Balkonkertészet kisokos

A pandémia ideje alatti bezártság kire kisebb, kire nagyobb hatást gyakorolt. Sokak új hobbit kerestek, urbánus környezetben élő barátaink esetében ez legtöbbször a balkonkertészkedés lett. Olyanok is nekiláttak a növénynevelésnek, akik minimális, vagy akár semmiféle tapasztalattal nem rendelkeztek ezen a téren, s mégis, lelkesedésük és körültekintő hozzáállásuk révén mára gyönyörű, virágzó terasszal büszkélkedhetnek. Szeretnénk némi inspirációt és lendületet adni minden kezdő balkonkertésznek, illetve azoknak, akik szintén érdeklődnek a téma iránt, de még nem mertek belevágni: megmutatjuk, hogy hogyan járhatsz sikerrel, akár egy 10. emeleti erkélyen is!

Kinek ajánlott a balkonkertészkedés?

A kertészkedés testi-lelki kikapcsolódás is egyben – akárhol, akármekkora területen tevékenykedsz is, biztosan tapasztalni fogod a kerti munkák üdítő hatását. Ez a hobbi tele van sikerélményekkel, a növényekről való gondoskodás rendszert és színt vihet a szürke hétköznapokba.

 

Egy dísznövényekkel teli balkon otthonod hangulatához is rengeteged hozzáad. Ha a tavaszi-nyári időszakban szeretsz az erkélyen ücsörögni, hidd el, másként indul a nap, ha a reggeli kávét gyönyörű színek és friss virágillat társaságában kortyolgatod. Kisebb erkélyek esetében pedig pusztán az esztétikum miatt érdemes belevágni a növénytermesztésbe.

 

A virágok nevelése mellett a fűszernövények, zöldségfélék telepítése is rendkívül érdekes és sok tanulságot tartogató elfoglaltság. Ráadásul azt is megtapasztalhatod, milyen saját fűszerekkel ízesíteni ételeidet, vagy a saját kertecskédben termett paradicsomot enni a bolti helyett. (Természetesen a valódi háztáji gazdálkodással nem tudsz versenyezni, de ezt alapvetően egy nagyméretű kert esetében sem feltétlenül tehetnéd.)

Terepszemlére fel!

Néhány pontot alaposan át kell gondolnod ahhoz, hogy növényeid megfelelő körülmények között növekedhessenek. Íme, pár gyakran felmerülő kérdés a balkonkert kialakításakor!

Mekkora balkon szükséges a növénytermesztéshez?

Ha eddig mindössze erkélyed mérete tartott vissza a kertészkedéstől, jó hírünk van számodra: virágok nevelésére akár egy franciaerkély is tökéletesen alkalmas lehet. Az viszont elengedhetetlen, hogy elképzeléseidet összehangold a rendelkezésre álló körülményekkel. Egy franciaerkély esetében például legegyszerűbben korlátra függesztett balkonláda segítségével vághatsz neki a virágültetésnek. A növényeket pedig szintén a rendelkezésre álló feltételeknek megfelelően válaszd ki, hogy a balkonlakók biztosan jól érezzék magukat új otthonukban. Ha már itt tartunk…

Mik a kulcsfontosságú környezeti tényezők?

Az erkély körülményeinek meghatározásakor a következő szempontokat mindenképp vedd figyelembe: időjárási viszonyok, napsütéses órák száma és árnyékosság, mennyire szélvédett vagy épp huzatos a virágoknak szánt tér. Hiába imádsz egy adott növényt, ha nem tudod biztosítani számára az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen feltételeket. Tehát az egyéni ízlés helyett a balkon adottságai hangsúlyosak. Egy korábbi cikkünkben összeírtuk, hogy a legnépszerűbb balkonnövények például milyen környezetet szeretnek.

 

A 10 legnépszerűbb balkonnövény cikk

 

Mennyi időt, energiát tudsz fordítani kis kerted gondozására?

Szintén lényeges szempont, hogy mennyit tudnál, szeretnél foglalkozni a kert gondozásával. Természetesen minden növény igényel bizonyos szintű gondoskodást, de mint minden hobbi esetében, itt is érdemes reális elvárásokat felállítanod, s ezek alapján választani igényesebb, vagy kevésbé igényesebb fajokat. A növények beszerzésénél mindenképpen kérd ki a kertészet dolgozóinak, vagy ügyfélszolgálatának segítségét.

