Hogyan gondozzuk a hortenziát?

Hogyan gondozzuk a hortenziát?

örökzöld virágzó babérmeggy gondozása

A japán szépség, amelyért kétszáz éve rajongunk: a hortenzia az 1800-as évek elején érkezett meg Európába, a Távol-Keletről. Népszerűsége ugyan időről időre változik, változatos, csodaszép megjelenése azonban töretlen. A hortenzia gondozása ugyanakkor erősen igényli a figyelmünket, hiszen egy érzékeny növényről beszélünk. Ha éppen azon gondolkodsz, hogy kertedet ezzel a különleges dísznövénnyel ékesítsd, cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyik típusról mit érdemes tudnod!

A hortenzia gondozása: íme a legfontosabb szempontok!

Az Európába érkezvén elsőként Nagy-Britannia díszkertjeit meghódító növény neve eredete igen rejtélyes. Van, aki szerint Napóleon nevelt lánya, Hortense királyné a névadó. Mások szerint pedig a francia természetbúvár, Dr. Philibert Commerçon hasonló nevű házvezetőnője, barátja lehetett az ihletadó. Vagy épp az expedíciójában részt vevő hercegnő, Nassau herceg lánya (Hortense).

Vannak azonban olyan dolgok, amelyek teljesen egyértelműen a hortenzia kapcsán. Ilyen például a gondozása – melyről az alábbiakban minden lényeges dolgot összegyűjtöttünk!

A megfelelő telepítési hely kiválasztása

A hortenzia leginkább a félárnyékos helyeket szereti. A közvetlen, direkt napfényt nem kedveli, így kerted szórt fényt biztosító részébe célszerű elültetned. Ez az alapelv a szoba hortenzia gondozásánál is követendő. A legideálisabb, ha ezen a helyen késő délután vagy reggel éri a nap. 

Ültetés és átültetés

A hortenzia alapvetően a mészmentes, jó vízáteresztő képességű, savas, 4-5 közötti pH-értékű talajt kedveli. Arról, hogy eléri-e ezt az értéket a virágföld, amelybe ültetnéd a virágodat, egy egyszerű teszttel bizonyosodhatsz meg. Ehhez önts egy kis ecetet egy marék földre, és figyeld meg a fellépő kémiai reakciót: amennyiben ez pezsgés, akkor a talajod lúgos. Amennyiben viszont nem tapasztalsz ilyesmit, épp olyan, amilyennek lennie kell: savas! Persze, egy kerti lakmuszpapírral még pontosabb eredményt kaphatsz – de a gyorsteszthez ez a házi módszer is tökéletes.

Mit tehetsz, ha ezek alapján a virágföld túlságosan lúgos? Erre kétféle válasz is létezik. Az egyik, ha már beszereztél több liternyi talajt, és nem szeretnéd, hogy kárba vesszen, a savanyítás. Ezt elérheted speciális műtrágyával, de okos házi praktikákkal is. Ilyen például, ha rászórsz időnként a földre némi köztudottan savanyú fenyőkéreg mulcsot, esetleg reszelt citrom- vagy narancshéjat, kávézaccot teszel a földhöz. Mindemellett, ha 1 liternyi öntözővízhez 4-5 grammnyi timsót teszel, azzal is elősegítheted a hortenzia sajátosságának: jellegzetes kék színének kialakulását.

Amennyiben a kertbe ültetnéd át a dísznövényedet, azt sokkal inkább ősszel (augusztus-szeptember magasában), a virágzás végén, mint tavasszal érdemes megtenned. Ugyanis ősszel intenzívebben fejlődnek ki a gyökerek, így tavaszra szép, erős virágokat hajt majd – hiszen még a tél előtt végbemegy a meggyökeresedés. A kiültetéshez érdemes a gödörbe (amely egy kicsit nagyobb a virágcserépnél) tápoldatot helyezni. A Garri Tápoldat Hortenzia segítségével hortenziád egészségesen növekedhet – hiszen ezt speciálisan az igényeihez fejlesztették ki. Ügyelj arra is, hogy lazítsd meg egy kicsit az összetapadt gyökereket; ezzel is segítheted a gyökeresedés folyamatát.


A hortenzia koronája se legyen sokkal magasabban, mint a talajszint, hiszen ekkor a növény kiszáradhat. Miután befejezted az ültetést, jutalmazd meg a végén virágodat egy alapos öntözéssel! Ha pedig konténeres hortenziát vettél, helyezd vízbe az ültetés előtt, hogy megszívják a gyökerek magukat vízzel. Addig pedig, ameddig el nem helyezed a növényt az új földjében, helyezd szélvédett és árnyékos helyre –a tűző napon ugyanis összezsugorodnak. Egymástól pedig legalább 3 méterre helyezd dísznövényeidet, hiszen a hortenziából termetes bokrok fejlődnek idővel.


