A Babérmeggy Gondozása

Örökzöld babérmeggy: Minden, amit tudni érdemes róla

örökzöld virágzó babérmeggy gondozása

Ha egy igazán mutatós sövényt szeretnél, akkor a babaérmeggy kiváló választás lesz számodra. Egy álomszép cserjéről van szó, ami nagyméretű, dús és fényes leveleivel, az év minden szakában takarja és ékesíti a kertedet.

Számos olyan növény kapható a kereskedelemben, ami sövényként ültethető, ezért nem egyszerű a választás, ha a legjobb tulajdonságokkal rendelkező térhatároló növényt keressük. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy a babérmeggy milyen gondozási igényű, hogyan kell elültetni, metszeni, mik a gyengéi. Hogyan előzhetők meg a betegségek, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendő?


Miért olyan népszerű a babérmeggy?

Nem túl igényes, kevés törődéssel is megél 

Alacsony gondozási igényű, kezdő kertészek is bátran telepíthetik. Ültetéséhez ajánlott néhány kertgondozási eszköz beszerzése, de maga a folyamat semmiféle szaktudást nem igényel. Miután növekedésnek indult, elég évente egyszer-kétszer formára metszeni. 

Rendkívül sokoldalú

Legtöbbször sövényként találkozhatunk vele, egy-másfél métertől a négy-öt méterig is megnő. Kiváló térhatároló, ugyanis dús lombozata teljes mértékben kizárja a belátást, így akár a kerítést is kiválthatjuk vele. 


Mivel kiválóan metszhető és alakítható, önálló szoliterként is jól mutat a kertben, gömbfa formájában, törzsre oltott fa vagy bokorfa formájában. Nem ritka a formára nyírt bonsai sem, mely igazán különleges megjelenést kölcsönöz a kertnek. Nagyobb méretű cserépben vagy balkonládában akár a terasz vagy az erkély pompás zöld dísze is lehet. 

Babérmeggy fajták

Több különböző fajtát ismerünk, az alacsony fajták lassabban fejlődnek. A magasabbak a körülményektől függően évente akár 30-90 cm-t nőnek. Ami közös jellemző, hogy minden babérmeggynek bőrszerű, sötétzöld levele van, csak formájukban és árnyalatban különböznek egymástól. Virágzatuk fehér és illatos, termésük piros, majd fekete lesz az ősz közeledtével. Ezzel a jelenséggel csak akkor találkozunk, ha nincs a növény rendszeresen nyírva.


  • Novita Babérmeggy
  • Oszlopos Babérmeggy
  • Kaukázusi Babérmeggy
  • Balkáni Babérmeggy
  • Portugál Babérmeggy
novita babérmeggy zöld levelek

Ez a fajta az egyik leggyorsabb növekedésű, ezért kiválóan alkalmas sűrű örökzöld sövény kialakítására. Kb. 2-3 méter magasságra nő, így zöldkerítésként is kiválóan funkcionál. Gömb formájú, természetes növekedés közben is ezt az alakot veszi fel. Levélzete rendkívül fényes, mélyzöld, sűrű, formája tojásdad alakú, 10-14 cm nagyságú és enyhén lekerekített. 

babérmeggy bokor oszlopos

Nevéből adódóan oszlopszerűen növekszik, sűrű szinte áthatolhatatlan ágrendszer jellemzi. 2-3 méter magas és kb. 1 méter széles, tehát nem túl terebélyes fajta. Egyedülálló bokorként is díszítheti a kertet, magas robusztus oszlop formájával kirívó jelenség lesz a többi növény között. Sövényként pedig áthatolhatatlan kerítést alkotva bújik meg a háttérben és védelmezi kertünket és udvarunkat. 

kaukázusi babérmeggy bogyók

Terebélyes és magas fajta, 2-3 méter széles és ugyanilyen magas, szétterülő, növekedés közben gömbölyű formát vesz fel. Eltérően többi társától, levelei világoszöldek, lándzsás alakúak.  

virágos balkáni babérmeggy

Kissé alacsonyabb, maximum 1-1,5 méter magasságra nő. Növekedése lassú, enyhén lapított gömb babérmeggy. Levelei tömötten helyezkednek el, világoszöldek és lándzsa formájúak. Nyírás nélkül nagyméretű bokorként ékesíti kertünket, de alkalmas térelválasztó sövénynek is. 