 Gyönyörű virág balkonládában a balkonkert kialakításának eredményeként

A balkonkert kialakítása

A munka tervezéssel kezdődik

Főleg az első időszakban jelent majd segítséget az ültetési terv készítése. Ültetési terv, vagy más néven ágyásterv készítésére online és offline (toll-papír) is rengeteg módszer létezik: akár egy-vagy többhavi lebontásban is rendszerezheted, hogy milyen zöldséget pontosan hova és mekkora területre szeretnél telepíteni. Ugyancsak érdemes figyelembe venni, hogy milyen növények kerülnek egymás mellé, hiszen a megfelelő növénytársítás hatékonyabb védelmet nyújthat a kártevők ellen és a jó szomszédok a növekedésben is segítik egymást.

 

Ha ez kész, írj egy listát a meglévő és beszerzendő eszközökről. Szükséged lesz a kiválasztott növények számára optimális típusú és méretű növénytartóra: ez lehet cserép, földre tehető virágláda, függőcserép és balkonláda vagy speciális ültető.

 

Balkonládák, virágládák, cserepek, ültetők, függőcserepek, palántázók

 

 

Az alapvető szerszámokról se feledkezz meg: egy ásó vagy ültetőkanál, gereblye, kézi kultivátor, villa, metszőolló, valamint egy öntözőkanna biztosan segítségedre lesz.

 

Balkonkertész kéziszerszám szett: Ugrás a termékre

 

Az ültetőközeg kialakításához szintén tanulmányozd a növények szükségleteit: bizonyos növények esetében speciális keverékek viszik leginkább sikerre a termesztést. Ugyanakkor a minőségi általános földekkel sem lőhetsz mellé. Nálunk ezek a jó minőségű virág-és termőföldek kaphatóak, amik biztosítják a növények tápanyagellátását. A virágok gondozásához (mű)trágya és speciális tápoldatok vagy táprudak használata ugyancsak ajánlott.

 

Az előkészítés egyáltalán nem bonyolult, mindössze egy kis összeszedettséget igényel, azonban sokkal jobb előre átgondolni a fentieket – szánj rá pár percet, hiszen a saját munkádat könnyíted meg vele!

Légy kreatív!

A balkonkertek esetében kiemelt szerepe van a helykihasználásnak. A fűszernövényeket ültetheted borosládákba, vagy akár befőttesüvegekbe is. Rengeteg helyet spórolhatsz meg egymásra helyezett raklapok segítségével, de fali cipőtároló ilyen jellegű felhasználására is láttunk már példát. A különféle háztartási műanyagoknak szintén új értelmet adhatsz: a tejfölös, joghurtos dobozkák, ásványvizes üveg levágott alsó fele – nézz körül, s biztosan találsz hasznos kiegészítőket otthonodban!

Miből álljon a balkonveteményes?

Talán nem is gondolnád, hogy mennyi virág és zöldség érezné jól magát az erkélyeden! A balkon virágokról írt külön bejegyzésünket itt olvashatod. Most viszont a zöldségeké és fűszernövényeké a főszerep!

Zöldséget magról már márciusban nevelhetsz, de ha csak később kaptál kedvet a kertészkedéshez, vásárolj palántákat, majd fagyosszentek után kezdheted is az ültetést. Vannak tipikusan magról kelő zöldségek, például a répa és a retek, míg más növények, így a paprika, paradicsom és karfiol, alapvetően palántanevelést igényelnek, így nem feltétlenül érdemes minden esetben vetőmaggal nekivágni a kalandnak. Mivel a boltokban beszerezhető palánták magjait szakértő kezek nevelik melegházakban, így kezdőként érthető, ha szeretnéd átugrani ezt a fázist.

A növények kiválasztásakor gyakran találkozhatsz az évelő, egynyári és kétnyári kifejezésekkel. Hogy ezek pontosan mit is takarnak? Az évelők halandósága kettőnél több év, fő jellemzőik a periodikus növekedés és szaporodás. Ebbe a csoportba tartoznak a fák, cserjék, páfrányok és bizonyos lágyszárúak is. Az egynyáriak – ahogy a szó is mutatja – maximum egy évig élhetnek el, míg a kétnyáriak két éven át fejlődő fajok. Utóbbi kategóriában az első év a csírázás, növekedés időszaka, a második pedig a virágzásé, amit a magok érlelése után már az elmúlás követ. 

Zöldségek

Júniusban ültethetsz paradicsom, paprika, sőt salátának való uborka palántákat is. Ezek mellé nyugodtan kerülhet rukkola és piros levelű cékla. A paprika és paradicsom mellé idővel majd karót kell szúrnod, gyakorta öntözni és újra kikötözni, illetve mindig távolítsd el a hónaljából előtörő hajtásokat. Amennyiben kényelmesebb megoldást keresel, vegyél speciális paradicsom-és burgonyaültető cserepet.