Öntözés és tápanyagellátás

Talán a hortenzia öntözése az, amire vele kapcsolatban a legnagyobb gondot szükséges fordítanod. A bonyodalom az esetében abból akad, hogy bár az állandóan nedves földet igényli, sosem állhat alatta a víz. Figyelned kell emiatt arra, hogy ne öntözd túl – és arra is, hogy inkább a lágy esővízzel, mint a kemény, klóros csapvízzel tápláld! Különösen a kerti hortenzia esetén fontos ügyelned erre, ugyanis a növekedését lelassíthatja a nem megfelelő minőségű víz. Nyáron így többször is igényli a locsolást (a leginkább reggel és este), míg télen a kerti hortenziánál akár el is hagyhatod az öntözést.

Ami pedig a tápanyagigényét illeti: a hortenzia a tápanyagdús virágföldet szereti. A legideálisabb körülményeket számára egy természetes nedvességtartalmú, alacsony pH-értékű talaj lesz – mint amilyen a Garri Virágföld Hortenzia és Szurfinia, mely akár 6 hétig is ellátja frissen ültetett növényedet tápanyagokkal, utótrágyázás nélkül.


A virág növekedését pedig hasznos, ha kéthetente növényi tápoldattal támogatod meg. Fontos azonban, hogy ezt se vidd túlzásba: ha túl sok műtrágyát, tápoldatot használsz, az problémát okozhat például a hortenzia fejlődésében. A virágai „elsatnyulhatnak”, a levelei pedig megnagyobbodhatnak.


Művelés és gondozás

A hortenzia gondozása cserépben sem, kertben sem túl bonyolult. Ezt metszéssel teheted meg, viszont az évelő hortenzia nem igényli ezt túl gyakran. Teleltetés után, tavasszal érdemes ilyen módon eltávolítanod az elhalt, elszáradt szárakat. Ennél többet viszont már csak azért sem célszerű tennünk, mert ezzel potenciálisan csökkenhet a rákövetkező évi virágmennyiség.

Szaporítani pedig többféleképpen is lehet: magról, bujtásról, tőosztással és hajtásról (dugványozás). Magról ajánljuk a legkevésbé a szaporítást, mert ez a legnehezebb, és a legkésőbb megtérülő – az első évben ugyanis virágokat sem hoz. A bujtás sem túl népszerű módja a szaporításnak (talán, mert egy darab bujtás egyetlen új növénynek felel meg). A leginkább hajtással és tőosztással érdemes próbálkoznod: a legjobban a hajtásokkal jársz. Itt csak le kell szedned az anyanövényről 15 cm hosszú, ceruzavastag hajtásokat (az alsó levelei nélkül), majd a dugvány utolsó centijét belemártanod a gyökereztető hormonba.

Ezt pedig, ha egy laza szerkezetű ültetőközegbe helyezed, alaposan meglocsolod, majd bevonod a növény cserépét fóliával vagy nejlonzacskóval, biztos lehetsz sikeredben! Fontos azonban, hogy minden nap szellőztesd is a hortenziadugványokat – majd pedig, ha már a dugvány levelesedni kezd, eltávolítsd a fóliát.


Kártevők elleni védelem

  • Rozsda: a narancsszín, kör alakú foltok bizony egy gombás betegséget jeleznek növényeden. A sárgára vagy épp barnára változó levelek idővel lehullanak. Ám ha nem súlyos a probléma, magad is levághatod a fertőzött szárakat, leveleket. Amennyiben pedig súlyos, egy gombaölőszerrel vethetsz véget neki.

  • Sárgalevelűség: általában nem egy kártevőtől, hanem vashiánytól ered a probléma. A bajt rövidtávon kelátkötésű vas talajhoz történő adagolásával szüntethetjük meg. Hosszú távon pedig vagy fenyőkéreg talajtakaróval, vagy alumínium-foszfát hozzákeverésével a talajhoz.

  • Lisztharmat: a levelek porszerű, halványszürke bevonata többnyire nem halálos a hortenziára nézve, de a leveleit el tudja miatta hullajtani. A növény összes megbetegedett részének eltávolításával, a kora reggeli órákban történő locsolással szüntetheted meg ezt a problémát. Emellett hanyagold a fentről lefelé való öntözést is!

  • Levéltetvek: a leginkább a fiatal hortenziákat veszélyeztetik. Ellenük többféle módon is védekezhetsz. Ha még csak most először jelentek meg a kertedben, elég lehet a levelek erős lespriccelése vízsugárral. Ha viszont visszatérő problémát jelentenek, hasznos lehet drasztikusabb módszerekhez folyamodnod: rovarölő spray-hez vagy szappanhoz.

