Paradicsom fajták A-tól Z-ig

Paradicsom fajták A-tól Z-ig

paradicsom fajták

Gyümölcsök, melyek salátáink kedvenc alkotóelemei: talán meglepő, de a különböző paradicsom fajták botanikailag nem sorolhatóak a zöldségek közé. Ennek az oka, hogy a növényük virágjából fejlődik ki, és magvakkal rendelkeznek. Ám nem csupán ebben különlegesek, hanem megjelenési formáikban is. Megtalálhatjuk ugyanis palántáikat fák, bokrok, és futónövények képében is. A különböző típusok felhasználási módja azonban más és más. Éppen paradicsomtermesztésen gondolkozol, és nem tudod, melyiket válaszd a több mint 100 fajból? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb infókat a legjobb paradicsom fajtákról, hogy segítsünk a döntésben!

  A paradicsom fajták csoportosítása: alapelvek

Többféle szempont is létezik erre. A fajták csoportosíthatóak a növekedésük szerint (determinált, nem determinált, féldeterminált), vagy az ajánlott felhasználási módjuk (étkezési, ipari, házi kerti és hajtatási fajok) szerint is. Mi most a növekedésük szerinti tipológiát vesszük alapul.

  A determinált paradicsom fajták

 Ők más néven a bokorparadicsomok. Ők a nevüket arról kapták, hogy palántájuk egy bizonyos magasságig nő. Utána már „csak” virágokat hoznak, és termést érlelnek. Mivel méretük egységes marad, ezért esztétikus, szép ültetvényeket lehet belőlük létrehozni. Ezek a fajták a méretükben kiemelkedőek, de ha szeretnél egyszerre több termést szüretelni, akkor is érdemes belőlük válogatnod. Egy hónapon belül ugyanis beérik minden bogyója. Emellett előnyük, hogy akár kezdő kertészek is termeszthetik őket erkélyen, teraszon, ládában vagy paradicsomültető cserépben. Legismertebb típusai az alábbiak:

Sale Off
Gardino Növénytartók antracit / 30cm Paradicsomültető Cserép
4 890 Ft

Kecskeméti paradicsom fajták

A Kecskeméti 549 egy olyan, magyar nemesítés, amely feldolgozásra és friss elfogyasztásra egyaránt ideális. Méretes, lédús gyümölcsöket hoz – hasonlóan a Kecskeméti Jubileumhoz, melynek ízletes termése szószok kiváló alapanyaga. Az intenzív mezőgazdasági termelési igényeknek pedig a leginkább a fajtahibrid típusú, Kecskeméti 3 F1 tesz eleget, amely magas terméshozammal bír.

Ace 55

Hatalmas, 180-220 grammos, sötétpiros, enyhén lapított gömb alakú bogyókat növesztő fajta. Ellenálló a betegségekkel szemben. Ez egy középkései, házi kerti típus, amely befőzésre és friss fogyasztásra egyaránt tökéletesen alkalmas.

Manó

Ez az aromás, édes gyümölcsöket termő faj a legideálisabb mindazoknak, akiknek csak kis helyük van a paradicsomtermesztésre, hiszen mindössze 35-45 cm-re nő meg. Szárrendszere erős, bogyói 50-60 grammos, piros szabályos gömbök.

roma-vf-paradicsom

Roma VF

A hosszúkás paradicsom fajták egyike. Egy jóízű, 50-70 grammos bogyókat termő típusról van szó. Könnyen hámozható. Frissen fogyasztva a legfinomabb.

Zömök

Ennek a beszélő nevű, tömör, rövidre megnövő fajtának közepes méretű, szilárd gyümölcsei vannak. Salátákhoz és szendvicsek feltétjeként egyaránt ideális.

Mobil

Erőteljesen növekvő, 120-140 grammos, lapított gömb alakú bogyókat termő, nagy termőképességű típus. Sűrítményekhez és friss fogyasztásra is tökéletes, hiszen ízletes, apró gyümölcsöket terem ez a paradicsom fajta. Nagy előnye, hogy korai érése miatt hamar szüretelhető – így, ha egy türelmetlenebb típusú kertész vagy, szeretni fogod!

balkon paradicsom fajták

Marmande

Lapított, közepesen nagyméretű, 120-140 grammos, bogyókkal rendelkezik. Kocsánymentesen szedhető, befőzésre és frissen fogyasztva egyaránt ideális fajta. Növekedése erős, és közepes tenyészidejű.

Unibac

Középkorai érésű, bokornövekedésű, átlagosan 60 cm-esre megnövő típus. Gömbölyded, 70-90 grammos bogyói friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt ideálisak.

