Saláták a balkonon - 5 népszerű típus

Saláták a balkonon

- 5 népszerű típus

A balkon kiváló helyszín egy saját salátakert létrehozására, még akkor is, ha korlátozott a kertészkedésre szánt területünk. A balkonon termesztett saláták a friss zöld növények betakarításának örömét nyújtják otthonunkban, pedig nagyon egyszerű gondozásuk. Cikkünkben öt különféle salátatípust mutatunk be nektek, amelyeket termeszthettek balkonkertben is. Ezek a fejes saláta, vajsaláta, spenótlevél, batávi saláta és tölgylevelű saláta. Bemutatjuk a saláta lakásban történő termesztésének legjobb módszereit is: mikor és hogyan érdemes elvetni ezeket a salátákat, valamint termesztési tippeket adunk a cserép, a talaj, a fény és a tápanyagoldatok tekintetében. 

Fejes saláta

Az egyik legkedveltebb saláta féle, amely nyáron sok féle módón elkészíthető. Az íze enyhén édeskés és friss. Az állaga roppanós és könnyed. Sokoldalú és népszerű saláta, amely könnyedén termeszthető a balkonon is. Vetőmagját közvetlenül ültessük egy cserépbe vagy akár balkonládába, amelyet jól vízáteresztő talajjal töltünk meg. A saláta vetését kora tavasszal vagy késő nyáron érdemes elvégezni. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen, de ne álljon benne a víz. Tartsuk részleges árnyékban, hogy megakadályozzuk a levelek elhervadását.


Szüretelési idő: a fejes saláta körülbelül 50-70 nap alatt éri el a teljes növekedési fázist, amikor a fejek kellően kifejlődnek és megfelelő méretűek lesznek a szüreteléshez. Azonban fontos megjegyezni, hogy a fiatal leveleket és külső leveleket már korábban is lehet szedni a friss salátákhoz, még mielőtt a fejek teljesen kifejlődnének.


Ha teljesen megnőtt a saláta, természetesen az egész fejet is betakaríthatjuk.


Tépősaláták

A tépősaláta, vagy más néven vajsaláta, gyengéd és ízletes, kissé pikáns, kesernyés salátalevél. Sok típusát ismerjük, az egyik legismertebb a tölgylevél saláta, mely egyedi, barna vagy zöld karéjos leveleivel különleges látványt nyújt a balkonkertben. Vetőmagját ültessük egy alacsonyabb cserépbe, amelyet tápanyagdús talajjal töltünk meg. Az ültetést tavasszal vagy nyár végén végezzük. A tépősaláta termesztésénél is elsődleges szempont, hogy a részleges árnyékot kedveli. A talajt tartsuk folyamatosan nedvesen, de ugyancsak ne áztassuk el. A vetést követően óvatos permetező öntözést végezzünk.


Szüretelési idő: általában már 40-55 nap elteltével szüretelhetők. Ez az időtartam függ a konkrét fajtától, a növekedési körülményektől és a kívánt méretű levelektől. Vigyázzunk azonban, hogy ne hagyjuk túl sokáig a növényeket, mert a túl nagy levelek keserűvé válhatnak.

Spenótlevél

A spenótlevél íze enyhén fűszeres és földes, az állaga pedig selymes és puha. A spenótlevél tápanyagokban gazdag zöld, amely jól fejlődik cserépben is. Balkonra kifejezetten a kis levelű bébispenótot javasoljuk. Vetőmagjait helyezzük el egy mély cserépbe, amelyet jó minőségű, vízáteresztő talajjal töltsünk meg. A spenótot kora tavasszal vagy késő nyáron érdemes ültetni. Biztosítsunk részleges árnyékot a levelek elhervadásának elkerülése érdekében. Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, de ne áztassuk el.


Szüretelési idő: a bébispenót rendkívül gyorsan növekszik, és már 25-30 nap elteltével szüretelhető. Előnye, hogy a bébispenót folyamatosan termeszthető, így ha csak a külső leveleket szedjük, a belső rész továbbra is növekedni fog, és folyamatosan friss leveleket élvezhetünk a teraszon cserépben.

