Kerti kincsesláda: A magaságyás beültetésének legfontosabb lépései

Szívesen termelnél saját zöldséget, de nem tudod, hogy miként fogj hozzá? Esetleg udvarod talaja nem tűnik épp megfelelőnek? Olyan alternatívát keresel, ami lehetővé teszi a biotermesztést? Ha szeretnéd felfedezni a bőséges termést hozó rétegek titkát, netán némi útmutatásra van szükséged a magaságyás feltöltése és beültetése kapcsán, bejegyzésünkben megtalálod a leghasznosabb infókat és tippeket erről az egyre népszerűbb megoldásról.

A magaságyás

A magaságyás nagyjából 60-80 cm magasan kiemelt, leggyakrabban fából, kőből vagy betonból készült kerettel körülvett ágyásfajta. A magaságyás készítése házilag is egyszerűen kivitelezhető, kiemeltsége révén az ideális talaj kialakítása jóval könnyebb feladat. A feltöltése során alkalmazott rétegrendnek köszönhetően gyorsabban fejlődnek a palánták, kisebb helyigénye végett pedig városi kertek esetében is praktikus választás.

A magaságyás előnyei

  • Magasságából adódóan gondozása egyszerűbb

Mivel nincs szükség folyamatos hajolgatásra, megművelése derék- és hátfájással küzdők, idősebbek és mozgáskorlátozottak számára sem jelent problémát.

  • Kisebb terület, megfelelő talaj

Ha telkünk talaja nem megfelelő minőségű, kiemelt ágyásunkban sokkal kevesebb munkával, mindössze tápanyagdús földkeverék és komposzt használatával optimális környezetet alakíthatunk ki növényeink számára.

  • Kevesebb gyomlálás, biogazdálkodás

A kevesebb gyomlálás mellett szintén fontos szempont lehet, hogy a tiszta, fertőzésektől mentes talajnak köszönhetően ez a megoldás biotermesztésre is lehetőséget ad. Ráadásul, ha figyelünk a rétegezésre, a hőtermelésnek köszönhetően akár korábban is nekifoghatunk a termesztésnek.

  • Növénytársítás

Ha többféle növényben gondolkodunk, érdemes olyan fajokat választani, melyek pozitív hatást gyakorolnak egymás fejlődésére. A növénytársítás emellett a kártevők elleni küzdelemben is fontos szerepet játszhat – erről bővebben néhány bekezdéssel lejjebb.

A magaságyás beültetésének eredményeként friss sárgarépa, hagyma

A megfelelő helyszín

Derékkímélő mivolta mellett a magaságyás esztétikai elemként is szolgálhat, s udvarunk új, izgalmas díszítőeleme lehet. Elhelyezésük kiválasztásakor azonban az öntözhetőség a legfontosabb szempont: mivel kiemeltsége miatt hamarabb átmelegszik, a magaságyásban található növények öntözésére a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy a fő vízforrástól elfogadható távolságban helyezzük el az ágyást. Frappáns megoldás a magas vízigény kielégítésére az úgynevezett csepegtető tömlő, ami folyamatosan biztosítja a nedvességet a föld számára.

 Cellfast Drip Izzadótömlő termék

A víz mellett természetesen a fényviszonyok is meghatározóak: a zöldségek fejlődéséhez szükséges minimum 6-8 óra közvetlen napfény. Mindenképpen jól szellőző helyet válasszunk, hogy a keret minden oldala kiszáradhasson. Ágyásunk legyen könnyen megközelíthető, ami az öntözés és betakarítás miatt szintén lényeges.

 

Szerezd be vagy készítsd el magadnak házilag

Ha időt szeretnénk spórolni, kész keret vásárlásával is találhatunk természetes hatású, derékkímélő alternatívát. A magaságyás készítése házilag ugyanakkor remek program lehet az egész család számára. Kialakításának köszönhetően ráadásul idősebbek, hát-és derékfájással küzdők, vagy akár mozgáskorlátozottak számára sem jelent nehézséget a kertészkedés.