  • Levélfoltosság: az apró kerek, lilás vagy barna foltok a gombásodás jelei a hortenzián. Kezelési módja gyakorlatilag ugyanaz, mint a fentebb már említett lisztharmatnak.

  • Takácsatkák: ők a levelek közti hálókat szövik. Miattuk eldeformálódhat fiatal növényed.

  • Kifakuló virágok: ezt gyakran a túlzottan nagy meleg, a közvetlen, sok napfény okozza. Elkerülni bőséges öntözéssel tudod, valamint a nedvességet megfogó talajtakaróval.

A hortenzia teleltetése, gondozása télen

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy biztonságba helyezd virágaidat, miután már elhullajtották leveleiket. Ehhez a legjobb, ha egy padlásra vagy pincébe helyezed cserepes hortenziáidat. Itt ugyanis kapnak némi fényt is, viszont alapvetően alacsony, pár fokos hőmérsékleten maradhatnak.


Ha kerti hortenziánk van, azt alapvetően nem kell féltenünk: mindössze a fiatal példányokat fontos bevonnunk egy védő földréteggel. Így a növényünk gyökereit, szárait egyaránt megóvhatjuk a nagyobb fagyoktól. Amennyiben pedig szeretnéd, hogy egyszerűen mozgathasd kerted földjéből otthonod biztonságába őket, érdemes beásnod őket cserepestül a talajba.

Hortenzia fajták: melyikről mit érdemes tudni?

Több különböző fajtát ismerünk, az alacsony fajták lassabban fejlődnek. A magasabbak a körülményektől függően évente akár 30-90 cm-t nőnek. Ami közös jellemző, hogy minden babérmeggynek bőrszerű, sötétzöld levele van, csak formájukban és árnyalatban különböznek egymástól. Virágzatuk fehér és illatos, termésük piros, majd fekete lesz az ősz közeledtével. Ezzel a jelenséggel csak akkor találkozunk, ha nincs a növény rendszeresen nyírva.


  • Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)
  • Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) 
  • Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens)
  • Érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’)
  • Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)
  • Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia)
novita babérmeggy zöld levelek

Káprázatosan dús lomb, kúp formájú, bugás virágzat, 3-4 méteres magasság. E lombhullató cserje virágaiban júliustól egészen szeptemberig gyönyörködhetünk. Akár a városokban is, ugyanis nagyon jól tűri nemcsak a zimankós teleket, de az urbánus klímát is. A bugás hortenzia gondozása tavasszal nagyrészt abból áll, hogy visszametszed, hogy új hajtásai nőhessenek. Ültetned pedig mindenképpen világos vagy félárnyékos helyekre érdemes. A betegségekkel szemben erős immunitással bír.

babérmeggy bokor oszlopos

Gömb alakú, színpompás (kék, lila, világoszöld, rózsaszín, fehér) virágokat hoz ez a kerek formájú, közepesen nagy, évelő cserje. A nyirkos földet és a félárnyékos ültetési helyet szereti, a közvetlen tűző napfényt, az időjárási szélsőségeket abszolút nem bírja. A kerti hortenzia gondozása alapvetően két fontos szabályban összegződik. Egyrészt: talajtakarással fontos védened a téli fagyoktól. Másrészt: tavasszal– a bővebb nyári virágzás érdekében – őt is érdemes megmetszened.

kaukázusi babérmeggy bogyók

Szoliter növény, vagy dekoratív térelválasztó: ez az észak-amerikai eredettel bíró, lombhullató cserje mindkét célnak megfelel. Ugyanis hatalmas, fehér virágainál már csak a magassága nagyobb: akár 2,5 méteresre is megnőhet. Különlegessége, hogy a virágai idővel bezöldülnek. A betegségekre alapvetően immunis. A cserjés hortenzia gondozásának alapelemei, hogy szereti a gyakori locsolást, valamint a félárnyékos helyeket is. Metszeni a tél végén hasznos, hogy bőséges virágokkal örvendeztessen meg a rákövetkező évben.

virágos balkáni babérmeggy

Kékeslilás- fehéres, ernyőszerű bugavirágzata nemcsak számunkra nyújt megragadó látványt: a lepkék is nagyon szeretik. Megnőhet akár egy kisebb fává, vagy nagyobb bokorrá is. A többi hortenziafajhoz hasonlóan a félárnyékos, világos helyeket és a tápanyagdús virágföldet kedveli – viszont náluk sokkal jobban tűri a szélsőséges időjárást. Az átmeneti szárazság, forróság és a fagyok sem jelentenek neki komoly problémát. Azonban egyedüli hátránya, hogy néha bőrirritációt okozhat. Így erre fontos odafigyelned, ha neked vagy más családtagodnak érzékeny a bőre. Metszésre nem szorul.

