Hamarosan itt az őszi gyeptrágyázás ideje

Igaz ugyan, hogy a tavasz a növekedés és a megújulás évszaka, de a gyepápolás legmeghatározóbb évszaka az ősz. Idővel a talaj természetes módon elveszít számos fontos tápanyagot, amelyre a gyepnek szüksége van. A gyeptrágya helyettesíti és pótolja ezeket az alapvető tápanyagokat.

Nem csak azoknak elengedhetetlen az őszi gyepgondozás, és az azt megelőző feladatok, akiknél egy kéthetes nyaralás után az idei aszály következtében gyakorlatilag színt váltott a gyep – bár valószínűleg ezzel sem vagyok egyedül. A gyepet ősszel mindenképp érdemes rendbe tenni, és felkészíteni a téli időszakra, ennek a folyamatnak pedig szerves része az őszi gyeptrágyázás.

Gyeptrágya kiszórása

Ősszel csökken a hőmérséklet és gyengébb a napfény, a gyepnek pedig szüksége van egy kis gondozásra, mielőtt téli nyugalmi állapotba kerül. Ilyenkor fel tud töltekezni a tápanyagokkal, amihez a talaj hőmérséklete is ideális – nem úgy, mint a nyári forróságban, vagy a téli fagy idején. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyep átvészelje a telet, és tavasszal újult erővel induljon növekedésnek.

Mitől őszi egy gyeptrágya?

Ősszel, még a fagyok előtt hosszú hatású, nitrogénmentes, de legalábbis alacsony nitrogéntartalmú, káliumban és vasban gazdag gyeptrágyát alkalmazzunk a pázsiton. Ez a tápanyagösszetétel nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a fű ellenálló legyen a téli faggyal és a betegségekkel szemben, hiszen a kálium csökkenti a sejtnedvek fagyáspontját, és csökkenti a fagykárokat. Az őszi gyeptrágya összetételéből fakadóan hatékonyan segíti a tavaszi regenerációt is, mivel erősíti a sejtfalakat és növeli a növényi sejtek sótartalmát.

Az alacsony nitrogéntartalom nagyon fontos, hiszen ilyenkor nem a fű növekedését szeretnénk serkenteni, a magas káliumtartalom pedig a fent említett ellenállóképesség szempontjából elengedhetetlen. Egyes termékekben hozzáadott vas és magnézium is található.

A vas segít megerősíteni a füvet és javítja a levelek színét, zöldebbé téve a gyepet. A vas ráadásul szintén javítja a gyep fagytűrőképességét, és remek megoldás a moha elpusztítására is. A magnézium a korai tavaszi növekedést segíti, illetve létfontosságú a nitrogén-anyagcseréhez és a klorofillszintézishez, valamint segíti a gyepfű vas- és foszfáthasznosítását. A magnéziumban szegény gyepfűnek sárguló levelei lehetnek.

Savanyú kémhatású talaj esetében, a telet megelőzően érdemes kalcium tartalmú trágyát is kijuttatni a területre, mert ez növeli a gyep fagyokkal szembeni ellenállását.

Mit kell tennünk a gyeptrágyázás előtt?

A gyeptrágyázás előtt pár nappal nyírjuk le a gyepet, majd szánjunk időt a gyepszellőztetésre is. Amennyiben indokolt, természetesen az ősz kiváló időszak az újrafüvesítésre is, és a betegségek kezeléséről se feledkezzünk meg, amennyiben ez szükséges.

Gypetrágyázás előtti munkálatok

Az utolsó őszi fűnyírásra vonatkozó legfontosabb tanács, hogy a vágásmagasságot kicsit magasabbra, 5-6 cm-re állítsuk. A túl alacsonyra nyírt pázsit kevésbé ellenálló a fagyokkal szemben, a túl magas azonban szintén kerülendő, mert azon könnyebben megtelepednek a kórokozók, mint például a hópenész.

A gyepszellőztetés

Ha túlságosan tömör a gyep alatt a talaj, akkor a gyepfű nem képes jól hasznosítani a tápanyagokat. Ráadásul, a talajban lévő hasznos organizmusok, például a földigiliszták sem tudnak a túl kemény, tömörített talajban megtelepedni. Ha igazán szép, élettel teli, zöld fűre vágyunk, akkor időnként elengedhetetlen szellőztetni kell a gyepet.

