7+2 bevált módszer levéltetű ellen

7+2 bevált módszer levéltetű ellen

Minden kertész rémálma, a levéltetű ellen a legtöbb kerttulajdonosnak évente fel kell vennie a kesztyűt. Ami nem is olyan egyszerű, tekintve, hogy legalább 70 különböző fajtájuk ismert ezeknek az apró, társas kis élősködőknek. Viszont több 100 vírust terjesztenek, a gazdanövényeik száma pedig még ennél is több… Szeretnéd, ha jövő tavasszal már nem kellene velük foglalkoznod? Cikkünkben mutatunk néhány egyszerű praktikát, amelyekkel hatékonyan védheted meg tőlük növényeidet!

Miről ismerhetjük fel a levéltetvek jelenlétét?

Ezeknek az apró, telepekben élő rovarok a fedelesszárnyúak rendjébe sorolhatóak. Változatos színekben, formákban találhatjuk meg őket kertjeinkben. A zöld őszibarack-tetvek a dísznövényeinken, a zöld és levélpirosító almalevéltetvek az almafáinkon, a fekete cseresznye-levéltetvek pedig a meggyen és a cseresznyén garázdálkodnak. A szilvát a sárga szilvalevéltetű, míg a ribizlit a levélpirosító ribiszke-levéltetű támadja meg jellemzően. A leander egyik leggyakoribb károkozója pedig a pajzstetű.


Bár ezek alapján akár úgy is tűnhetne, a levéltetveknek vannak kiszemelt „áldozataik”, valójában az összes növényfajra veszélyesek. Ténykedésüket többek között az alábbi jelekből ismerheted fel:

1. Ha lágy-és/vagy fásszárúid közelében hangyák tömkelegét találod. Ők ugyanis szoros szimbiózisban élnek a tetvekkel: azok ürülékével, a ragacsos, cukros mézharmattal táplálkoznak. A hangyák a levéltetveket terjesztik is, így legalább olyan veszélyes megjelenésük növényeid körül, mint a valódi kártevőknek.


2. A fekete hajtásvégekről. A mészharmaton megtelepedő, korompenész nevű gombafajtól válnak a hajtások végei feketévé. Ettől pedig nem tudnak fotoszintetizálni növényeid, és végső soron elsorvadnak. Ez a folyamat azonban még visszafordítható gyors cselekvéssel: a Vitaflóra Rovarriasztó Permet bevonatot képez a sérült növényi részeken, segítve azok gyógyulását. Nem mérgező, így a méhekre nézve veszélytelen használnod.


3. A torzult levelekből, a termések hiányából. A levéltetvek a növények fiatal részeit, nedveit szívogatják (mivel szívó kártevők), aminek következtében például a gyümölcsfáid nem fejlődnek tovább. A termés így sokszor be sem érik; ha mégis, silány lesz a minősége.


Mivel az általuk terjesztett vírusok ellen nem tudunk még hatékonyan védekezni, fontos, hogy elszaporodásukat meggátoljuk. Vagy, ha már belepték növényeinket, elengedhetetlen, hogy minél hamarabb megszabadítsuk őket tőlük! Így a pusztítás mértéke mérsékelhető.

Így előzhetjük meg megjelenésüket kertünkben!

Kétféleképpen szaporodnak ezek a kellemetlen kártevők. Az egyik lehetőségük a szűznemzés, amikor a nőstény egyedek megtermékenyítés nélkül is szaporodnak – amennyiben számukra minden környezeti tényező kedvező. A másik opció, hogy a nőstény és a hím őszi párzása után áttelelnek petéik, tavasszal pedig az új, szárnyas nemzedékek megkeresik a számukra legideálisabb gazdanövényeket. Egy év alatt így akár 10-12 nemzedékük is születhet – melyek napokon belül belephetik palántáinkat, fáinkat, dísznövényeinket.


Színre lépésüket azonban már a megfelelő növénytársításokkal is megelőzheted. Bizonyos növényektől a levéltetvek egyszerűen irtóznak – annyira, hogy még a velük szomszédos palántákat is elkerülik. Így az oregánó, a levendula, a menta, a körömvirág és a fokhagyma levéltetű ellen egyaránt hatékonyak lehetnek.

