Ismerd meg a napraforgóhéj brikettet, mint alternatív tüzelőanyagot

Szakértők szerint nagyon hideg tél áll Európa előtt, ezért különösen jól fel kell készülnünk az idei fűtésre. Ha tüzelőanyagról van szó, sokan automatikusan a tűzifára gondolnak, pedig léteznek más,  környezetbarát és magas hatékonyságú fűtőanyagok is, melyek sok esetben ideálisabb választás nyújthatnak, és ugyanúgy használhatóak fa- és vegyestüzelésű kazánokhoz, kályhákhoz, kandallókhoz.

Napjainkban a fosszilis tüzelőanyagok potenciális válsága fenyeget, mivel kutatások szerint az olaj és a szénkészleteink már a következő 50-60 évben kimerülnek. A hagyományosan ősidők óta energiaforrásként használt fa jelenleg szabályozás alatt áll, mivel az Európai Unió legtöbb országa különös hangsúlyt helyez természetes megőrzésükre. A nemzeti szinten bevezetett szabályozások miatt sok helyen még a gyengébb minőségű (ágakból és gallyakból nyert) fa is egyre kevésbé áll rendelkezésre. Ráadásul a környezettudatos szemlélet egyre inkább előtérbe kerülésének eredményeképp sokan keresik az olyan alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé szennyezik környezetünket.

A brikett alapanyaga természetesen lehet barnaszén, fa, papír, szalma és is. Bolygónk ökoszisztémájában a biomassza az egyik legfontosabb szerves anyag, minden élőlény képes valamilyen módon hasznosítani. Az elhalt állati és növényi szervezeteket foglalja magában, így biológiai úton létrejövő szervesanyag-tömeg. Az embernek az egyik legnagyobb hasznot a fűtőértéke nyújtja, hiszen a biomassza megújuló energiaforrásnak számít. Ide tartozik a napraforgóhéj brikett, amelyet szeretnénk nektek bemutatni cikkünkben.

 Napraforgó fűtőanyag

Alapvetően elmondható, hogy a brikett nem ég, hanem izzik, illetve alacsony nedvességtartalma - körülbelül 3-5% - miatt a tűzifánál jóval magasabb fűtőértékkel bír. Alacsony nedvességtartalma abból ered, hogy már eleve szárított alapanyagok felhasználásával készül, ezek az alapanyagok egy része, mint például a napraforgóhéj, ráadásul környezetbarát megoldás is.

A napraforgóhéj brikett hatékonysága

Ha napraforgóhéj brikettre váltanál, semmilyen más fűtőanyagra nem lesz szükséged, hiszen önmagában is teljes értékű tüzelőanyagról van szó. A napraforgóhéj brikett nagyon magas fűtőértékkel rendelkezik (19-21 MJ/kg) és sokkal hosszabb ideig biztosítja a meleget a lakásban, mint például a fa. Emiatt éjszakai fűtésre is teljesen alkalmas.

Nagyon fontos, hogy a brikett izzik, nem ég, viszont 3-4-szer olyan hosszabb ideig, mint a fa, egyenletes meleget biztosítva. Emiatt ritkábban kell rakni a tűzre. Ez annak köszönhető, hogy a fának kivágás után magas a nedvességtartalma, épp emiatt meg kell várni a következő évet, mire felhasználható lesz, ez pedig a napraforgóhéj brikett esetében nincs így, hiszen már szárított mezőgazdasági melléktermékekből készült termék vásárlás után azonnal használható.

Napraforgóhéj brikett izzás közben

Nedvességtartalma mindössze 3-5% körüli, míg a kiszáradt tűzifa ennek többszöröse is lehet típustól függően. A brikett nem szikrázik és nem lobban fel, illetve ugyan jobban füstöl, erősebben is ég. Használata mellett kiemelten fontos a rendszeres tisztítás, hogy megakadályozzuk a fűtőrendszerben történő jelentős lerakódást. Ez a tisztítás elvégezhető porral és koromtalanító hasábokkal is. Erre viszont nagyon ajánljuk, hogy figyelj oda, mert a sok előny mellett ez például kifejezetten hátrány lehet, azonban megelőzhető némi odafigyeléssel.

Miért környezetbarát megoldás a napraforgóhéj brikett?

Ezen tulajdonsága annak köszönhető, hogy mezőgazdasági melléktermék felhasználásával készül, adalékanyagok és kötőanyagok hozzáadása nélkül. Égése során nem keletkezik kátrány és fekete korom, továbbá nem kell kivágni feleslegesen fákat tüzelőanyagért. A napraforgóhéjból nyert brikett elégetése tiszta energiát termel. Alapvetően kevés hamu keletkezik használatából, viszont az magas káliumtartalmú, ezért akár műtrágya helyett is felhasználható.

A szén-dioxidot a növények a növekedési folyamat során veszik fel, és egy zárt körfolyamatot alkotnak, mivel a növények által a növekedési folyamat során felvett szén-dioxid mennyisége megegyezik azzal, amely távozik a teljes égési folyamat során.

Napraforgóhéj brikett összetétele

A biomassza egyébként is sokak által kedvelt, ám sok esetben a biomassza előállításához szükséges mezőgazdasági terület erdőktől veszi el a helyet, ezért célszerű az olyan biomasszát előnyben részesíteni, amely igazából mezőgazdasági melléktermék is egyben.

Európa-szerte egyre több brikettgyártó lecseréli a fát, mint a brikett alapanyagát mezőgazdasági hulladékra, hiszen az alacsony nedvességtartalom (a gazdasági érveken túlmutatóan), ahogy cikkünkben írtuk is, jelentősen hozzájárul az ilyen típusú brikettek égési tulajdonságaikhoz. Ez pedig nagyon jó hír a környezettudatos vásárlóknak is.

Így használd a napraforgóhéj brikettet

Ez a brikett már használatra kész, a tűzifával ellenben nem kell szárítani. Eleinte csak kevéssel próbálkozz (2-3db), ismerd ki, ez a típusú fűtőanyag hogyan működik együtt a kályháddal. A későbbiekben is a kályha, kazán felét pakold csak meg a túlhevülés megelőzése érdekében. Izzás közben a fűtőanyag térfogata megnövekedhet.

Begyújtását felülről lefele javasoljuk: a tűztér magasságától függően rakj 1-2 réteget alulra. Erre képezz egy fordított U-alakú „kaput” a kupac megkoronázásaként, ennek a közepébe tudod majd beletenni a begyújtóst. Egyszerűbb, ha ezt kisebb, összetört darabokból állítod össze. Gyújts meg a gyújtóst. Ezzel a módszerrel a tüzelőanyagod tovább fog égni.

A begyulladáshoz eleinte picit több levegőre lesz szükség. Amint a brikett átizzott, már csak kevés huzatot biztosíts neki (például az ajtót résnyire nyitva hagyva).

Kellemes meleget kívánunk!

Fűtés