Ez az ázsiai eredetű lombhullató növény szinte bárhová felfuttatható: kerítésekre, falakra, vagy akár a kerti lugasunkra – némi támasztékkal. Nyáron gyönyörű, fehér színű virágokat hoz, levélzete pedig dús. Az enyhén nedves földet szereti, és tartható napos, világos helyeken is. A kúszó hortenzia gondozása nem foglalja magában a megmetszését. Mindössze az elszáradt virágokat, leveleket Csak kell leszedned róla. Betegségeitől pedig nem nagyon kell tartanunk, ugyanis igen ellenálló velük szemben.

Ez a látványos rózsaszínű és fehér árnyalatú, bugás virágokat hozó cserje akár 3 méteresre is megnőhet. Az USA délkeleti részéből származik. Jól tűri a szárazságot, de az erős, közvetlenül tűző napot nem. A tölgylevelű hortenzia gondozása így azon alapszik, hogy nedves talajt biztosíts neki, és félárnyékos helyre ültesd. A fagyokat jól viselik a már kifejlett növények. Nem kell metszeni, egyedül az elszáradt hajtásokat célszerű levagdosni róla.

GYIK

Milyen gyakran kell öntözni a hortenziát?

Napi szinten, ugyanis a folyamatosan nyirkos, nedves földet kedveli. Télen nem igényli a locsolást, viszont a nyári forróságban akár napi 2-3-szor is örül a víznek. Egyébként hamar jelzi a hortenzia, ha „szomjas”: levelei barnán, petyhüdten lekonyulnak, ezt azonban locsolással könnyen visszafordíthatod.

Hogyan befolyásolja a pH érték a hortenzia virágainak színét?

A hortenzia színe, amennyiben megfelelően savanyú a talaj, kék. A rózsaszín virágok is kékké változnak az 5,5-ös érték alatt. Ha szeretnéd megváltoztatni hortenziád színét, akkor készülj fel rá, hogy ez egy több hónapos, kitartást igénylő folyamat lesz. A színváltoztatást timsóoldattal vagy alumínium-foszfáttal kevert öntözővízzel, magas kálium-és alacsony foszfortartalmú műtrágyával, vagy fenyőlevelekkel, kávézaccal kevert virágfölddel is elérheted. A kék hortenzia gondozása is a talaj pH-értékének fenntartásán alapul.
Ha pedig rózsaszín virágokat szeretnél, add hozzá a talajhoz a következőket, a megadott arányokkal: fahamu (25) – citromlé (10) – magas foszfortartalmú műtrágya (10). 


Mikor van a legjobb időpont a hortenzia metszésére?

Tavasszal, a rügyfakadás előtt. Így eltávolíthatod könnyebben az elszáradt, gyenge, öreg részeket. Nyárra pedig ismét gyönyörű, bőven virágzó lehet növényed.


Hogyan védhetem a hortenziát a téli hideg ellen?

A kerti fajtáknak takard le a tövüket, vastag rétegben! Ezt az ún. kupacolással (1,5-2 arasznyi földkupacnyi föld töveknél történő elhelyezésével) érheted el. A dézsás, vagy cserepes példányokat pedig ősztől célszerű behoznod egy, 5-10 C°-os hőmérsékletű, sötét, de nem fénytelen helyre. Az öntözéseket ne hagyd abba még ekkor sem teljesen, de mindenképp érdemes ritkítanod!


Milyen jelek utalnak arra, hogy a hortenzia beteg vagy kártevők támadták meg?

Ha elsárgul a levele, az utalhat a növény vashiányára, valamint a nem megfelelő pH-értékű talajra is. A levelek fertőzése ugyanakkor utalhat levéltetvek, molylepkék, tripszek és takácsatkák jelenlétére is. Ezek egy alapos lemosással, és a fertőzött levelek eltávolításával megoldhatóak. A rügyhervadás, rügypenészesedés, valamint a rozsdagomba pedig megelőzhető a tavaszi metszéssel.


A hortenzia gondozása – bár igényel némi odafigyelést – mindenképpen egy megtérülő munka. Nemcsak a növény virágait változtathatod meg néhány hónap alatt, kedvedre: hónapokon át ékesíthetik lugasodat e szép cserjék. Így, ha betartod ezt a néhány, egyszerű szabályt, még nagyon sokáig gyönyörködhetsz különleges dísznövényedben!