Balkon paradicsom fajták

Ezek a fajok kifejezetten kedveznek mindazoknak, akik erkélyükön próbálnák ki a paradicsomtermesztést. A Balkonstar is ilyen: nagyobb cserépben, balkonládákban is termeszthető, hiszen méretét tekintve törpe növésű. Korai érésű. Pici, gömb formájú bogyóit pedig frissen a legjobb fogyasztani.

Mindent a balkonzöldségekről

Ahhoz, hogy szépen teremjenek a zöldségeid, épp csak pár dolgot érdemes betartanod. Hogy mik ezek, és milyen zöldségeket érdemes ültetned, azt most megmutatjuk!

  A féldeterminált paradicsomfajták

Ezeknek a típusoknak a növekedése lezárul egy idő után, általában a 8-9. fürtnél. Hajlamosak az erős hónaljhajtás (kacs) képzésére. Strapabíró támrendszert igényelnek ők is, mint a futó paradicsom fajták. A legfinomabbak frissen fogyasztva.

Az Ökörszív vetőmagjából rendkívül finom paradicsomok csíráznak ki. Erőteljesen növekvő fajta, mely nevét sajátságos, szív alakjáról kapta. Nagyméretű, 400-450 grammos bogyókkal rendelkező, húsos típus. A terméseknek vékony héjuk van. Középkései érésű, magasra megnövő és bőtermő, a színe pedig karmazsinvörös. Leveleit jellegzetesen össze szokta pödörni a nagy kánikulában, hogy ezzel is csökkentse a kipárolgását. Nagyon érzékeny, ezért betegségeire fokozottan figyelni kell. Befőzésre és frissen fogyasztva is finom. Hasonló, féldeterminált típusúak még a Solido, a Partner és a Transit is.


  A nem determinált, vagy folyton növő paradicsomfajták

Ez a hatalmas lombozatú, gazdagon termő, futó paradicsomok csoportja. Nevét onnan kapta, hogy igen sokáig, a téli fagyokig nem áll meg a növekedése – és terméshozama sem. Hosszabb vegetációs idejük révén ugyan lassabb, de cserébe állandó paradicsom-ellátást nyújtanak termesztőiknek. Fontos, hogy ha ezt a típust termesztenéd, azt megfelelő támasztékkal tedd: a száruk ugyanis gyenge a nagy terheléshez.


futó paradicsomok

Ide tartozik a legtöbb paradicsomtípus, így az alábbiak is:

  • F1 Paradicsom fajták
  • San Marzano 
  • Koktél paradicsom fajták
  • Óriás paradicsom fajták
  • Savmentes paradicsom fajták

Más néven, a fajtahibridek, melyek két paradicsompalántának a keresztezésével keletkeznek. (NEM összetévesztendő a génmódosított paradicsomokkal, melyeknek a DNS-ébe nyúlnak bele!) Ezek a típusok jó megkötő képességet, így állandó növekedést és bőséges hozamot biztosítanak. Így ellenállóbbak a sérülések és a különböző kórokozók támadásai ellen is.


A Buzau 50 is egy hibrid típus: nagy, 260 grammos bogyói a megnyúlt gömb alakot veszik fel. Korai érésű, zamatos fajta, amely egész magasra, 190 cm-re is megnőhet. Általában szabadföldön termesztik. Egy színből érik, és befőzésre a legjobb.


A Lugas F1 különleges aromájú gyümölcsei közepesen nagyok, tápértéke pedig magas. Ezen tulajdonságai pedig igazán népszerűvé teszik.


A Cherrola F1 termései pedig nemcsak, hogy rendkívül finomak, édesek és roppanósak, de még a kártevők többsége ellen is immunisak. Mivel pedig mindemellett nagy termőképességű is, ezért a kezdő kertészek is örömüket lelhetik gondozásában. További ismert fajok még a King Creole F1, a Boderine F1 és a Monaline F1 is.


Ez az olasz eredetű paradicsomtípus Lucullus paradicsom fajták egyike. Tésztaszószok és pizzák készítésére a legideálisabb, hiszen nem túl vizes a húsa és könnyű meghámozni. Emellett egyszerű szeletelni is. Termését jellemzően kevés magot tartalmazó, hosszúkás-hengeres, 100-130 grammos bogyók alkotják. 

san marzano paradicsom

A koktélparadicsomok kifejezetten apró, édes paradicsomok, melyek a hidegtálak, zöldsaláták, kerti grillezések elengedhetetlen zöldségei. Praktikusak, hiszen kis méretük révén könnyű velük bánni. Ízük általában nagyon finom, viszont ez a tápanyag-ellátottságuktól, valamint a talaj minőségétől is függ. Ma már akár tápanyagdús műtrágya pálcikákkalis gondoskodhatsz arról, hogy megfelelően fejlődjenek.