Ha pedig szeretnéd előre látni, hogy milyen erősségű levéltetű-invázióra számíthatsz kertedben, azt egy egyszerű rovarfogó papírral is kiderítheted. Ha legszebb dísznövényeid közelében, addig jól termő gyümölcsfáidon számottevő mennyiségű egyedet kapott el a papír, az egy erős jelzés arról, hogy ideje elkezdened permetezni. Lehetőleg még a kirepülésük előtt kezeld le az összes, tetűfertőzésre hajlamos növényedet! Különösen rózsáidat, gyümölcsfáidat. Hogy mivel? A következőkben azt is megmutatjuk!


7 természetes, házi módszer levéltetű ellen

Barátaink, a tetűirtó rovarok

A katicabogarak, a fürkészdarazsak és a ragadozó sáskák egyik kedvenc eledelét alkotják a levéltetvek – azonban őket nem lehet háziasítani. Csak bevonzani. A katicabogarat például illatos, kellemes aromájú növényekkel: kaporral, korianderrel, édesköménnyel. De a nagyobb fejű őszirózsákat, körömvirágot és a pillangóvirágot is kedvelik, ugyanis el tudnak bennük bújni – épp úgy, mint a rovarhotelekben. A fürkészdarazsak pedig az ernyősvirágúakat szeretik a legjobban. Így, ha ezekből a fajokból telepítesz néhányat kertedbe, máris sokat tettél növényvilágod egészségéért!

Egy filléres csodaszer: a fahéj

Nem is gondolnád, hogy konyhád sokoldalú fűszere mennyi mindenre használható még! Hiszen a fahéj levéltetű ellen is hatékony: elűzi ugyanis a hangyákat, melyek megjelennek a növények körül. Nem halálos rájuk nézve, de nem is szeretik, ezért a vele beszórt területen nem garázdálkodnak majd egyhamar. Bónusz, hogy ezzel a módszerrel még a szúnyogokat is távol tarthatod kertedtől!

Levéltetű ellen: szappanos víz csalánnal

A csalán is rendkívül eredményes a levéltetvekkel szemben. Csak áztass be egy levelet néhány órára, egy kevés vízbe, és – a nagyobb hatékonyság érdekében – adj hozzá káliumszappant is! Arra azonban figyelj, hogy bizonyos növények kevésbé tolerálják a csalánt. Ilyen például a bab, a borsó, a paradicsom vagy a hagyma is. Így mindenképp nézz alaposan utána, mely növényfajaidon alkalmazhatod!

Csalánerjesztő hordónk segítségével házilag is elkészítheted a vitaminokban és nyomelemekben gazdag, bio csalánlevet. Így a levéltetveknek esélyük sem marad kártékony tevékenységükre – arról nem is beszélve, hogy a csalán odavonzza az őket pusztító katicabogarakat is!


Lemosás vízsugárral

Amilyen egyszerű, olyan hatékony módszer az, ha lemosod a tetvektől veszélyeztetett növényeid leveleit. Lágyszárúaknál azonban csak vigyázva alkalmazd a módszert, nehogy összetörd őket a vízsugárral. A lefürdetés a leginkább a cserepes növényeknél alkalmazható sikerrel. 

Természetes szerek levéltetű ellen

Nem szeretnél túl zordan elbánni az apró élősködőkkel, de megszabadulnál tőlük véglegesen? Ebben egy könnyen, házilag is elkészíthető oldat lehet nagy segítségedre. Vegyél egy csokornyi mentát, egy fej fokhagymát, némi gyermekláncfüvet, csalánt, esetleg egy csipetnyi levendulát és körömvirágot! A növényeket egy liter vízzel turmixold össze, majd hagyd egy éjszakán át állni. Másnap még forrald fel az oldatot (hogy fertőtlenítsd), aztán lehűtés és leszűrés után permetezd a fertőzött növényeidre! Ha mindennap kapnak a növények az oldatból, a változás nem marad el. 

