A 10 legnépszerűbb balkonnövény

Tisztán emlékezhetünk rá, hogy pár éve még sokaknak egyetlen szó villant be a balkonnövény kifejezés hallatán: muskátli. Már pedig, gondolhattuk a muskátli az idős nénik virága. A nagyanyám kedvence. A balatoni nyaraló örök dizájneleme. A muskátli minden, csak nem menő.

A jó hír azonban az, hogy a balkonkertészet sokkal színesebb és izgalmasabb ennél, hiszen számos növény közül választhatsz, a kiegészítőkkel együtt pedig különböző stílusok és hangulatok kialakítása is lehetőség nyílik. (Egyébként a muskátlinak is megvan a maga bája, s egyáltalán nem egyhangú növény)

Cikkünkben közelebbről megismerhetsz néhány balkonládában is életvidám növényt, illetve megtudhatsz pár fontos részletet a számukra megfelelő körülmények meghatározásával és kialakításával kapcsolatban.

Mielőtt belevágnál a balkonkertészkedésbe, fontos tudni, hogy milyen eszközökre lesz szükséged.

A kislapát az egyik leghasznosabb eszköz balkonnövények telepítésénél

Növénytartók terén számos variáció áll rendelkezésre: műanyag kaspó, cserép és balkonláda, kerámia kaspó, agyagedény, földre helyezhető virágláda, függőcserép. Ha már megálmodtad, hogy milyen stílust szeretnél kialakítani a teraszon/erkélyen, ennek megfelelően válaszd ki a növények tárolásához szükséges kellékeket is.

Néhány tipp: ha modern, urbánus hangulatra törekszel, maradj a műanyagnál, ha a rusztikus, vidéki stílust kedveled, válassz fából készült tárolókat, a mediterrán világ szerelmeseinek pedig az agyag és cserép opciót ajánljuk.

A növények gondozásához mindenképp szükséged lesz kis kézi szerszámokra, metszőollóra, öntözőkannára. Ezek mellett egy pár kesztyű és egy spriccelő további hasznos kiegészítő lehet. Virágföld tekintetében a legbiztosabb választás természetesen az általános virágföld, de kifejezetten balkonnövényeknek és muskátlinak szánt virágföld is kapható. Specifikus tápoldatot szintén érdemes beszerezned.

Ha szeretnéd egyedivé tenni a teraszt, erkélyt, kis kertedet további kreatív részletekkel is feldobhatod: mulcs, díszkövek vagy kavicsok jól mutatnak a cserepek tetején, míg napelemes lámpákkal, gyertyákkal és fákjákkal a szürke hétköznap estéket is romantikussá varázsolhatod. Az ötleteknek itt tényleg csak a képzelet szab határt!

ITT találsz hasznos eszközöket a balkonkertedhez.

Válasszunk a balkonunk adottságaihoz illő virágot

Balkonnövények esetében elengedhetetlen tudnod, hogy mely fajták bírják a tűző napot, akár egész nyáron át, s melyek érzik jobban magukat a rendelkezésre álló hely árnyékosabb oldalán. Fontos, hogy először felmérd a hely adottságait és ezután válaszd ki a növényt, ami legjobban fogja magát érezni a teraszodon. Cikkünkben leírjuk melyik virág mennyi napfényt szeret, így könnyen ki tudod választani a neked megfelelőt.

Kis odafigyeléssel az életerősebb növényeket is könnyedén megkülönböztetheted a kevésbé ígéretes példányoktól: nézd meg, hogy egészségesek-e a hajtások, milyen a levelek és a szár állapota. A jól elágazódó hajtásrendszer is a karakán kis növények ismérve. Baljós jelnek számít azonban, ha az alsó hajtások kopaszak - ez ugyanis arra utalhat, hogy mesterséges fényben nevelkedtek a palánták. A tápanyaghiány a levelek sárgás színéből állapítható meg.

