Növényi tápoldat választó, találd meg a megfelelőt

Ahogy a fejlődéshez és egészséges élethez minden organizmusnak, növényeinknek is szüksége van megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagra. Mivel az ideális növénytáp kiválasztása nem egyszerű feladat, cikkünkkel szeretnénk segítséget nyújtani a különböző típusú termékek feltérképezésében a növényi tápoldatok rengetegében, hogy te is megtaláld azokat a készítményeket, amikkel ténylegesen támogathatod cseréplakóid és kerti növényeid fejlődését.

Szabadföldben és zárt tárolóedényben élő növényeknek más-más típusú tápoldatra van szüksége. A szabadföldbe ültetett növények esetében célszerűbb hosszabb hatású, szilárd tápokat használni, ami locsolás és eső hatására egyaránt oldódik és pótolja a növény tápanyagigényét. Vásárláskor érdemes magas hatóanyagtartalmú készítményt választani, azonban mindenképp térképezd fel a növények konkrét igényeit, gyakori hiánybetegségeit, hogy a számukra maximálisan megfelelő tápoldat mellett dönthess!

Miért van szükség növénytápra?

Első lépésként tisztázzuk, hogy miből is állnak a növényi tápanyagok, illetve miért van szükség rájuk!

Makro- és mikroelemek

A növények életerejét adó tápanyagok két kategóriába sorolhatók: makro- és mikroelemek. A makroelemek olyan anyagok, amik nagy mennyiségben nélkülözhetetlenek növényeink számára, s amik nélkül akár súlyos fejlődési rendellenességek is felléphetnek. Mikroelemeknek nevezzük az olyan kiegészítő jellegű anyagokat, azaz nyomelemeket, amik ugyancsak fontosak, azonban kisebb mennyiségben szükségesek az adott életfolyamatok ellátásához.

 

Az alábbi felsorolásban megtalálod a legjelentősebb makro- és mikroelemeket. A műtrágyák és tápoldatok csomagolásán gyakran csak az anyagok vegyjelét láthatod, így az alábbi listát útmutatóként is használhatod, amikor vásárolni indulsz.

 

Makroelemek:

  • nitrogén (N)
  • foszfor (P)
  • kálium (K)
  • kalcium (Ca)
  • magnézium (Mg)
  • kén (S)

 

A csomagolásokat böngészve gyakran találkozhatsz az “NPK” betűjellel. Hogy mit is jelent ez pontosan? A fentiekből hamar kirajzolódik, hogy e három betű a nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K) arányosságát jelöli az adott termékben. Ez azért fontos, mert ha például a nitrogén van túlsúlyban, amivel alapvetően a növények növekedését fokozhatod, a tápoldatot vagy műtrágyát leginkább a vegetációs időszakban ajánlatos használni. Foszforral a virágzást, káliummal pedig a termés minőségét, cukortartalmát támogathatod.

Mikroelemek:

  • vas (Fe)
  • bór (B)
  • cink (Zn)
  • mangán (Mn)
  • réz (Cu)
  • molibdén (Mo)

Tápanyag szükségletek a különböző életszakaszokban

A vegetatív, vagy növekedési fázisban a növények szárának és lombtömegének fejlődése áll a középpontban. Ebben az időszakban például a nitrogén szerepe kiemelt. 

A virágzás és termés szakaszának, vagyis a generatív fázisnak, a foszfor és kálium a két legfontosabb nyomeleme.

A kiválasztott tápoldat révén a növények fejlődését jelentős mértékben befolyásolhatod a fent említett két életszakaszban: nitrogéndús tápoldattal például a lombosodást erősítheted, egy balkonnövényt pedig először nitrogénben gazdag, majd foszfor- és káliumdús tápoldattal sarkallhatsz intenzívebb virágzásra.

Általános tápoldat

 

Az alaptápok között két típussal is találkozhatsz, léteznek ugyanis kifejezetten a növekedést és a virágzást segítő készítmények. Már az alaptápok közül is érdemes minél specifikusabbat választani, ha például cserepes dísznövényeidet szeretnéd egy kis extra elixírrel ellátni, válassz kiemelten a dísznövények, szoba- vagy balkonnövények tápanyag utánpótlására szánt készítményt.

 

Tápoldatok és szilárdtápok

 

Bio növénytápok

Manapság sokak számára fontos, hogy zöldségeiket és növényiket egyaránt bio módon neveljék. A Gardinonál nagy figyelmet fordítunk arra, hogy bio készítményekből is színes skálát kínáljunk azoknak, akik elkötelezetten követik a természetes növénygondozás alapelveit. Akár palántákról, különféle zöldségekről vagy virágokról szeretnél ilyen módon gondoskodni, nálunk biztosan megtalálod a számodra megfelelő terméket!