Két kevésbé humánus, de annál hathatósabb módszer

Végképp eleged volt a levéltetvek pusztításából, és egy azonnali, eredményes fegyverre vágysz ellenük? Ebben az esetben elég, ha jól bevált, klasszikus háztartási szereid után nyúlsz. Ugyanis a fél liter vízhez adott, 2 evőkanálnyi cukor, 2 evőkanálnyi ecet, 2 evőkanálnyi szódabikarbóna és 2 evőkanálnyi mosogatószer/szappan levéltetű ellen halálos keveréket alkot.


A teafaolaj levéltetű ellen szintén eredményes lehet, amennyiben felhígítod. Natúr növényvédő szerként megöli a kártevőket, ha egy csepp mosogatószerhez tíz csepp teafaolajat adsz, és mindezt egy liter (eső)vízzel felhígítod. Szórófejes flakonba töltve a kártevőket lassan, de biztosan elpusztíthatod az oldattal. Komolyabb fertőzöttség esetén kétnaponta érdemes megismételned a folyamatot a sikerért!

Azonban, ha ez utóbbi módszert alkalmazod, figyelj arra is, hogy langyos, lágy legyen a víz, és ne napsütés közben kezeld a szerrel a növényt! A forró víz és nap ugyanis a sokadik megpróbáltatást, nem ritkán a megégést jelenti a sokat szenvedett lágy-vagy fásszárúidnak. Esőzés közben vagy előtt sem szerencsés a házi permetszered használata, ugyanis teljesen hatástalan marad: a víz lemossa a levelekről az oldatot.


Amikor már nem elég néhány házi praktika

Kétségtelen, hogy néhány növény, vagy kisebb kiterjedésű fertőzés esetén hasznosak lehetnek az otthon kitalált, kikevert megoldások is. Ám amennyiben egy nagyobb gyümölcsösért, vagy számos palántáért felelsz, nem biztos, hogy érdemes túl nagy teret hagyni a kísérletezésnek. Ebben az esetben ugyanis villámgyorsan szétterjedhetnek a levéltetvek az egész kertben, ha azok akár csak egyetlen érzékeny növényfajon is megtelepednek.


Ilyenkor tehát célszerű a kifejezetten levéltetvek ellen kifejlesztett permetszerekhez fordulnod. Ezeknek két alaptípusuk van: a bio permetszer levéltetű ellen, valamint a vegyszerek. Utóbbiak között pedig megkülönböztetjük érintőlegesen ható és a felszívódó készítmények csoportját. A bio készítmények nem ölik meg az apró kártevőket, ellenben hathatósan távol tartják őket kertedtől. A permetezés révén ugyanis filmréteg alakul ki a levelek felszínén, így védve őket a káros behatásoktól. Nem növényvédő szerekről beszélünk, viszont cserébe a hasznos rovarokra, például a méhekre sem veszélyesek. Ilyen a Biola Rovarriasztó Permet is, amelyet fűszer-, gyógy- és dísznövényeid kártevőmentesítésére egyaránt alkalmazhatod.


Az érintőleges, azaz kontaktszerek hatása drasztikus, míg a felszívódó szerek hosszabb hatóidejűek– ezért is fontos a két típust kombinálni. A kontakt készítmények ugyanis megakadályozzák, hogy kialakuljon a tetvek ellenálló képessége a felszívódó szerekkel szemben. Hogy esélyt se adjunk a rovarok hatóanyaggal szembeni rezisztenciájának, érdemes mindig más-más rovarirtó vegyszereket használnunk, kombinálnunk. A COMPO Triathlon Rovarölő Permet már az első tünetektől kezdve hatékonyan veszi fel a kesztyűt a kellemetlen kártevőkkel szemben.


Az tehát, hogy mennyire erőteljesen lépsz fel a levéltetvek ellen, kerted nagyságától, a fertőzött növények mennyiségétől, a pusztítás mértékétől egyaránt függ. A házi módszerek afféle vészmegoldásként a leghatékonyabbak. Tehát olyankor, ha gyors segítségre van szükséged, esetleg kevesebb palánta, bokor vagy dísznövény érintett a problémában. Azonban, ha méretesebb kertet gondozol, nem érdemes kockáztatnod. A bolti készítmények között egyaránt találsz bio rovarűző termékeket és gyorsan ható vegyszereket. Válogass közöttük céljaidnak megfelelően!