Zöldségek a balkonodon? Nézzük lépésről-lépésre!

Zöldségek a balkonodon? Nézzük lépésről-lépésre! 

termesztett zöldségek a balkonon, paradicsom, saláta, tök, cukkini

Szeretnél olyan erkély kertet, amiben bio, könnyen termeszthető zöldségek sorakoznak? Jólesne a saját ablakod elől szedni a friss hozzávalókat? Még nincs sok tapasztalatod kertészként, de vágysz a sikerélményre? Akkor a balkonkertészkedés neked való! Ahhoz, hogy szépen teremjenek a zöldségeid, épp csak pár dolgot érdemes betartanod. Hogy mik ezek, és milyen zöldségeket érdemes ültetned, azt most megmutatjuk!

  Milyen balkonzöldségeket ültess?

Számos zöldségfajta alkalmas arra, hogy az erkélyedet termő, dús paradicsommá változtassa, ám az ültetendő zöldségfajták kiválasztásakor elsősorban azt vedd figyelembe, hogy mennyire napos vagy árnyékos a balkonod. Ha ennek megfelelően válogatod össze az erkély kerted növényeit, nem lőhetsz nagyon mellé. No, de mégis mik közül válassz? Mutatjuk!

Ízletes paradicsomok

A kis koktélparadicsomtól az óriás málnaparadicsomig minden fajta meg tudja találni a helyét nálad is, ha elegendő napfény süt az erkélyedre. Ráadásul általában a család kicsi és nagyobb tagjai is szívesen csemegézik ezt a zöldséget, amíg pedig beérnek a paradicsomok, együtt lehet lesni, ahogyan pirosodnak.

Fajtától függetlenül minden paradicsomnál figyelj arra, hogy a sok napfény mellett rendszeres öntözésre van szükségük, de inkább mindig a tövüket kell locsolnod, sose a leveleket, mert úgy nagyobb esélye lehet a gombás megbetegedéseknek. A pirosló paradicsomok ültetéséhez pedig a paradicsomültető cserepet válaszd, az egészséges fejlődésükhöz és kiegyensúlyozott tápanyag-összetételhez pedig a Compo BIO paradicsom tápoldatot ajánljuk.

Roppanós uborkák és cukkinik

Mindkét növény alacsonyan futó bokorban nő, ami azt jelenti, hogy a cukkini és az uborka ültetése cserépbe akkor lesz sikeres, ha nagy helyet kapnak, azaz egy-egy nagyobb edénybe csak egy palántát ültetsz. 

A cukkini kifejezetten nagy fényigényű, míg az uborkát inkább félárnyékos helyre ajánljuk, mivel tűző napon könnyen megéghetnek a levelei. Természetesen sok vízre és jó minőségű zöldségföldre van szükségük ahhoz, hogy júliustól kezdve már szedhesd róluk munkád eredményét és a salátába valót. 

Zsenge babok és borsók 

Ezeknél a növényeknél azt használhatod ki, hogy támrendszerre fel tudod futtatni őket, így nem foglalnak nagy helyet, továbbá zöldellő bokrocskaként díszítik teraszodat. Ez a típusú vertikális, azaz függőleges zöldségtermesztés a balkonkertészkedés egyik tipikusan jó megoldása, amit te is kipróbálhatsz. Ráadásul a babok és borsók nem kényesek, így kezdő kertészeknek is sikerélményt jelenthetnek ezek a balkon zöldségek.

Babok közül érdemes a futó- és a zöldbabot kipróbálnod, amiből a nyár folyamán mindig csipegethetsz le beérett hüvelyeseket az édes borsó mellől. A babféléknél és a borsónál is arra figyelj oda, hogy olyan helyen szeretnek, ahol legalább 6 órát éri őket nap, félárnyékban kevésbé jól fognak teremni.

Izgalmas tépősaláták

Sok fajtából választhatsz a más néven vajsalátaként ismert zöldségnél, az egyik legkedveltebb a tölgylevél saláta, aminek barna és zöld levele igazán jól is mutat majd a balkon kertedben.

A tépősalátát magról kell nevelned alacsonyabb cserépben, fontos, hogy ez a növényke a részleges árnyékot és a folyamatosan nedves földet kedveli. Ha ezeket megkapja, akkor viszont egészen gyors sikert érhetsz el vele, ugyanis az ültetés után – fajtától függően – körülbelül 1,5 hónappal már szüretelhetsz is. Arra figyelj még oda, hogy ne hagyd túl nagyra nőni a salátaleveleket, mert elveszítik a zsengeségüket és egyre keserűbbé válhatnak.

Sötétzöld spenót, rukkola és mángold

Ezek a vitamindús és nagyon mutatós növények igazi sikerélményt jelentenek kezdő kertészeknek, mert nem igényelnek sok gondozást, viszont szépen teremnek.

A spenót a humuszban gazdag zöldségágyást kedveli, napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát. Arra figyelj oda, hogy sose álljon vízben a spenót, mivel a pangó víz elpusztítja a növényt.

A rukkola a talajra nem érzékeny, magról nevelheted és körülbelül 3 hét után már szedhetsz is belőle, ha kifejezetten napos helyre ülteted. Biztosítsd neki kiváló minőségű speciális fűszernövény földet, hogy egészséges, dús és jó aromájú rukkolád teremjen.