A Coralina egy közepes tenyészidejű, fürtös koktélparadicsom. Apró, élénkpiros termésének átlagtömege 25 grammos, gömb alakú. Aromás, ízletes típus, amelyet fürtökben lehet leszedni. Nagy előnye, hogy sokáig lehet tárolni.


A Mini sárga pedig apró, ovális, sárga, szilva alakú termésekkel rendelkezik. Erősen, folyamatosan növekszik fürtökben, egészen a fagyokig virágzik. Azonban gyors növekedéséhez támrendszert igényel.


A Goldkrone apró, sárga színű, gömb alakú termései fürtökben helyezkednek el. Folyamatos, erős növekedésre számíthatsz tőle egészen a téli fagyokig tartó virágzásig. A felesleges oldalhajtások letörése, és időről időre az öntözése is létfontosságú.


A Vilma pedig egy alacsony növésű, ezért akár kiskertekben, balkonládákban is termeszthető típus. Érvényesül esetében a „kicsi a bors, de erős” mondás: bogyói aprók, de zamatosak, ráadásul bőven is terem. A felsoroltak mellett pedig említést érdemelnek még a Sungreen, a Mcdreamy, Mini On, Sole, Sunstream, Caralina és Zebrino típusok is.

sárga paradicsom

Frissen, befőzve, salátákban, grillezésre vagy különféle ételekhez adva egyaránt jól érvényesül az aromájuk ezeknek a hatalmas, nem mindennapi paradicsomoknak. Karós paradicsom fajtáknak is hívják őket, mert azért, hogy egészségesen növekedhessenek, erős fakarókra, támrendszerre is szükség lesz.

A jóízű, piros, gerezdes termésű, lapított formájú Brutus e különleges paradicsom fajták egyike, hiszen akár 1 kg-os terméseket is hozhat. Hosszú tenyészideje alatt bőven terem, és akár a 160-180 cm-es magasságot is elérheti. Hozzá hasonló, óriás paradicsom fajta még a Pirosszív, a Rózsaszínű szív és a Supersteak F1 is.

óriás paradicsom fajták

Bár nincs tipikusan „savmentes” paradicsom, de paradicsommag sem (minden paradicsom pH-értéke 4,0-4,6 közötti), vannak olyanok, melyeknek magasabb a cukortartalmuk. Ezáltal pedig édesebbnek, kevésbé savasnak érzékeljük őket. Ilyenek például a Sweetie, a Big Yellow, a Campari, a Sweet Million, a Ponderosa Pink és a Sun Gold fajok is.

  Egyéb paradicsomok

paradicsom fa mélyvörös gyümölcse
  • Az édes paradicsom fajták
  • Tájfajta paradicsomok 
  • Szabadföldi
  • Paradicsomfa
  • Korai
  • Befőző

Változatos színvilág, zamatos gyümölcs: ez jellemzi a magasabb cukortartalmú fajokat. Ezek rózsaszín, fekete, zöld, fehér, sárga, de akár csíkos színben is pompázhatnak.


A Korall egy tipikusan friss fogyasztásra szánt, zamatos, édes paradicsomfaj, melynek színe élénkpiros. A Supersweet 100 pedig az egyik legédesebb paradicsomfaj pedig kifejezetten ellenálló a betegségekkel szemben. Bogyói mindössze 1 cm-es átmérőjűekké nőnek, és 65 nap alatt érnek meg.

Hozzájuk hasonló, közkedvelt édes fajták még a Sun Gold, a bolíviai paradicsom, a Cukorfalat és a Golden Sweet is.

A mára már az ipari termesztésből kiszorult, de a konyhakertekben évtizedek óta megőrzött fajokról van szó. A kifejezés eredete, hogy még a felgyorsult ipari termelés előtt még maguk szelektálták és nevelték tovább a gazdálkodók a paradicsomfajokat. Tették ezt részben természetes úton, részben pedig aszerint, hogy melyek rendelkeznek a legjobb tulajdonságokkal. Az ősi magyar paradicsom fajták nevei a származási helyüket őrzik: Cegléd, Pécs gyöngye, Gyöngyös, Máriapócs, Tolna. Népszerűségük csökkenésének oka, hogy kevésbé változatosak, és nem túl jól eltarthatóak. Otthon, a saját kiskertedben azonban megéri megpróbálkoznod nagyszüleid kedvenc paradicsomainak termesztésével. 

