Magaságyás vagy szabadföldi termesztés? Segítünk a választásban!

Korábbi cikkünkből már megismerhettétek a magaságyás beültetésének legfontosabb lépéseit, s néhány hasznos tippel is gazdagodhattatok annak felépítését, gondozását illetően. Természetesen az is előfordulhat, hogy a magaságyás és a szabadföldi termesztés egyszerre merül fel opcióként – ha te is bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy melyik metódus is volna a legkézenfekvőbb számodra, bejegyzésünkben megismerheted e két módszer legfőbb előnyeit és alkalmazásának kulcsfontosságú részleteit!

Mi az a magaságyás?

A magaságyás nagyjából 60-80 cm magasan kiemelt, leggyakrabban fából, kőből vagy betonból készült kerettel körülvett ágyásfajta. Készítése házilag is egyszerűen kivitelezhető, kiemeltsége révén az ideális talaj kialakítása pedig jóval könnyebb feladat, így rendkívül népszerű a hobbikertészek körében. A feltöltése során alkalmazott rétegrendnek köszönhetően a palánták gyorsabban fejlődnek, másik nagy előnye pedig, hogy kisebb helyigénye végett városi kertek esetében is praktikus választás.

Mielőtt azonban e módszer alkalmazása mellett döntenél, érdemes megvizsgálnod kerted környezeti adottságait, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy számodra is ez a legcélravezetőbb alternatíva.

Íme, néhány a legfontosabb szempontok közül, amelyeket jobb még a kivitelezés megkezdése előtt figyelembe venni!

Magaságyás

Rendelkezésre álló terület és a talaj minősége

A magaságyás egyik előnye a helytakarékosság: tehát leginkább abban az esetben ideális választás, amikor csak kisebb tér áll rendelkezésünkre, illetve, ha a termesztésre kijelölt terület talaja nem túl jó minőségű. A magaságyásnak köszönhetően kevesebb munkával, mindössze tápanyagdús földkeverék és komposzt használatával optimális környezetet alakíthatunk ki növényeink számára. Sok esetben azonban a talaj tökéletesen alkalmas a zöldségtermesztésre, amennyiben azt megfelelően megmunkálják, mulcsozzák és öntözik. Így kár volna az értékes és használatra kész föld előnyeinek kihasználása helyett mesterségesen megteremteni az optimális termelési viszonyokat.

Milyen termőföld esetén kell magaságyás?

Gazdaságos megoldás

Míg vitathatatlan, hogy a magaságyás számos előnnyel bír, gazdaságosság szempontjából is fontos mérlegelni, hogy melyik termesztési módszer mellett is tesszük le a voksunkat. A meglévő föld használatával máris spóroltunk a költségeken. Emellett a befektetett idő is jelentős eltéréseket mutat: a kezdeti fázisoknál a magaságyás építése több energiát vesz igénybe, így, ha a hely és talaj lehetővé teszi, érdemes inkább a szabadföldi termelést választani. Webshopunk kínálatában megtalálod a kerti szerszámokat, amikre szükséged lehet.

Melyiknek nagyobb a vízigénye?

A talaj sokkal lassabban melegszik fel, mint a magaságyás, ezért karbantartásához kevesebb vízre van szükség. Természetesen az is igaz, hogy a magaságyás ennek köszönhetően hamarabb büszkélkedhet terméssel - ne felejtsük el azonban, hogy pontosan emiatt az ott nevelt növények öntözésére a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Ezzel szemben a szabadföldben termesztett zöldségek gondozásához nincs szükség bonyolult öntözőrendszerekre vagy az öntözési szokások pontos megtervezésére.

Itt megoldásként szolgálhat egy csepegtető öntözőrendszer, ami folyamatosan kis mennyiségben adagolja a vizet, így kevésbé kell aggódnod a föld kiszáradása miatt.

Magaságyás magassabb vízigény, több öntözés

Egyszerű, kényelmes gondozás

Mivel nincs szükség folyamatos hajolgatásra, a magaságyás megművelése derék- és hátfájással küzdők, idősebbek és mozgáskorlátozottak számára sem jelent problémát. Derékkímélő mivolta mellett akár esztétikai elemként is szolgálhat, s udvarunk új, izgalmas díszítőeleme lehet.

Magaságyás hátfájdalommal, hajolgatás nélkül

Növényvédelem

A magaságyás egyik nagy előnye, hogy a növénytársítás révén természetes módon is megszabadulhatunk a kártevőktől. A vegyes kultúra lényege, hogy a megfelelő fajok elősegítik egymás fejlődését - ez a módszer azonban a kártevők felszaporodásának meggátolásában is nagy szerepet játszhat. Az emelt ágyásokban nevelt növényekre ráadásul a kertben önfeledten játszó gyerekek vagy háziállatok sem jelenthetnek veszélyt. Természetes módon vagy sem, szeparáltságából adódóan magaságyásban valószínűleg könnyebb megóvni a növényeket.

Termeszteni kívánt zöldségek

Bár a magaságyás az év nagy részén át friss terméssel ajándékoz meg minket, nem mindegy, hogy konkrétan milyen típusú zöldségeket szeretnénk ilyen módon nevelni. A gazdaságos termelést figyelembe véve tanácsos inkább kisebb termetű, rövid tenyészidejű és gyorsan növekvő, folyamatosan szedhető növényeket választanunk. Magaságyás esetében kevésbé ajánlatos az olyan nagyobb és egyszeri betakarítású növények termesztése, mint például a burgonya, fejes káposzta és kukorica.

Ha közelebbről megvizsgálod a felsorolt faktorokat, biztosan tisztább képet kapsz majd arról, hogy hosszú távon melyik módszer is lesz optimális a számodra. Ha pedig végül a magaságyást választanád, fent említett korábbi bejegyzésünkben még többet megtudhatsz a megfelelő helyszín kiválasztásáról, az ágyás rétegezéséről, az ültetési tervről, a növénytársításról és vegyszermentes védelemről egyaránt!

 

MagaságyásTermesztés