Mulcs és mulcsolás: kézikönyv kertészeknek

Mulcs és mulcsolás: kézikönyv kertészeknek

Nem csak a „lusta kertészek” legjobb segítőtársa: a mulcs segíthet mindenkinek, aki hatékonyabban gondozná kertjét. Gondolnád, hogy ezzel a módszerrel a talajra öntözött víz elpárolgását akár 10%-ra is lecsökkentheted? Ha eddig kertedet az állandó öntözéssel, a fáradságos felásással és a talaj folyamatos megbolygatásával tudtad csak karban tartani, érdemes jobban is megismerkedned a talajtakarók világával. Cikkünkben bemutatjuk a mulcsolás jelentését, a talajtakaró anyagok különböző fajtáit, valamint helyes alkalmazásukat is! 

Mi is az a mulcs, és mire használjuk?

A mulcs jelentése szerint a talajtakaró szerves és szervetlen anyagok gyűjtőneve. Ezek az anyagok adják az egyre népszerűbb kertművelési technika, a mulcsolás alapját. A talajtakarással a mediterrán és a magaságyás alapú, hagyományos művelést igénylő kerteket egyaránt szebbé teheted. És nem pusztán szebbé, hanem tartalmasabbá, egészségesebbé is! A kerti talajnak ugyanis mintegy 6%-a szerves: ezek az anyagok biztosítják a talaj ideális víz-és légáteresztő képességét, és azt, hogy a növények gyökereihez eljussanak a megfelelő tápanyagok. A talajtakaró mulcsokkal tehát a föld összetételét is javíthatjuk, miközben védelmet biztosítunk lágy-és fásszárú növényeinknek a talaj hőmérsékletének ingadozása ellen.

Magaságyás feltöltése

Ha szeretnéd felfedezni a bőséges termést hozó rétegek titkát, netán némi útmutatásra van szükséged a magaságyás feltöltése és beültetése kapcsán, bejegyzésünkben megtalálod a leghasznosabb infókat és tippeket erről az egyre népszerűbb megoldásról.

A mulcs fajtái

A talajtakaró anyagoknak két fő típusa van: a szerves és a szervetlen fajták. A szerveseken belül megkülönböztetünk komposztot, fenyőkérget, faleveleket és fűnyesedéket, szalmát, valamint a tűleveleket. A szervetlenekhez pedig a kavics tartozik. A következőkben jobban is kifejtjük, mit is érdemes tudnod az egyes fajtákról!

Fenyőkéreg

Gyönyörű dísznövényeid köré a legszebb, mutatós talajtakarást a fenyőkéreg nyújtja. A természetes mellett a fenyő mulcs színek számos változatban (zöld, sárga, piros stb.), méretben és kiszerelésekben is elérhetőek. A kínálatunkban elérhető Guardan Dekorkéreg egyik nagy előnye szintén az, hogy balkonládákhoz, cserepekhez és nagyobb kertekhez egyaránt remekül használható. Az illata kellemes, ütéscsillapító hatása miatt pedig gyerkőceid is nyugodtan játszhatnak a közelében. Emellett 4-5 évig nem lesz a pótlásával gondod: ennyi ugyanis a lebomlási ideje.

A fenyőkéreg hátránya azonban, hogy sok kell belőle. Legalább 5 cm-nyi vastagságban szükséges leterítened ahhoz, hogy valóban elérd vele a kívánt hatást (a védelmet a gyomoktól és a nedvességtől). Zöldségek mellé azonban nem ajánlott, mert savanyítja a talajt – illetve tűzrakó helyek közelébe sem, az égésveszély miatt.

Sale Off
Guardan Kerti_kiegészítők Kisszemcsés Guardan Dekorkéreg
5 490 Ft


Faapríték mulcs

A kezeletlen, kéreg nélküli puhafából készült COMPO Bio faforgács magaságyásod tökéletes talajtakarója lehet. A faháncs kertben történő alkalmazásának legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy nem pusztán dekoratív, de a talaj hőmérsékletét, nedvességét szabályozza, és véd a talaj tömörödése és a gyomok ellen is. Pótlására is ritkán van szükség.


Hátránya csak az, hogy nitrogént von el a talajból. Ez azonban trágyázással könnyen kivédhető.

Sale Off
COMPO Ápolás_és_gondozás 60L Compo Bio Faforgács 60L
6 990 Ft

Komposzt

A magas szervesanyag-tartalmú komposztokkal növényeid újjászülethetnek, mivel drasztikusan feljavítja a talajod állagát. Emellett 5-10 cm-es vastagságban talajtakarásra is tökéletes. Gyakorlatilag mindenre kedvező hatással bír: a veteménytől kezdve, a fák törzsén és a cserjéken át az évelő növényekig, virágokig. Az egyik legolcsóbb megoldás, hiszen e mulcs készítése házilag is megoldható, a konyhai és kerti hulladékokból.