Woody Magaságyás

 

Ha a keret megépítése mellett döntenénk, a következő szempontokat vegyük figyelembe:

A keret anyagának kiválasztása

A keret kialakításához erős, teherbíró anyagot válasszunk. Ez az időjárási viszontagságok és a termőföld súlya miatt egyaránt rendkívül fontos. A betonból vagy kőből készült keret mindig jó irány, hiszen ellenálló-képessége révén hosszú évekre tervezhetünk vele.

Ha ágyásunkat idővel áthelyeznénk az udvar más pontjára, mobilisabb megoldás a fából készült keret, de egyéb falazóelemeket és köveket is számításba vehetünk. Az egyes anyagok sajátosságairól azonban ne feledkezzünk meg: a kövek például nagyobb hőátadással bírnak, így a magaságyásban elhelyezett növények vízigénye az erősebb párolgásból adódóan nagyobb lesz.

Magaságyás fából

Amennyiben faanyag mellett döntenénk, drágább, de tartósabb - akár 10 évet is átvészel - a kezeletlen keményfa, így az akác és a tölgy. A puhafa költséghatékonyabb ugyan, a csapadék okozta károknak kevésbé ellenáll, gyorsabb rothadása miatt csak rövidebb távon számolhatunk vele. Mivel a fának alapvetően árt a nedvesség, fából készült keretünk belső oldalát gondosan béleljük ki fóliával. Az ágyás aljára helyezett vékony kavicsréteggel a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodhatunk.

A keret felállítása

A magaságyás építése során annak magasságát a számunkra legkényelmesebb módon alakíthatjuk. Fontos, hogy az ágyás teljes területe könnyen megközelíthető és öntözhető legyen, így szélességét tekintve a maximum 100 cm körüli érték ideális. Hosszát szintén teljes mértékben egyedi igényeink és a terület adottságai határozzák meg.

Apa és fia együtt kertészkedik, a magaságyás készítése házilag remek családi elfoglaltság is lehet

A lényeg a réteg

A siker a magaságyás rétegeiben rejlik - íme, néhány fontos részlet a megfelelő rétegrendről, s az ezekben használatos anyagokról:

Alsó-belső védelem

Keretünk belső felét geotextil vagy drénlemez borítással is erősítsük meg. A keret alatti földrészt dolgozzuk vízszintesre a magaságyás elhelyezése előtt. A rágcsálók ellen védekezzünk vakond-vagy csibeháló segítségével, amit az ágyás aljára helyezzünk el. Egy extra réteg geotextil a lótücskökkel szemben is nagyobb biztonságot ad.

Ágnyesedék

Magaságyásunk rétegrendjében a bomlási folyamatok gyorsasága szerint haladunk: alulra kerülnek a nehezebben bomló anyagok, így elsőként jöhet egy réteg ágapríték, ágnyesedék nagyjából 20 cm vastagságban. A gallyak mellett bokrok nyesedéke, de akár kukoricaszár is megfelelő hozzávaló lehet.

Szénaréteg

A következő réteg már gyorsabban bomló anyagokból áll. Ennek megfelelően az ágakra kb 10-20 cm vastag friss széna kerül: itt a lekaszált fű mellett egyéb kerti hulladék is nyugodtan felhasználható, így például burgonya, bab, borsó, évelő virágok szára.

A talaj vízszintezéséből hátramaradt földből is következhet egy réteg, amire ismételten szénát teszünk, míg az utóbbi két lépést ismételve elérjük a legfelső két réteget.

Komposzt és termőföld

A természet adta szerves anyagok, kerti vagy épp konyhai hulladék érett komposztot biztosít, amit állati trágyával vegyítve ismét 20 cm-es vastagságban érdemes elhelyezni. Ha szeretnél többet megtudni a komposztálás folyamatáról és a tápanyagdús humusz készítéséről, kattints korábbi cikkünkre!

 Komposztálás tippek cikk

Végül következik a legfelső réteg, ahol a termőföld, palántaföld vagy virágföld kap helyet. Az általános virágföld jó kiindulópont lehet, ha virágokkal szeretnéd beültetni a magaságyást. Termesztés esetén választhatsz palántaföldet vagy kiskerti zöldségföldet. Amennyiben teljesen vegyszermentes zöldségekben gondolkodsz, használj bioföldet. Összegyűjtöttünk minden föld típust, amit magaságyásba javaslunk: magaságyás földek.

