Az őszi metszés - milyen növényeket kell ilyenkor metszeni és hogyan?

A nyári napfordulóval a természet, akkor még észrevehetetlen visszahúzódása az ősz beköszöntével már egyre kézzelfoghatóbbá válik.  A nappalok rövidülnek, egyre kevesebb a fény és a reggelek is már üdítően hűvösek. Itt az ideje az őszi kerti munkálatoknak, amivel azonban mégsem az aktuális évet zárjuk, hanem a jövő évet indítjuk! Az alábbi cikkel szeretnénk egy kis iránymutatást adni az egyik legfontosabb kerti feladat elvégéséhez, a metszéshez.

Amilyen állapotban hagyjuk a kertünket nyugovóra térni, olyan állapotban fog az majd tavasszal új életre kelni, ami természetesen rányomja a bélyegét a következő év hátralévő részére is. Hogy gyümölcsfáink egészségesek és bőtermők maradjanak, nekünk, mint gondos kertgazdáknak, ehhez tevékenyen hozzá kell járulnunk!

A metszés szerepe

Metszeni több okból is lehet és kell is, így a fák egészségének megőrzéséért, a termékenység növeléséért, illetve a növekedés serkentéséért. Amit fontos számításba venni, hogy az eltérő gyümölcsfajták, valamint a fák kora is más-más igényeket támaszt. A fiatal fáknál az elsődleges feladat azok későbbi formájának a meghatározása, és hogy kialakítsuk az úgynevezett termőfelületet. Amint a fa termőre fordul, az elsődleges cél már a termékenység fenntartása, illetve az egészségmegőrzés.

Őszi metszés az erősebb növényekért

Mi kell az őszi metszéshez?

Mint minden munkát, a metszést is csak megfelelő és jó szerszámmal lehet elvégezni. Ha metszőollónk tompa, a penge és az ellenpenge nem zár rendesen, a rugó nem működik megfelelően, esetleg kényelmetlen az olló fogása, akkor nemhogy a munkát nem fogjuk tudni elvégezni, hanem lehet, hogy még kárt is okozunk fáinknak. Ezért ha komolyan vesszük ezt a feladatot, csak minőségi metszőollóval dolgozzunk!

A nagyobb átmérőjű, közeli és öregebb ágak vágásához hasznos lehet egy kézi kisfűrész is, ha pedig fát, vagy nagyobb bokrokatk vágnál, az ágvágó lesz a legjobb barátod. Ezekből létezik fogaskerekes verzió is, ami erőátviteli mechanizmusának köszönhetően könnyed vágást tesz lehetővé.

A másik „hozzávaló,” amire esetleg szükségünk lehet, az egy sebkezelő szer, amelyet nagyobb kiterjedésű vágások és kéregsérülések esetén a sérülés befedésére használhatunk. A szer segítségével megakadályozhatjuk, hogy baktériumok vagy gombák kerüljenek be a fába és gyorsíthatjuk magát a sebgyógyulást is.

Mit metszünk ilyenkor?

Vannak kimondottan őszi metszést igénylő kerti növényeink. Azonban még ezeknél a növényeknél is vegyük figyelembe, hogy ősszel azért kevésbé vágjuk őket vissza, mintha ezt tavasszal tennénk!

  • Cseresznye és meggy: Legszerencsésebb, ha még szeptemberben sort kerítünk a metszésre, mivel a hideg idő beálltával megnő az esélye a kórokozók által terjesztett gutaütésnek és ágkárosodásnak, illetve elejét vehetjük tavasszal a gyenge hajtások felszaporodásának.
  • Szeder, málna: Amikor az utolsó gyümölcs is leérett, megkezdhetjük a málna őszi metszését. Ilyenkor általában az öregebb hajtások egynegyedét el szokták távolítani, hogy tavasszal gyorsabban és erőteljesebben indulhasson meg a fejlődés.
  • Eperfa: Nem sok metszett példányával lehet találkozni ennek a főleg tanyaudvarokra ültetett gyümölcsfának, viszont, mivel erőteljes a sarjképzési hajlama, ha rendezett kertet szeretnénk, ősz közepétől már metszőollót ragadhatunk!
  • Dió: A dió különösebb figyelmet nem igényel, viszont az esztétikum, illetve a korona fényáteresztő képessége feltétlenül megkívánja a száraz gallyak eltávolítását.
  • Fák és cserjék: Általános szabály, hogy várjuk meg, amíg leveleik nagy részét elvesztik. Egyrészről ekkor már nyugalmi időszakban van a növény, másrészről pedig így belelátunk a koronába és el tudjuk távolítani a nem megfelelő irányba és módon növekvő ágakat.