Azonban hátránya, hogy mivel gyorsan lebomlik, folyamatosan gondoskodnod kell pótlásáról. Újratermelése pedig hely-és időigényes. 

Mulcs és faháncs kollekciónkból azonban beszerezhetsz egy egyszerre nagyobb komposztmennyiséget is, hogy mindig legyen utánpótlás!

Sale Off
Compo Ápolás_és_gondozás 40 L Compo Bio Kerti Komposzt 40L
5 490 Ft


Szalma

Egy nagyon olcsó, a konyhakertekben gyakran fellelhető talajtakaró típusról beszélünk, amelynek hatásfoka magas. A földet lebomlásával trágyázza, így ideális gyümölcsösödhöz és veteményesedhez. Ha a konyhakertedben használod, minimálisan kell majd csak locsolnod. Kapálással pedig egyáltalán nem kell majd foglalkoznod! Mindehhez minimum 8-10 cm-es vastagságban terítsd szét kifejlett, már termő vagy virágzó növényeid között.

Hátránya azonban, hogy miközben lebomlik, nitrogént von el a talajból – a nitrogén pótlására ezért folyamatosan figyelned kell. Emellett pedig könnyen szétfújja a szél, így ha túlságosan szeles helyen van a kerted, oda nem javasoljuk használatát. Viszonylag gyors lebomlása miatt pedig évente szükséges pótolnod.


Falevelek és fűnyesedék

A fűnyesedék – a falevelekkel együtt – az egyik legolcsóbb, leggyorsabban, házilag előállítható talajtakaró-fajta. Használatához csak fűnyírásra, a növények köré kb. 5 cm-es vastagságban történő szétszórására van szükséged. A többit a kismadarak és a szél elintézik! Zöldségek alá az egyik legjobb alternatíva, a tápanyag folyamatos biztosítása miatt.


Két szempontból lehet csak problémás használata. Egyrészt, mert nem túl esztétikus látvány, így a leginkább az eldugottabb helyekre (pl. cserjék alá) érdemes szórnod. Másrészt, mivel nagyon gyorsan lebomlik, állandóan pótolnod kell.


Tűlevél

A szemet gyönyörködtető, zöld tűlevelekhez az örökzöld fenyvesekkel ellátott kertekben ingyen hozzájuthatunk. Így a fűnyesedékek és a falevelek mellett szintén egy ingyenes alternatíváját jelentik talajunk befedésének. Finom illatuk, és a tény, hogy a szalmával és a fűnyesedékkel szemben jobban ott maradnak, ahová eredetileg szórtuk őket, a legnagyobb előnyeik közé tartozik.

Hátrányuk azonban, hogy, akárcsak a fenyőkéreg, a tűlevelek is savanyítják a talajt. Ebből adódóan pedig a veteményesedhez nem tudod őket felhasználni.



Kavics

Bár kaphatóak már a műanyag, előre legyártott talajtakaró anyagok, a szervetlen típusból is létezik természetes opció. Ez a kavics, a mediterrán stílusú kertek és a sziklakertek „hangulatvarázslója”. Megóvja a gazok és a kiszáradás ellen növényeidet, miközben egyben legidőtállóbb mulcsalap is. Így nem kell majd pótolnod sosem. Számos típusa közül válogathatsz. Ha szempont az olcsó ár, a kulé kavics vagy a murva lesz a neked való. Az igényesebb megoldások kedvelőinek pedig ott vannak a díszkavicsok.

A kavics mulcs a kertben azonban egy nagy hátránnyal is bír: szervetlen anyag lévén nem javítja a talaj tápanyagtartalmát vagy szerkezetét. A díszkavicsok pedig általában igen drágák.

A mulcsolás lépései: így csináld helyesen!


Hogyan válassz mulcsot? 

A talajtakaró anyag vásárlásakor, vagy épp a saját kezű előállításakor is figyelembe kell venned a talajtípust, ahová felhordod majd – ahogy az éppen uralkodó időjárási viszonyokat is. A fenyőkéreg a díszkertekhez a legideálisabb, a fűnyesedék, a szalma vagy a komposzt mulcs pedig a veteményesek tápláló talajtakarója lehet.

Ami pedig az időjárást illeti: nyáron és késő ősszel, amikor amúgy is kevesebb vizet kapnak növényeid, a legérdemesebb belefognod a mulcsozásba. Azonban ügyelj rá, hogy ne a teljesen kiszáradt/fagyott talajra szórd rá a talajtakarót! Ez ugyanis már meglévő növényeid pusztulását, vagy éppen földbeni elhalását okozhatja. Ezért mindenképp öntözd meg a talajt, mielőtt befednéd a kiválasztott anyaggal!