10 db gyönyörű balkonnövény, amikkel biztosra mehetsz

Begónia

Begónia

Piros, fehér és rózsaszín árnyalataival a sudár begónia a balkonládák egyik legnépszerűbb lakója. Csinos virágai mellett levele is különleges, hiszen nem csak zöld, de bronz, vagy akár bordó színű is lehet.

A világos helyek kedvelője, a tűző napon szobrozás ugyanakkor nem az ő sportja. Humuszos, jó vízáteresztő képességű talajjal igazán boldoggá teheted, a túlöntözéssel azonban vigyázz. Távolítsd el a már elhervadt levélkéket, ezzel a szürkepenésztől is megóvod.

Létezik a begóniának egy félárnyákos, árnyékos helyet kedvelő típusa, a gumós begónia, mely kissé savas közegben érzi magát jól. Vigyázzunk azonban, ennek a növények minden része mérgező! 

Muskátli

Muskátli

A Dél-Afrikában őshonos muskátlit Magyarországon nemesített fajokként, álló, futó, félfutó változatban találod meg. A már említett, eredetileg retro hangulatú virág különleges levélzetű variánsokban egyaránt megvásárolható, így a modern megjelenést követő balkonkertbe is biztosan találsz odaillő típust.

Szárazságtűrő, a tűző napot jól viseli. Érdemes kimondottan muskátli virágfölddel és tápoldattal gondozni, tavasszal pedig mindig friss földbe ültetni és kicsit visszavágni. Fagymentes, világos helyen áttelelhető.

Bársonyvirág avagy büdöske

Büdöske

A bársonyvirág sokszínűsége és gazdag virágzása révén toplistás. Az egynyári növény kis-és nagyvirágú verzióban is megtalálható.

Napfényes, félárnyékos helyet keress a számára. Igénytelenségének köszönhetően szinte bármilyen talajban jól érzi magát, a rendszeres öntözésbe közepes vízigényét is kalkuláld bele.

Árvácska

Árvácska

Ez a könnyen gondozható kétnyári szeptemberi ültetéstől a fagyokig, majd márciustól nyár elejéig ismét virágzik. A rengeteg variáció közül biztosan megtalálod azt, amelyik leginkább illik majd otthonod színvilágához.

A napos, enyhén árnyékos helyeket kedveli. Ha dúsabb virágzást szeretnél, távolítsd el az elnyílt virágokat. Télen takarással óvd a fagyoktól.

Százszorszép

Százszorszép

A balkonládákba leggyakrabban kísérőnövényként kerül a százszorszép, ami fajtájától függően telt és egyszerű virágú is lehet. A kiváló virágképződésért használd hozzá virágzásindító tápoldatot.

Napos, félárnyékos helyet válassz neki, s ügyelj arra, hogy földje jó áteresztőképességgel rendelkezzen, mint például a könnyű virágföld. Az elhervadt virágokat mindig szedegesd le.

Petúnia

Petúnia

A sokak által kedvelt növény a brazil őserdőkben honos, s nemzetsége több, mint 25 fajt ölel fel. Gazdag színeinek köszönhetően rendkívül dekoratív virág, ami egész nyáron át díszíti a balkont.

Napos helyre tedd, hiszen a petúnia a meleg klíma kedvelője. A rendszeres öntözés mellett tápoldattal is gondozd.

Csüngő verbéna

Csüngő verbéna

Az ernyős virágairól és fűrészfogas leveleiről könnyen felismerhető verbéna Dél-Amerikában őshonos. Nyár közepétől ősz elejéig virágzik, árnyalatai között találhatsz fehér, rózsaszín, lila, lazacszínű, indigókék, de akár piros verziót is.

Napos, meleg helyen, tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességgel bíró talajban lesz a legboldogabb.

