A tűz melegénél: Fűtőanyag típusok jellemzői és előnyei
Cikkünk segítségével megismerheted a napraforgóhéj brikett, fabrikett, hengeres puhafa és fapellett legfőbb jellemzőit, melyek a Gardino webáruházában is elérhetőek.

Bár az idei tél néhány már-már aggasztóan enyhe napot is tartogatott számunkra, a fűtésről azonban még így sem feledkezhetünk meg. A brikett az egyik leghatékonyabb módot kínálja a kellemes és egyenletes beltéri hőmérséklet elérésére. De mit is takar ez a szó pontosan?


A tüzelőanyagként használt brikett alapanyaga lehet barnaszén, fa, papír, szalma és egyéb biomassza (például napraforgóhéj).

E tüzelőanyag típus egyik legfontosabb jellemzője az, hogy nem ég, hanem izzik. Alacsony nedvességtartalma miatt a tűzifánál jóval magasabb fűtőértékkel bír. Mivel szárított alapanyagokból készül, a tűzifával ellentétben azonnal alkalmazható, nem kell tétlenül várakoznunk, míg kiszárad. Emellett környezet-és pénztárcabarát is egyben. Mivel a brikett maga ipari fahulladékból készül, előállításához nincs szükség további fák kivágásához. Mindössze 1-2 százalékos hamutartalommal bír, ami a fűtőberendezés tisztán tartását is nagyban megkönnyíti. A biomasszából készült fajták hamuja ráadásul magas káliumtartalmú, ezért akár káliműtrágya helyett is kiszórható.

Magasabb fűtőértékének köszönhetően a tűzifánál kevesebb mennyiség is elegendő, így a brikett ár-érték aránya miatt is sokak számára vonzó opció.

Ha ragaszkodsz a tűzifához, brikett használatával annak hatékonyságán is javíthatsz. A vizes tűzifa egyébként jelentős mértékben árt a kéménynek - brikett hozzáadásával azonban máris megakadályozhatod, hogy kéményedben kár keletkezzen.

De nézzük meg a Gardino webshopjában megvásárolható fajtákat egy kicsit közelebbről: tudj meg többet az egyes típusok előnyeiről, s arról, hogy mikor érdemes őket leginkább használni! Így biztosan a számodra megfelelő verziót választod majd.

Napraforgóhéj brikett

Ahogy azt már fentebb is említettük, a biomassza alapú napraforgóhéj brikett nem csupán hatékony, de alacsony hamutartalma miatt rendkívül környezetbarát megoldást is jelent, hiszen égése során nem keletkezik kátrány és fekete korom. Mezőgazdasági melléktermékből, napraforgóhéjból készül, bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül. Szén-dioxid (CO2) kibocsátását illetően szintén fontos jellemzője, hogy eltüzelése során mindössze annyi CO2-t juttat a környezetbe, amit maga a növény élete során megkötött.


Mikor ajánljuk? Önmagában is teljes értékű, fa- és vegyestüzelésű kazánok mellett kályhákhoz, kandallókhoz egyaránt használható, bár jobban füstöl, erősebben is ég. Használata mellett kiemelten fontos a rendszeres tisztítás, amellyel megakadályozhatod a fűtőrendszer oldalára való jelentős mértékű lerakódást. A tűzifánál jóval tovább izzik, fűtőértéke eléri a 19-21 MJ/kg-ot.

napraforgóhéj brikett

Ismerd meg a napraforgóhéj brikettet, mint alternatív tüzelőanyagot

Cikkünkben még több részletet megtudhatsz ennek az innovatív tüzelőanyagnak a használatáról, valamint arról, hogy miért fenntartható. 

Fabrikett RUF (keményfa)

A magas minőségű tölgy és kőrisfából készült fabrikett kandallóban, cserépkályhában, kazánban, s bármely egyéb szilárd tüzelésű berendezésben használható. A RUF szó egy brikettáló gépeket gyártó cég márkájára utal. A magas nyomáson, kötőanyag nélkül préselt keményfa típus esetében arra is érdemes figyelni, hogy a tűzteret csak félig rakjuk meg. A tűztérbe először szilárd begyújtót kell helyeznünk, majd miután ezt meggyújtottuk, a briketteket ennek tetejére helyezzük el. Keményfa használatakor elengedhetetlen, hogy a kályha elég levegőt kapjon, másként ugyanis nem tud begyulladni. Ha a kályha és a kémény között nincs megfelelő huzat, akkor azt fogod tapasztalni, hogy a fűtőanyag befüstöl. A kéményt is ajánlatos rendszeresen tisztítani por vagy hasáb segítségével, így ugyanis megelőzhető a nagymennyiségű lerakódás.


Mikor ajánljuk? 
Kandalló, cserépkályha, kazán, illetve egyéb szilárd tüzelésű berendezések esetében használható. Hosszú időn át egyenletes hőmérsékletet biztosít, fűtőértéke ~ 18.2 MJ/kg.

Sale Off
Gardinohu Téli_termékek 96 x 10 kg Fabrikett RUF 960kg (Raklapos)
149 952 Ft139 968 Ft
Sale Off
Gardino Téli_termékek 960 kg Fabrikett Bio Hengeres 960kg (Raklapos)
249 984 Ft

Fabrikett hengeres (puhafa)

A keményfa verzióhoz hasonlóan, a puhafából készült hengeres brikett is kötőanyag nélkül, magas nyomáson préselt. Összetételét tekintve 90% fenyőt és 10% keményfát tartalmaz – a kellemes fenyőillat garantált! A felhasználás metódusa megegyezik a fentiekkel, tehát itt is fontos, hogy a tűzteret csak félig rakjuk meg, szükségünk lesz szilárd begyújtóra, valamint a kémény rendszeres tisztításáról sem feledkezhetünk meg.