 

Paradicsomültető cserép és állvány egy termékben

 

 Balkonkertészet kezdőknek: A paradicsom remek zöldség az erkélyen lévő veteményesbe

Fűszernövények

Fűszernövények tekintetében a kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma, levélpetrezselyem jöhetnek leginkább szóba. Ezek közül egyik sem nagy vízigényű, de ha a hajnali órákban öntözöd meg őket, aroma tartalmukat jelentős mértékben növelheted. A fűszernövények tárolásáról fentebb már ejtettünk pár szót: raklapok segítségével akár függőlegesen, egymásra pakolt tárolókba helyezve is egyszerűen gondozhatod őket, de fontos, hogy napos helyet találj nekik. Ha stílusosabb megoldásra vágysz, kattints a Gardino oldalára és nézd meg kifejezetten fűszernövényekre fejlesztett függő cserepünket, önöntözős balkonládánkat vagy sokszínű vidám cserepeinket!

Zöldségek, fűszernövények, mi jöhet még?

Gyümölcsök! Az erkélyen? Naná! És a manapság legmenőbb közülük? A csüngő szamóca, ami hosszú időn át, folyamatosan kínál ízletes termést, ráadásul nem csak falra, korlátra akasztva, de fűszernövények mellett is remekül elboldogul. Gyümölcsfát ma már cserépben is nevelhetsz: a balerina névre hallgató alma, körte, cseresznye, meggy, őszibarack és szilva csemeték ugyanis faládában és cserépben egyaránt jól érzik magukat. A karcsú, maximum két méter körüli magasságú növények már második évben gyümölcsöt adnak, ráadásul probléma nélkül átvészelik a telet az erkélyen.

A kúszónövények is említésre méltók: a hajnalka, díszbab akár 2-3 méter magasra is könnyedén felkúszik, de van, aki a balkonon termesztett étkezési szőlő gondolatától sem riad vissza.

 

Ezeket a hibákat ne kövesd el

Körülmények téves felmérése

Ne mulaszd el a terepszemlét! A körülmények pontos felmérése nélkül könnyen előfordulhat, hogy olyan növényeket választasz, melyek számára valójában nem tudod megteremteni a megfelelő körülményeket. Ez sikertelenséghez és rossz élményekhez vezethet, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg jóvátehetetlen károkat okozol, azaz jó eséllyel pusztulásra ítéled a növényt is.

Nem megfelelő méretű tárolók használata

Az egészséges fejlődéshez minden növénynek más és más a térigénye. Ezeknek szintén járj utána, mielőtt még bevásárolnál – utólag igen kellemetlen felismerni, hogy az adott cserép, vagy láda korántsem lesz megfelelő megoldás. Egy nagyobb gyökerű és hosszú évekig élő növénynek értelemszerűen egyre tágasabb helyre lesz szüksége. Ha nem szeretnéd újra és újra nagyobb cserépbe ültetni, már az elején méretes kaspót válassz, a növényt pedig változó méretének megfelelő műanyag tárolóban tedd bele. A támasztékra futtatott egyéneknek, például a paradicsomnak, minimum 25 cm mély és 20 cm széles tárolóra lesz szüksége. Kisebb cserepeket inkább csak fűszernövények, mikrozöldek és virágok nevelésére használj.

Minőségi föld és tápoldatok kérdésének elhanyagolása

Az alapvető elvárás, akár általános, akár speciális keverék mellett döntenél is az, hogy a föld jó minőségű legyen. Szintén ajánljuk, hogy növényeid növekedését tápoldatokkal is támogasd, mivel a föld egy idő után ’elfárad’ és szüksége van tápanyag utánpótlásra.

Guardan tápoldat: Tovább a tápoldatokra

Öntözés: Túl sok, túl kevés

A kertészkedésben minden esetben örökérvényű törvény: az öntözés nem kedv, szabadidő függvénye, hanem a növények individuális igényeihez kell igazítanod. Szintén jobb már az ültetés előtt tájékozódni, majd ajánlatos olyan rendszert kialakítani, amit hosszú távon követni tudsz.

A balkonkertészet népszerűbb, mint valaha: idősek és fiatalok egyaránt fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket. Jó látni, hogy egyre többen érzik jól magukat növények körül, a gondozásukra fordított időt, energiát nem sajnálva, sőt, kifejezetten szeretettel és türelemmel végezve a kerti tevékenységeket. A balkonkertészet egyáltalán nem bonyolult művészet. Leginkább arra kell figyelned, hogy jó helyre jó növény kerüljön, és hogy a kerttel járó munkálatok ténylegesen a mindennapok részévé váljanak. A balkonkertészet kezdőknek is rengeteg örömet tartogat, abban pedig biztos lehetsz, hogy a növények kertben, erkélyen, ládában vagy cserépben, mindig meghálálják a gondoskodást!

 

Termesztés