Batávia saláta

A batávia saláta ropogós textúrával és enyhe ízzel rendelkezik. Nagyon finom, jellegzetes fodros leveleivel pedig nem csak ízletesebbé, de mutatósabbá is teszi az ételeket. Vetőmagjait ültessük egy mély cserépbe, amelyet termékeny, jó vízáteresztő talajjal töltünk meg korai tavasszal vagy késő nyáron. Ez a típusú saláta jobban elviseli a teljes napfényt is, de ugyanolyan jól növekszik részleges árnyékban is. Rendszeresen öntözzük a növényeket, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon. A teljes fejet betakarítjuk, amikor teljesen érett, ehhez pedig a tövénél kell levágni.


Szüretelési idő: a batávia saláta vetésétől számítva általában 45-60 nap elteltével lehet elkezdeni a szüretelést. Általában akkor érdemes szüretelni, amikor a külső levelek már kellően kifejlődtek, és a belső rész megfelelően megtelt.

Rukkola

Az erkélyen történő rukkolatermesztés egy örömteli tevékenység, amely élénk színeket és csábító ízeket hoz a közeledbe. A rukkolát mélyzöld, fogazott levelei és enyhén csípős íze jellemzi, amely frissességet varázsol bármely ételhez. A rukkola vetése legjobban tavasszal vagy késő ősszel történik, hogy mérsékelt hőmérsékletet biztosítsunk az optimális növekedéshez. Ültessük a magokat jól vízelvezető talajba, és biztosítsunk bőséges napfényt. Rendszeres öntözés elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalmának fenntartásához, de ügyeljünk arra, hogy ne locsoljunk túl sok vizet.


Szüretelési idő: Megfelelő gondoskodással a rukkolát körülbelül 20-30 nap elteltével lehet aratni.


Élvezd ropogós, csípős leveleit salátákban, szendvicsekben és más ételkölteményekben.

Termesztési tippek salátákhoz:

  1. Válasszunk mély és vízelvezető lyukakkal rendelkező cserepeket, hogy a gyökerek egészségesen fejlődhessenek, és elkerüljük a túlzott vízáteresztést.
  2. Használjunk jó minőségű virágföldet vagy készítsünk keveréket, amely egyenlő arányban tartalmaz komposztot, perlitet és tőzegmohát a megfelelő vízelvezetés és tápanyagmegőrzés érdekében.
  3. A magokat egyenletesen szórjuk szét a laza talajba. A növények közötti távolságot célszerű a fajtától függően meghatározni, általában 20-30 cm elegendő. Azonban ha sűrűbben vetjük, az sem probléma. Használjunk egy lapos tárgyat, hogy gyengéden lenyomjuk a magokat. Ne vessük őket túl mélyre, mert a saláta fényre csírázik. Vékony talajréteggel szórjuk be a magokat, hogy ne száradjanak ki.
  4. Figyelembe véve, hogy a cserepes saláta kis helyen cseperedik, a legjobb, ha rendszeresen szedjük a leveleit, ezáltal nem kell külön ügyelnünk a megfelelő térköz biztosítására.
  5. A legtöbb salátának részleges árnyékot kell biztosítani annak érdekében, hogy elkerüljük a levelek elhervadását és a napsütés okozta károsodást. Ugyanakkor gondoskodjunk arról, hogy naponta legalább 4-6 óra napfény érje a növényeket.
  6. Rendszeresen locsoljuk a növényeket, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon, semmiképp ne hagyjuk teljesen kiszáradni őket, mert a saláták hamar tönkremennek.
  7. Mivel a saláta gyorsan kifejlődik, az egy vagy két alkalommal történő tápoldatozás általában tökéletesen elegendő. Pár hetente használjunk folyékony műtrágyát vagy organikus komposztkivonatot, hogy biztosítsuk a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat.

Saláta termesztéshez ajánljuk