 Magaságyás bioföld palántaföld virágföld földek

A föld megfelelő állagát a zsákon keresztül is könnyedén ellenőrizhetjük: ha csomósnak hat, válasszunk inkább másikat.

 

Friss zöldség egészen őszig

Magaságyásban kis túlzással bármi termeszthető, ugyanakkor a gazdaságos termelést figyelembe véve tanácsos kisebb termetű, rövid tenyészidejű és gyorsan növekvő, folyamatosan szedhető növényeket választanunk.

 

Az olyan nagy termetű és egyszeri betakarítású növényeket, mint a burgonya, fejes káposzta és kukorica jobb a kert másik részén elhelyezni. A magaságyás beültetése már kora tavasszal megkezdhető, s folytatható egészen az őszi fagyok megérkezéséig. Ültessünk folyamatosan, kerüljenek újabb palánták a kiszedett növények helyére, használjuk ki maximálisan magaságyásunk területét!

 

Már március/április hónapban nekiláthatunk a munkának: ilyenkor a spenót, rukkola, petrezselyem, retek és tavaszi saláta ültetése esedékes. Április végén a hagymafélék, míg májusban a paradicsom, paprika, cukkini és uborka palánták is otthonra lelhetnek a magaságyásban. Június-július a sárgarépa, brokkoli, karalábé és karfiol ideje. Szeptember-októberben még ültethetünk petrezselymet, zellert és rukkolát.

 

Magaságyás fából, szépen növekvő terméssel

Természetes módszerekkel a kártevők ellen

Kimondottan bio zöldségek termesztésénél, a kártevők ellen is természetes megoldásokat kell választanunk. Íme, néhány ötlet a magaságyás vegyszermentes védelmére: 

 

Csigák ellen a kamilla és a borsikafű is hasznos fegyver lehet, de az ágyás beszórása kávézaccal szintén segíthet. A vegyes kultúra már említett előnye, hogy a megfelelő fajok elősegítik egymás fejlődését - ez a módszer azonban a kártevők felszaporodásának meggátolásában is nagy szerepet játszhat. Ajánlott a paradicsom és zeller ültetése, de a borsmenta, izsóp és kakukkfű is kártevőriasztó növények. Amennyiben egyszerű megoldást keresel nézz szét csigacsapdáink között. Burgonyabogár ellen fokhagymával, zöldbabbal, tormával, kaporral együtt ültetve óvhatjuk hatékonyabban magaságyásunk állományát.

 

Bizonyos fűszernövények - a vöröshagyma, a fokhagyma, a metélőhagyma, a zeller, a kapor, a kömény - szintén gondoskodnak a kártevők távol tartásáról. Bársonyvirág palántákkal pedig a fonálférgektől óvhatjuk meg zöldségféléink gyökereit.

Levéltetvek ellen a talaj gyakori meglazítása és alapos öntözése jelenthet vegyszermentes megoldást. A levéltetvek által előállított mézharmatra a hangyák is gyülekeznek. A hangyafészkeket érdemes forró vízzel leönteni, de alginitpor kiszórásával is próbálkozhatunk.

 

Sajnos előfordulhat, hogy természetes úton nem sikerül megszabadulnunk a kártevőktől – aggodalomra azonban semmi ok, webshopunk számos növényvédelmi opciót kínál.

Téli tervekkel tavaszra készen

A magaságyás tehát mindenki számára könnyen gondozható, mégis az év nagy részén át friss terméssel ajándékoz meg minket. A szükséges kellékek beszerzését, a termeszteni kívánt növények kiválasztását és az ültetési terv kigondolását érdemes a téli időszakban letudni, hogy kora tavaszra minden rendelkezésünkre álljon. Merjünk kísérletezni, s figyeljük ágyásunk alakulását már az első évben, hiszen minden egyes idény tapasztalatával, akárcsak növénykéink, tudásunk is gyarapszik majd.

MagaságyásTermesztés