Amennyiben a feladathoz szalmát választasz, fontos tudnod, hogy tartalmazhat apró gyommagvakat. Ám ha időben eltávolítod a belőlük kisarjadzó gyomokat, meggátolhatod, hogy továbbterjedjenek. Azt pedig, hogy a szalma nitrogént vonjon el növényeidtől, úgy tudod megakadályozni, hogy 1-2 cm-es vastagságban befeded alatta komposzttal, esetleg trágyával a földet.


Hogyan frissítsd és tartsd karban talajtakaródat?

A típusától függően kell pótolni a lebomló anyagúakat. Ez történhet pár évente, vagy éppen folyamatosan. A szervetlen anyagokkal (kavics, műanyag) ugyanakkor nem kell sokat foglalkoznod: örökre ugyanott maradnak. A sziklakertekhez ezért ideálisak lehetnek.


Mikor és hogyan kell helyesen mulcsozni?

Miután már kicsíráztak a növényeid, csak akkor érdemes nekifognod – másképp ugyanis, a letakart magokból nem nő majd ki semmi.

A mulcsolás menete a következőképpen néz ki:

  •  Mielőtt nekikezdesz, gyomlálj – takarítsd ki alaposan az adott területet!

  • Ezután következhet a föld megöntözése. Ez főként szárazabb időjárás esetén fontos, hogy legyen elegendő nedvesség, amit megtarthat a talajtakaró.

  • Ha ezzel elkészültél, szórd fel a kertet a választott anyaggal – az ideális típussal és vastagságban! A magaságyáshoz a legjobb a komposzt, míg a zöldségeskerthez a szalma és a fűnyesedék is ideális. Ezek ugyanis azok az anyagok, amelytől a talaj tápanyagdús lesz (a folyamatos lebomlás miatt), valamint elkerülheted velük a savanyodás veszélyét is.

Figyelj rá, hogy ne legyenek kis kupacok a választott talajtakaró anyagból a növények szárai körül – terítsd szét mindenhol egyenletesen! Így elkerülheted, hogy rothadási folyamatok induljanak el csodaszép, mulcsos kertedben.


Mire figyelj érzékeny növények esetében?

Egyrészt arra, hogy ne legyen túl vastag a talajtakaró réteg, nehogy ki se csírázzanak a föld alól. Másrészt pedig azért, hogy ne lepjék el díszkertedet a gyomnövények, helyezz a mulcs alá geotextilt! 

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések a mulcsozásról

Mikor használj mulcsot?

  • Ha szeretnéd növelni a talaj termékenységét, anélkül, hogy túl sokat kellene megbolygatnod hozzá a talajt (ásással és kapálással).

  • Ha arra vágysz, hogy kevesebb gyomnövény legyen a kertedben.

  • Udvarod azon részein lesz a leghasznosabb a mulcsozás, ahol nem lehet a talajtakarást összefüggőbb növényzettel megoldani.

  • Hogy jobban megtartsa a nedvességet a talaj.

Mennyi mulcs kell egy négyzetméterre?

Ez típustól és vastagságtól is függ. Egy 5 cm-es vastagságban felszórt, fenyőkéreg mulcsból például 50 liternyi szükséges az egy négyzetméter teljes letakarásához. Ügyelj rá, hogy mindig az adott anyagból ajánlott vastagságot alkalmazd, a maximális növényvédő hatás eléréséért!


Milyen vastagságú legyen a mulcs?

Az egyes típusok lerakása általában 4-5 cm-es vastagságon a legideálisabb. Az ennél vékonyabb (1-2 cm-es) réteg sajnos nem sokat ér, viszont a túl vastag (7-10 cm-es) nem biztosít elég oxigént és vizet növényeid gyökerének. Nem érdemes rajtuk spórolni, hiszen növényeid meghálálják a különleges gondoskodást. A megfelelő talajtakaró réteggel télen a gyökereket is megvédheted a fagytól.

Mindebből talán már Te is érzed: az egészséges, növényektől pompázó kert egyik legfontosabb őre a mulcsolás. Ám ez a kertgondozási technika nemcsak a lágy-és fásszárúk legjobb barátja, hanem a hatékony kertészeké is. Ha eddig gondot okozott az, hogy mennyi munkával jár hobbikerted vagy veteményesed karbantartása, a mulcs lerakása sokkal egyszerűbbé, és egyben sikeresebbé teheti kinti munkálataidat. Próbáld ki, és élvezd, hogy mennyivel gyorsabban, mennyivel szebbé varázsolhatod vele udvarodat!