A többi fajtától annyiban eltérő, hogy enyhén rózsaszín hajtásokat növeszt, élénkebb színű, sűrűn fogazott szélű levelei jellemzők. Hossza a 3-4 m magasságot is eléri, így szoliterként és sövényként is kiváló. Fényes levelei és pirosas-rózsaszín hajtásai igazán szép összhatást keltenek. Mediterrán eredete ellenére az egyik legjobb fagyálló örökzöld növény. 

A babérmeggy ültetése

A babérmeggy ültetési távolsága, attól függ, hogy milyen céllal és milyen fajtát szeretnénk. A sűrű, jól takaró sövény elérése érdekében általában 70-80 cm, ez ideális távolság ahhoz, hogy a növények kényelmesen összenőjenek és besűrűsödjenek.

A babérmeggy ültetése a kerítéstől is változó, hiszen mindegyik faj más formában növekszik, a gömb típusúak terebélyesebbek, ekkor 2-2,5 métert is ajánlott elhagyni, az oszlopos fajtáknál elegendő az 1 méter elhagyás is.

Évszak tekintetében a babérmeggy ültetése ősszel ajánlott, hogy még a kemény fagyok előtt gyökeret tudjon ereszteni, majd tavasszal rohamos növekedésnek tudjon indulni, ennek érdekében érdemes egy kicsit felturbózni sövénytáppal


Sale Off
COMPO Ápolás_és_gondozás COMPO Sövény Turbo 4kg
10 490 Ft

Babérmeggy ültetésének lépései:

A megfelelő hely kiválasztása:

Fontos figyelembe venni, hogy a babérmeggy a napos helyet kedveli leginkább, ekkor lesz ideális a növekedése.

  • A talaj előkészítése: Ássunk ki egy megfelelő méretű gödröt, fontos, hogy az ültetőgödör mérete a vásárolt növény földlabdájánál minden oldalról 15-20 cm-rel legyen nagyobb. Ha gyökeres növendékeket vettünk, akkor kb. kétszer olyan széles és mély legyen a gödör, mint a gyökérzet. Ezután keverjünk jó minőségű ültetőföldet a talajba, ezzel biztosítjuk a föld laza szerkezetét. 

  • Az ültetés: Tegyük a csemete gyökérzetét a kiásott lyukba, figyelve arra, hogy a gyökeres rész teljesen a földfelszín alatt legyen. Óvatosan töltsük vissza a kiásott földet és tömörítsük le a talajt, hogy a babérmeggy csemeténk stabilan álljon a helyén. 

  • A gondozás első lépései: Alaposan öntözzük meg a növényt, egyrészt a gyökeresedés érdekében szükséges a víz, másrészt a víz is segíti a tömörítés folyamatát. A gyökerek gyors és egészséges növekedésnek érdekében használjunk Compo Turbo Gyökéraktivátort.

  • Gyakori öntözés: Az első hetekben rendszeresen öntözzük, hogy segítsük a gyökerek fejlődését. Az időjárási viszonyok függvényében a meleg nyári forróságban folyamatos víz utánpótlást igényel. Az őszi időszakban, amíg a gyökerek növekedésnek nem indulnak, ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves maradjon.

Ültetés után évente egyszer, tavasszal érdemes megtrágyázni komposzttal vagy érett istállótrágyával, esetleg szerves granulátummal. 

Milyen trágyát válassz?

Ebből az átfogó trágyalexikonból most megtudhatod a választ. 

A babérmeggy gondozása: így neveld, hogy kerted dísze legyen

Rendszeres tápanyag utánpótlás: 

Levelei csak akkor lesznek gyönyörű sötétzöldek, és kellő sűrűségűek, ha megfelelő a tápanyagellátásuk. A babérmeggy tápoldat formájában is könnyedén felveszi a kívánt tápanyag mennyiséget, de az évi egyszeri szerves trágya vagy komposzt is megfelelő számára. 

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy nagy fényigényű növény. Félárnyékos-árnyékos területen is szépen növekszik, de elképzelhető, hogy nem lesz annyira dús és tömött a levélzete, mint a napsütésben gazadag helyen.

Öntözés: 

A fiatal növényeket az ültetést követő két évben rendszeresen locsold, a túlöntözés azonban nem ajánlott, hiszen a pangó vizet nem szereti, a gyökérzete nem jut levegőhöz és az egész növény elpusztulhat. A tövek mellett elhúzott csepegtetó / izzadó tömlő a hosszabb sövények locsolásra tökéletes megoldás lehet. 