A mángold fényigényes, árnyékban bizony a levelei megnyúlnak, ízük sem lesz olyan finom. Talaj szempontjából nem válogatós növény, magról és palántáról is nevelheted a balkonodon.

  Mik a balkonkertészkedés alapjai?

Eldöntötted, hogy mi kerül az erkélyedre: sorakozik a tépősaláta cserépben és a különböző paradicsomfajták mellett kipróbálod a burgonyát és megnézed, milyen az uborka termesztése cserépben? Nézzük, akkor a balkonkertészkedés alapszabályait, amiket be kell tartanod ahhoz, hogy zamatos termésed legyen!

saláta, palánta

Még többet megtudnál a salátákról?

Cikkünkben választ kapsz arra, hogy hogyan gondozd fejes salátát, vajsalátát, spenótlevelet, batávia salátát és tölgylevelű salátát. Valamint bemutatjuk a saláta lakásban történő termesztésének legjobb módszereit is.

Cserepek

Amire mindenképp oda kell figyelned, az az, hogy mibe ültetsz: ugyanis van különbség például paradicsomültető cserép és burgonyaültető cserép között is, míg előbbihez tartozik egy igazán hasznos, a növekedő növény magasságával együtt építhető állvány, addig utóbbinál nagyon fontos a kivehető betét, hogy jól tudjon szellőzni a növény, és néha rá is pillanthass, mekkorára nőttek már a krumplik, ráadásul ez a szüretelést is nagyon megkönnyíti.

Földkeverékek

Mivel a zöldségek közepes, illetve nagy tápanyagigényű növények, ezért mindenképp válassz megfelelő földet nekik. Remek választás ezért a Compo Bio Paradicsom És Zöldségföld, ami egy tőzeg tartalmú földkeverék, minden fontos tápanyagot és adalékanyagot tartalmaz. Ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy végül ízletes és zamatos zöldségeid teremjenek.

Tápoldatok

Mindezek mellett ne felejtkezz meg a tápanyagutánpótlásról sem, amihez Compo Bio zöldség-gyümölcs tápoldatot használhatsz. Ez a típus minden gyümölcshöz és zöldségféléhez ideális, ráadásul csakis vegán és természetes összetevőket tartalmaz, hogy bio lehessen erkély kerted. Miért is fontos a tápoldat? Mert bár a jó minőségű földből az ültetéskor jut sok tápanyag a növényeknek, ám ez idővel kiürül és másként van szükség az utánpótlásra, azaz tápoldat formájában adhatod meg a szükséges anyagokat a növényeidnek.

Kerüld el a leggyakoribb hibákat a  balkonkertészkedésnél!

Fontos, hogy a fentiek szerint, megfelelően alakítsd ki a balkonkertedet, nehogy ne legyen mit szüretelned. Épp ezért vedd figyelembe a tanácsainkat és ne kövesd el a tipikus hibákat sem. Hogy mik ezek? Mutatunk pár példát:

  • Túlságosan belelkesültél és úgy gondoltad, minden menni fog. Azaz nem jó fajta zöldségeket választottál a balkonodra, mivel nem vetted figyelembe a fényigényüket. Így a siker könnyen elmaradhat. Inkább legyél meggondolt, de legyen mit szüretelned!
  • Mindent szépen elültettél, de nem a megfelelő edénybe. Mivel minden növénynek más a gyökérterjedelme, így más méretű (mélységű, magasságú, kialakítású) cserépre van szüksége. Ha például egy sekély cserépbe ültetted a burgonyát, szegénynek nem lesz helye megnöveszteni a gumóit, így a várva várt krumplik icipicik lesznek.
  • Készen lettél az ültetéssel és elégedetten helyet foglalsz a szépen kialakított erkélyeden. Ez eddig rendben is van, csakhogy még csak most kezdődik a kertészkedés igazán, amit sokan elfelejtenek. Locsolás, tápoldatozás, a száraz és sérült levelek eltávolítása, gyomlálás! Ha ezek elmaradnak, szegény palántáid szomorúan kókadoznak majd.

kertészkedés

  Mitől leszel jó balkonkertész?

A balkon zöldségek gondozása pár fő lépésből áll csak, amikkel te is sikeres kertésszé válhatsz. Ezekre kell tehát odafigyelned:

  • válassz megfelelő növényfajtákat fényigényük szerint,
  • ültesd a növényeket nekik passzoló cserépbe és földbe,
  • öntözz rendszeresen,
  • és ne feledkezz meg a tápoldatozásról sem

Ha ezekre figyelmet fordítasz, végül már csak a friss, saját termények betakarítása lesz hátra, ez pedig igazán hálás feladat.

fiatal lány és férfi kertészkedik, paradicsom szüretelés, kert

  Indulhat a balkonkertészkedés!

Most már bele is vághatsz álmaid balkonkertjébe! Válaszd ki a megfelelő zöldséget, mint például a paradicsom, az uborka, a cukkini, a bab, a borsó, a saláta, a spenót, a rukkola vagy a mángold. Majd nézd ki hozzá a megfelelő cserepet és földet, és tedd a fényigényének megfelelő helyre. A gondozását is nagyon fogod élvezni, hiszen a rendszeres öntözést és tápoldatozást növényed rengeteg roppanós és lédús zöldséggel fogja meghálálni.

Ezekre figyelj a zöldségeknél

Balkonzöldségek fényigénye, vízigénye