Vannak gyepszellőztető gépek is, amelyek nagyobb fűfelület esetén nagyon hasznosak, de ha kisebb a kertünk, akkor a kerti szerszámokkal is el lehet végezni a feladatot.

A parlagrétegek csökkentése céljából érdemes egy hegyesebb végű gereblyével átfésülni a gyepet. Így megszabadulunk az elhalt fűtől és a fűszálak közötti  mohától is, amelyek megakadályozhatják, hogy a víz és a műtrágya eljusson a gyökerekhez és a talajhoz. Ősszel a gereblyézés lehet erőteljesebb és mélyebb, nem úgy, mint tavasszal, amikor a fiatal fű növekedése miatt finomabbnak kell lenni.

Ha a gereblyézés nem elég

Ha már nagyon tömör a föld, akkor érdemes átszurkálni a gyepet, így több levegő, tápanyag, és víz jut le a fű gyökereihez. Használhatunk vasvillát, vagy úgynevezett levegőztető cipőt is, amelynek a talpán tükék vannak. Minimum 10-15 centinként legyen egy villanyom körülbelül 10 centi mélyen.

Mire figyeljünk a gyeptrágyázásnál?

A legjobb hónapok az őszi gyeptrágyázásra a szeptember és az október. Ha szeptemberben még nagy a meleg, akkor érdemes kicsit várni, viszont mindenképpen 6-8 héttel a hideg beállta előtt érdemes elvégezni a folyamatot. A fenti előkészületek után a legfontosabb, hogy három nappal gyeptrágyázás előtt meg kell öntözni a gyepet. A három nap célja, hogy a fű megszáradjon, de a talajnak nedves maradjon. A műtrágya könnyen behatol a nedves talajba, és ezáltal nem folyik el vagy vész kárba.

Ha biztosra akarunk menni, a fentebb említett talajjellemzők kiderítése érdekében időnként akár talajmintát is venni, és teszteltetni, hogy a saját gyepünk számára legideálisabb gyeptrágyát tudjuk kiválasztani.

Elméletileg a szemcsés műtrágyát kézzel is szétteríthetjük a gyepen. A valóság azonban az, hogy a kézzel végzett munka túl sok hibalehetőséget rejt magában. Míg az alultrágyázás nem jelent katasztrófát, a túltrágyázás valódi aggodalomra ad okot, és könnyen előfordulhat, hogy túl bőségesen adagoljuk a műtrágyát. Ezért érdemes valamilyen szóróeszközt használni, amellyel egységesen juttathatjuk a gyepre a tápanyagokat. A folyadék alapú gyeptrágyák általában szórófejjel vihetők fel a pázsitra. Amennyiben a környezetünk lehetővé teszi, úgy  természetes trágyát is alkalmazhatunk, ebben az esetben azonban egy sor másik szempontot figyelembe kell venni. A városi környezetben a gyep ápolásának a legszélesebb körben alkalmazott és legegyszerűbb módja épp ezért a műtrágyázás.

Szemcsés őszi gyeptrágya

Nagyon fontos azonban, hogy a műtrágyázás után ismét öntözzük meg a gyepet. Ez lemossa a felesleges műtrágyát a fűről, és azt közvetlenül a talajba juttatja.

Érdemes a kertészeti módszerekről, a használt gyeptrágya adagolásáról és mennyiségéről feljegyzést készíteni, hogy később ehhez mérten tudjunk változtatni, vagy amennyiben beválik a módszer, azt újra ugyanúgy alkalmazhatjuk.

A trágyázás után néhány napig mindenképp tartsuk távol a gyeptől a gyerekeket és a háziállatokat, és egyébként is érdemes ebben az időszakban kevesebbet tartózkodni a füvön, hogy a talaj szerkezete ne változzon.

A műtrágyázás az egyik legjobb dolog, amivel a gyepet egészségesebbé tehetjük, és felkészíthetjük a télre. A talaj még meleg, a gyakoribb esőzések pedig segítenek a fűnek feltöltekezni nedvességgel és tápanyagokkal, hogy átvészeljék az év leghidegebb időszakát. Az őszi gyeptrágyázás mindenképp elengedhetetlen a szép, egyenletes, és zöld gyep eléréséhez.

Gyepgondozás