Így termelik az ipari paradicsomokat, melyek között a leggyakoribbak a determinált, nagy terméshozamú hibridek. Növekedésüket nagymértékben befolyásolja az időjárás. Ilyenek például a Platus F1, a Thomas F1, a Delfine F1, a Monika F1 és a Petula is.

A legismertebb paradicsomfa-fajok a Tamarillo és az Octopus F1. A Tamarillo egy olyan típus, amely 12 évig él, és ezalatt megnőhet akár 5 méteresre is. A bogyói padlizsán alakúak, és néha pont ilyen színűek is; máskor narancsos, sárgás vagy mélyvörös árnyalatokat öltenek. A magjaikat körülölelő pép savanykásabb és lédúsabb a kerti paradicsomokéhoz képest. A fa terméshozama nagyjából 4 év alatt ér el csúcsára. Megjelenését tekintve pedig egyetlen, oldalt több helyen is elágazó, függőleges törzse van.

Nevüket onnan kapták, hogy igen hamar, akár 70 nap alatt beérnek – amennyiben ideális számukra a termesztési hőmérséklet. Ilyen a már korábban említett Manó, Bazau 50, Balkonstar, Vilma, Zömök és Kecskeméti 3 F1 típusok is.

Nagy, lédús gyümölcsök, egyszerűen eltávolítható héj jellemzi ezeket a fajtákat. A legjobb paradicsomszószok pedig a Kecskeméti jubileum, a Buau 50, az Ace 55, a San Marzano, a Marmande, az Ökörszív, a Mobil, az Unibac, a Zömök és a Lycopersicon típusokból készülnek.

  A különböző paradicsomfajták termesztése

5+1 Tipp: hogy a paradicsom palánta nevelése gyerekjáték legyen

A paradicsom nevelésének csak egyetlen dolog szabhat határt, a képzelet! Bemutatjuk neked a sikeres palántanevelést lépésről lépésre. Olvass tovább!

A paradicsompalánták nevelése gyerekjáték is lehet, ha betartasz néhány fontos alapelvet. Az általános tudnivalók közé tartozik, hogy minél inkább nemesített egy faj, annál kevésbé kell számítanod nála a kártevőkre (pl. Lugas F1 paradicsomok). Míg ha bőtermő fajtát keresel, azt a Jubileum, a Paprikaparadicsom, a Datlo koktélparadicsom vagy épp a Lycoperticon K3 között találod meg. A felsoroltak és minden más paradicsom fajta is fény-, meleg- és vízigényes, rendszeres kacsozást és tápoldatozást (5 l víz/2 nagy ek keserűsó-oldat) kíván. A káliumpótlásukról is érdemes gondoskodnod, hogy paradicsomaid életerősek legyenek, és nagyra nőjenek. Ezt a tápanyagokban gazdag Compo BIO Paradicsom Tápoldattalis megteheted.

Jöjjenek most a specifikus szabályok!  

  • A bokros, determinált fajtáknál csak egy kisebb támaszték szükséges, hogy ne induljanak rothadásnak. Emellett, mivel kényelmesen termeszthetőek otthonról, mindössze a fenti szabályokat betartva, kezdő kertészként is érdemes lehet velük próbálkoznod. Ugyanis a fűtetlen fóliás hajtatásra tökéletesen alkalmasak.

  • A féldeterminált paradicsom típusoknál pedig fontos, hogy minél hamarabb levágd vagy lecsípd a hónaljhajtásokat. Egyrészt azért, hogy ne fordítson a növény a növesztésükre felesleges energiát. Másrészt azért, mert az átláthatatlanná burjánzó „dzsungel” a palánta körül eltakarja a lényeget: a termést. Ugyanakkor ahhoz, hogy meg tudd különböztetni a kacsot az új hajtástól, kell némi tapasztalat – de minimum néhány napnyi megfigyelés. 

  • A nem determinált, futó fajoknál pedig készülj fel arra, hogy – mivel folyamatosan nőnek – ezért állandó odafigyelést, gondozást, illetve erős, tartós támasztékot is igényelnek. Ez a típus és a féldeterminált növekedésűek a fűtött fóliás, illetve üvegházi környezetben érzik a legjobban magukat. Számukra tökéletes a Compo Bio Paradicsom és Zöldségföld, amely akár 5 hétig kiegyensúlyozott tápanyagellátást garantál üvegházi, kerti vagy cserepes paradicsomaidnak.

Akár bőtermő, akár nagy terméseket hozó, vagy éppen ezek kombinációjával rendelkező fajok termesztéséről álmodozol, a lehetőségeid ma már végtelenek. A megfelelő (napos) telepítési hely kiválasztásán sok minden múlik. Ha viszont a tapasztalati szintednek megfelelően választasz a fajok közül, a siker nem marad el!