Mikor ajánljuk? Kandalló, cserépkályha, kazán, s bármely szilárd tüzelésű berendezés esetében alkalmazhatjuk ezt a megoldást. Puhafával inkább napközben, vagy enyhébb estéken érdemes fűteni, mivel hamarabb, körülbelül óránként leég. Abban az esetben is kiváló, ha gyorsan szeretnénk felfűteni egy hideg szobát. Fűtőértéke magas, 17-19 MJ/kg.


Diószén

A diószén barnakőszénből készül, fűtőértéke közepesen magas. Készítése során háromszoros porszűrésen megy keresztül, mielőtt a zsákokba kerülne. Nem tartalmaz mesterséges, illetve vegyianyagokat. Nedvességtartalma hozzávetőlegesen 30 százalék. Maximum 5 százalékos kéntartalommal rendelkezik, hamutartalma pedig 20 százalék. 


Mikor ajánljuk? Kedvező ára mellett fűtési ideje és fűtőértéke alacsonyabb az fent említett fűtőanyagokhoz képest. Közepes fűtőértéke van (10.5-12.5 MJ/kg), így kisebb teljesítményű kazánokhoz is használható. Használata mellett ajánljuk a kémény rendszeres tisztítását hasábbal vagy porral.

Sale Off
Mátra brikett Téli_termékek 36x23kg Diószén Brikett 36x23kg Raklapos
99 972 Ft90 000 Ft
Sale Off
Mátra brikett Téli_termékek 36x23kg Lignit(tojás) brikett 36x23kg Raklapos
129 996 Ft99 972 Ft

Lignit brikett

A lignit-, illetve másik nevén tojásbrikett nagyon gazdaságos, szintén jó ár-érték aránnyal rendelkező fűtőanyag. Összetételét tekintve alapvetően barnakőszén alapú fűtőanyag, melyhez szalmát, mint kötőanyagot kevernek. Ez stabillá teszi a szerkezetét, így nem porlad el könnyen. Szintén nem tartalmaz káros vegyianyagokat. Nedvességtartalma 23 százalék. Mivel barnaszén alapú, így nem lángol, hanem izzik. A diószénnel szemben előnye, hogy kevésbé koszol.


Mikor ajánljuk? Fűtőértéke közepesen magas, felhasználható vegyes tüzelésű kazánokban és kandallókban egyaránt. A kémény tisztítása ennél a fűtőanyagnál is kifejezetten ajánlott. Használata egyszerű: egy réteg lignitbrikett közepére begyújtót kell helyezni, és meggyújtani. Efelé helyezzünk két kisebb fadarabot úgy, hogy középen maradjon helye a lángnak. Ez a videó bemutatja a pontos használatát.

+1 Fapellet

fapellet fából sajtolt granulátum, ami kiemelkedően jó égési tulajdonságokkal bír. Természetes tüzelőanyagként 100%-ban fenyőből készült, mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz. Környezetbarát mivoltát az égése során képződő kevés hamu is igazolja, károsanyag kibocsátása a tűzifával összehasonlítva jóval alacsonyabb, az újrahasznosítás jegyében pedig akár kisállatok almozására is fordítható! Használata mellett szólhat a biztonság is, hiszen fapellettel való fűtés esetében sem láng, sem pedig füstgáz nem kerül a lakótérbe. A Gardino által forgalmazott fapellet EN plus A1 minősítéssel rendelkezik. 


Mikor ajánljuk? Csak pelletkazánok esetében alkalmazható. Zsákos kiszerelésének köszönhetően tárolása szintén egyszerű. Fűtőértéke 17+ MJ/kg.

Bármelyik típust választod is, néhány kiegészítőre biztosan szükséged lesz. 

Sale Off
Gebi Téli_termékek 65x15kg Fapellet 975kg (Raklapos)
184 990 Ft179 985 Ft

 Gardino oldalán természetesen minden megtalálható, ami a biztonságos és hatékony fűtéshez kell: a bio kályha/kandalló tisztítótól a begyújtáshoz szükséges eszközökön át (például begyújtó faháncs vagy begyújtó kocka petróleum), webshopunk megbízható, minőségi termékekkel várja vásárlóinkat 2022-ben is!

Sale Off
Gardinohu Grill 32 Begyújtó Kocka Fa-Viasz
890 Ft
Sale Off
Gardinohu Grill 32 db Begyújtó Faháncs
1 990 Ft
Sale Off
Gardinohu Grill 1 l Bio Lámpaolaj Petróleumlámpába
2 990 Ft
Sale Off
Gardinohu Grill 500 ml Bio Kályha/Kandalló Üvegtisztító
2 990 Ft
Sale Off
Gardinohu Grill 1,5 kg Öko Begyújtó Faháncs
5 990 Ft
Sale Off
Gardinohu Grill 1l Grill Begyújtó Gél
2 490 Ft
Sale Off
Boomex Grill 12 db Begyújtó Gyufafejjel
598 Ft

Mivel mindegyik fűtőanyagnak megvannak a maga előnyei, a lényeg, hogy megfelelő berendezéshez és módon használjuk őket. A Gardinonál raklapos kiszerelésben szállítunk, így nem kell aggódnod sem az utánpótlás, sem pedig a több körös szállítási díj miatt. Legalább 4 db raklap rendelésénél érdemes egyedi árajánlatot kérni, a további részleteket a termék aloldalán és a vásárlási folyamat során is megismerheted.

A cikkben megjlelenített képek, bár hasonlíthatnak az általunk árusított termékekre, csak illusztrációk.