Törpe lobélia

Törpe lobélia

Az Afrika déli részéről származó egynyári a balkonládákban leggyakrabban kísérő növény szerepét tölti be. Az alacsonynövésű, bő virágzású törpe lobélia júniustól egészen az első fagyokig virít leggyakrabban kék és lila színben.

A napos, félárnyékos helyet, s az egyenletes nedvességű, közepes tápanyagtartalmú földet szereti. Ez a balkonnövény kifejezetten rosszul viseli a pangó vizet - a rendszeres öntözés során erre mindenképp figyelj! Választhatsz önöntözős balkonládát is, ami megakadályozza a növény túlöntözését.

Porcsinrózsa

Porcsinrózsa

A viszonylag kevés törődést igénylő futó porcsinrózsa erkélyed igazi színfoltja lesz. Az egynyári különlegessége, hogy borús időben és az esti órákban összecsukja virágát.

A kifejezetten napos balkonok legvidámabb lakója. A szárazságtűrő növényt akár 3-4 naponta elegendő megöntözni, tápoldat nélkül is szépen fejlődik.

Nebáncsvirág

Nebáncsvirág

A muskátlihoz hasonlóan a nebáncsvirágról is a balatoni nyarak juthatnak eszünkbe. Erről a növényről azonban nem a színe, hangulata ugrik be elsőre, hanem az újra és újra beigazolódó tény: a nebáncsvirág szinte elpusztíthatatlan.

Napos és árnyékos helyen egyaránt otthon érzi magát, de akár a tűző napon is képes elélni, ha kap egy kis időt az akklimatizálódásra. A lobéliához hasonlóan mindig nedves földre van szüksége, a pangó vizet azonban egyáltalán nem kedveli. Ha erősen napos helyet választasz neki, nem árt akár minden este megöntözni - előtte mindig ellenőrizd a földjét, így döntsd el, hogy szomjas-e a növény!

Néhány télálló növény, ami nem igényel beköltöztetést

Ha számodra fontos, hogy ne kelljen minden növényt a hidegebb hónapok érkezésével beltérbe menekíteni, íme, 3 balkonlakó, amit akár egész télen az erkélyen hagyhatsz!

Árvácska

Árvácska

A fenti listában szereplő árvácskát nem ijeszti meg a hűvös idő: jól tűri a hideget, színes virága akár a hótakaró alól is előtör, alapvetően nem kell féltened attól, hogy kifagy. Ha szeretnéd mégis jobban óvni, fenyőágakkal letakarhatod. A rendszeres öntözésre a téli időszakban is figyelj, hiszen elegendő víz felvétele nélkül árvácskád bajba kerülhet.

Kis meténg

Kis meténg

A kis meténg, vagy más néven télizöld, sokkal inkább a tél rajongója: fényigénye alacsony, a nyári időjárást, sok napsütést kifejezetten megveti. Ez az évelő növény télen is ugyanolyan díszes marad.

Téli jázmin

Téli jázmin

A közepes termetű, fagytűrő növény igazi tavaszköszöntő, hiszen fényes, sárga virágai sokszor már februárban megjelennek.

A szép balkon titka a részletekben rejlik

Miután kiválasztottad a megfelelő növényeket, teremtsd meg a számukra szükséges feltételeket, ami nem csupán a balkonon való elhelyezést, hanem a virágok helyigényéhez igazodó tárolókat is magába foglalja. A tágas élettér elengedhetetlen, ahogy a megfelelő mennyiségű és tápanyagtartalmú föld is kulcsfontosságú a balkonnövények nevelésében.

Ne feledkezz meg az egyes virágföld típusokról és tápoldatokról sem, hiszen ezekkel még inkább támogathatod növényeid egészséges növekedését. A locsolás sem játék: térképezd fel a balkonlakók individuális igényeit, mielőtt az öntözőkanna után nyúlnál.

Gyönyörű balkonnövényekkel díszített hangulatos városi terasz

Virágokkal teli balkonkertet kívánunk!

Virággondozás