Rendszeres metszés és nyírás: 

A fiatal babérmeggy metszése, visszavágása erőteljesebbé teszi a növényt. Tavasszal, április környékén egy intenzívebb visszavágás tanácsolt, formára igazítása pedig nyár elején vagy végén (júniusban vagy szeptember végén) a legideálisabb. Ha van elég hely a kertedben, akkor a babérmeggy visszavágásával nem is fontos bajlódni, ezesetben egy természetes formájú, terebélyes és pompázatos növénnyel gazdagítjuk kertünk flóráját. 

metszés babérmeggy sövény

A Babérmeggy kártevői és betegségei

A babérmeggy esetében kevés növénybetegséggel kell számolnunk, a megfelelően gondozott, életerős cserje szinte sosem fog lebetegedni, azonban néhány tünet jelentkezhet, aminek a kezelésére nem árt felkészülni. 

Gombabetegségek okozta tünetek: 

  • lyukas levél: Ha levele lyukas, akkor a levéllyukacsosodás nevű gombabetegség tüneteit látod. A beteg levelek foltokban sárgulnak, majd bebarnulnak, végül a levelek átlyukadnak.
  • szürke-fehér poros felszínű foltok: akkor a babérmeggy lisztharmat áldozata lett.


Gombás fertőzések leginkább a vizes környezetben képesek kialakulni, a túlöntözés vagy a heves esőzések támogatják a gombák szaporodását. Amit tehetsz, hogy eltávolítod a beteg leveleket, az öntözést a szükséges mennyiségre csökkented és lehetőleg csak a tövét öntözd. Természetes módon, csalánfőzettel, almaecettel vagy szódabikarbónával kezelheted. 


Levéltetvek megjelenése:  

Főként a zsenge hajtásokat támadják meg, kezdetben csak a szokottnál is fényesebb felület és a hangyák és katicák megjelenése figyelmeztet erre. Később a levelek összehúzódnak, megsárgulnak, majd lehullanak. Érdemes az első tünetek megjelenésekor, mielőtt még nagyon elszaporodnának a kártevők a Compo Triathlon rovarölő permet alkalmazása. 


Sale Off
Gardinohu Ápolás_és_gondozás 750 ml Compo Triathlon Rovarölő Permet 750ml
4 290 Ft

Nem megfelelő tápanyag ellátás: 

Bár nem kifejezetten betegség, azonban hasonló tünetek léphetnek fel ebben az esetben is pl.: babérmeggy sárgulás, hullajtja a levelét. Ebben az esetben pótolni szükséges a tápanyagokat. (pl. COMPO turbo sövénytáppal)


GYIK

Milyen a babérmeggy talajigénye?

Talajigénye átlagos, bármilyen kerti földben jól fejlődik. Egyedül a túl meszes talajokat nem kedveli. Tápanyag szempontjából sem túl igényes, de tavasszal egy alapos trágyázás vagy komposzt szórás csodákat tesz vele. Évközben, főleg a nyári időszakban, amikor többet öntözzük érdemes időnként tápoldatozni is.  

Hogyan szaporítsuk házilag?

A babérmeggy szaporítása házilag többféle módszerrel is lehetséges. Magról: Áztassuk be a lepotyogott magokat, majd vessük tápanyagdús talajba. Gyökeres dugványokkal: a gyökeres szárakat óvatosan válasszuk le a tőröl, majd ültessük őket laza, szellős talajba. Babérmeggy szaporítása vízben is lehet, gyökér nélküli dugványok segítségével. Vágjunk 10-15 cm hosszú szárakat, majd tegyük őket vízbe és hamarosan gyökeret eresztenek.

babérmeggy bokor kertben

Igényel tápoldatot a babérmeggy?

Évente néhány tápoldatozást biztosan meghálál. Erősebben, erőteljesebben fog növekedni, levelei és lombozata sűrűbbé válik, ellenállóbb lesz a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

Mérgező a babérmeggy levele?

A növény minden része mérgező ciánsavat tartalmaz, így fogyasztásra egyáltalán nem alkalmas!

A babérmeggy amellett, hogy pompás dísze lehet kertünknek, kiváló megoldás a kert védelmére. Könnyen gondozható és formázható, így kezdő kertészek is bátran telepíthetik. Ültess egy babérmeggyet, és élvezd kerted folyamatos zöldellését és nyugalmát egész évben.