Rózsa őszi metszése

Mikor a legalkalmasabb metszeni?

Az őszi metszés azért szerencsés, mert ilyenkor a növényzet már a téli nyugalmi időszakra készül és kevésbé érzékeny. Időjárás szempontjából, ha lehetőségünk van rá, inkább egy kellemesen napos, kora őszi időpontot válasszunk, mintsem egy esős, hideg, esetleg este már fagyos napot. Nekünk is kényelmesebb. A nedvesség kedvez a baktériumok és a gombák fertőzőképességének, a hideg pedig nem tesz jót a friss metszési sérüléseknek. Időjárástól függetlenül azért ne spóroljunk a sebkezelő szerrel!

Hogyan lehetünk profik a metszésben?

A metszés elvégzéséhez a jó metszőollón kívül nyilván szakértelemre is szükség van, de néhány alapszabály betartásával nem ördöngösség a feladat. A lényeg mindig a mértékletesség!

  • Első ránézésre már észre lehet venni, hogy az adott fának szüksége van-e metszésre vagy sem. Amelyik rosszul néz ki, az valószínűleg rosszul is érzi magát. Ha a fa ágai például sárgulnak és lógnak, akkor ezzel a helyzettel állunk szemben, a metszést nem halogathatjuk.
  • Amennyiben eldöntöttük, hogy metszésre kerül a sor, vizsgáljuk meg az alanyt, hogy mitől szeretnénk megszabadítani, illetve hogy metszéssel milyen formát szeretnénk neki kialakítani. Ha másért nem, a forma abból a szempontból is fontos, hogy a későbbiekben, már lombos állapotban, mennyi fény jut be a fák ágai közé, az hogy fejlődik tovább, illetve gyümölcsfa esetén mennyi és milyen minőségű gyümölcsöt fog teremni.
  • Gyümölcsfák őszi metszése során aranyszabály, hogy almatermésűek esetén – mint amilyen az alma, a körte vagy a birs – a vesszőkből egyharmadot, míg a csonthéjasok esetén – mint amilyen a barack, a szilva, a meggy vagy a cseresznye – kétharmadot vágjunk vissza!
  • A sudárral versengő, függőlegesen növekvő, illetve lefelé növekvő ágakat mindig metsszük le!
  • Amennyiben vastagabb ág levágására kerülne a sor vagy véletlenül a metszés során nagyobb felületű kérget hántanánk le, mindig kezeljük a sebet valamilyen sebkezelő szerrel!

Metszőolló őszi metszés

A levágott gallyak utóélete

A kerti munka csak akkor ér véget, ha a szerszámok a helyükre kerültek és a zöldhulladékot is összeszedtük. A hulladék azonban korántsem szemét, hanem igazi kincs! Az abból készíthető komposzt ajándék a kertünknek, kár lenne hát, ha veszendőbe menne. Metszés során sok gally hulladék keletkezik, aminek a helyes felhasználásával tovább építhetjük-szépíthetjük a kertünket.

  • A gallyak darálóval történő összeaprításával készíthetünk mulcsot, amelyet aztán talajtakarónak használhatunk a gyomok elnyomására, tápanyagpótlásra és a nedvesség talajból történő elpárolgásának lassítására.
  • Építhetünk belőlük gallykerítést. Ez a megoldás nemcsak környezetbarát, de megjelenésével tökéletesen illeszkedik kertünkbe és a kert egészségéhez szükséges élővilágnak – rovaroknak és madaraknak egyaránt – is élőhelyet tud biztosítani.
  • Az összeaprított vagy bedarált gallyak tökéletes alapanyagul szolgálnak a komposztáláshoz.
MetszésNövénygondozásŐsz