Egyedi tápoldatok

Bizonyos növényeknek egyedi tápanyag keverékre van szüksége: ha például muskátlit tápoznál, keress kimondottam muskátlik számára készült terméket, orchidea, rhododendron, hortenzia - és még sorolhatnánk a rengetegféle konkrét növény számára kialakított készítményeket – esetében szintén érdemes hasonlóan eljárni. (Zöldségekkel kapcsolatban ugyanez érvényes.) Ha tápoldatot keresel, először mindenképp nézz utána, hogy létezik-e ilyen, az adott növény igényeire szabott speciális verzió!

Műtrágya és szerves bio trágya

A gazdag virágzásért és fényes zöld levelekért a tápszerek mellett a trágyázásról se feledkezz meg! Kerti zöldségeknek, virágoknak, vagy épp a szép gyepnek ugyanúgy szüksége van trágyázásra, s a növénytápokhoz hasonlóan itt szintén találhatsz általános és speciális keverékeket. Ha elköteleződtél a bio gazdálkodás és növénynevelés mellett, marhatrágyával például ugyancsak nagymértékben hozzájárulhatsz kerted egészségéhez.

 

Szerves trágyák, műtrágyák

Hogy segítsük a termékek közötti eligazodást, a Gardinonál felhasználási hely szerint is kategorizáltuk a különböző növényi tápokat: ennek megfelelően egy kattintással szűkítheted a keresést balkonon vagy üvegházban nevelt, illetve bel-vagy kültéri növényekre. 

Tápoldat helyettesítése természetesen

Ne dobd ki – a növényeid értékelnék!

Létezik pár már-már mitikussá vált konyhai hulladék, aminek bizony nagyon örülnek a növények. Néhányról talán már hallottál is idősebb, szakavatott kertészek elbeszéléseiből. Íme, egy-két általunk kedvelt természetes trükk, amivel extra örömet okozhatsz kis cseréplakóid számára!

 

A kávé, kávézacc például köztudottan ilyen, ahogy a mozsárban apróra tört tojáshéj, vagy épp a tojás megfőzésére használt víz is. De tudtad-e, hogy a páfrány imádja a tejet? Ha maradt egy korty a doboz alján, önts hozzá 2 dl vizet és tedd boldoggá vele páfrányodat, akár 2-3 heti rendszerességgel! A fokhagyma nem csak vámpírok ellen, hanem rózsáid vitalitásának megőrzésében is segítségedre lehet: tegyél rózsád földjébe egy kis darabkát, s a növény nem csak illatosabbá, de ellenállóbbá is válik tőle. Ha pedig feldarabolt banánhéjat rejtesz a virágföldbe, azzal egy kis extra káliummal kedveskedhetsz a növényeknek.

A komposzt kincs!

A komposztálás folyamatáról és előnyeiről már olvashattál a Gardino oldalán, ezek közül néhányat azért itt is kiemelnénk. A komposztban található természetes fehérjék segítenek megkötni a szennyeződéseket, ezáltal támogatva a talajt a megfelelő mennyiségű tápanyag és a nedvesség megtartásában. A komposztnak köszönhetően egészségesebbé válik a talaj, így a növények ellenállóképessége is nő, nem csak a betegségekkel, hanem a káros rovarokkal szemben egyaránt. Nem utolsó sorban pedig remek mód a háztartási hulladék csökkentésére, amivel környezetünk megóvásáért is aktívan tehetünk.

 

Komposztálók

Komposztálni egyébként nem csak az udvaron, kertben lehet: a beltéri komposztálás ma már egyszerűen megvalósítható az erre kifejlesztett benti komposztáló szerkezetek segítségével. Ezek a rendkívül stílusos, már-már dekoratív elemnek számító beltéri komposztálók biztonságos és szagmentes módszert kínálnak a konyhádban keletkező szerves hulladék lebontására.

 

Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz?

Mivel a tápoldatok esetében bőséges a kínálat, reméljük cikkünkkel sikerült megismertetnünk veled néhány olyan fontos szempontot, melyek segítségedre lesznek a termékek kiválasztásakor. A legmeghatározóbb természetesen a növényidtől kapott visszaigazolás lesz: kövesd fokozott figyelemmel, főleg az első időszakban, hogy miként reagálnak az általad biztosított környezetre – ennek a föld, a választott hely és tároló ugyanúgy része, mint a tápoldat.

 

Nem kell sokáig várnod, a növények hamar meghálálják a gondoskodást: a levelek élénk zöld színe egészséges növekedésre utal, a sárgászöld tónus viszont tápanyaghiányt jelez, ami a nitrogén, a vas, vagy akár a kálium alacsony mértékéből fakadhat. Ahogy a bejegyzés elején is olvashattad, az adagolásnál és hígításnál mindenképp az adott készítmény instrukcióit kövesd. Az viszont általános szabályként kijelenthető, hogy nyáron gyakrabban, míg télen ritkábban érdemes tápoldatoznod.

Boldog növények, boldog kertész!

 

Virággondozás