy dekoratív függőcserép lehet, de egyes csüngő növényeket tehetsz balkonládába vagy ültetőbe is. A futónövények számára mindenképpen biztosítsd a kapaszkodási lehetőséget, ami lehet egy a balkonra felszerelt fa rács, vagy egy kifejezetten erre a célra készített virágláda, ami akár takarásként is szolgálhat, ha nyugalomra vágysz.

A minőségi balkonvirágföld és táp vagy tápoldat, valamint a rendszeres – szintén a növény individuális igényeihez igazodó – öntözés csak abban az esetben lesz sikeres, ha olyan virágot választottál kül-és beltéri kis kertedbe, amik számára valóban ideális környezetet tudsz biztosítani.

 

Miután alaposan felmérted a terepet, hozd összhangba saját elképzeléseidet a meglévő ismeretekkel, s ha megvannak a tökéletes választást jelentő virágok, valamint a szükséges kellékeket is beszerezted, kezdődhet az ültetés! Növényeid ápolása során szintén vedd figyelembe az időjárás és fényviszonyok változását, s az egyes fajták számára optimális tápanyagpótlást, locsolást, permetezést – hidd el, a virágaid gondozásával járó tevékenységek hamar a mindennapok részévé válnak majd, növényeid pedig szépségükkel és lenyűgöző kisugárzásukkal jutalmazzák meg a befektetett időt és energiát!

 

Virággondozás