Praktikus és szép örökzöld növények

Praktikus és szép örökzöld növények

örökzöld levelek

Az örökzöld növények különleges helyet foglalnak el a kertekben és udvarokban. Első gondolatra, valószínűleg, néhány kerítésre futtatható örökzöld növény, vagy tűlevelű fenyőféle ugrik be. De ha jobban megvizsgáljuk a lehetőséget, rájövünk, hogy az örökzöld kerti növények annyira széles választéka áll rendelkezésre, hogy a házkörüli növényvilág teljesen kialakítható belőlük, élvezve így egész évben a zöld kertet.

Ha minden vágyad az, hogy a téged körülvevő teret, az év minden hónapjában zöldellő, gyönyörű növényekkel díszítsd, akkor ez a cikk neked szól. Vagy ha egyszerűen csak kevés időráfordítást kívánó, igénytelen örökzöld növények ültetése a cél, akkor is jó helyen jársz.

Tudtad, hogy a világon több mint 20 000 különböző növényfaj létezik ebben a kategóriában? Persze azok a növények, amik pl. a mediterrán országokban egész évben zöldek, hazánkban nem feltétlenül azok, így ez az adat kissé becsapós. Azonban számos fajta létezik, ami kiválóan alkalmas a magyarországi kertekbe is. Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezeket a csodálatos növényeket, gondozási tanácsokat adunk, és eláruljuk, hogyan tehetjük kertünket valódi zöld oázissá.


A legnépszerűbb örökzöld növények - típusok és jellemzők

Az alábbiakban bemutatott növények ültetési rendje nincs kőbe vésve, a varjúhájfélék például jól érzik magukat sziklás, kemény talajon is, de szegélynövényként vagy talajtakaró formájában is ültethetők. 

Örökzöld sziklakerti növények

A sziklakert pompás színfoltja a kertnek, amiben a kövek színe és formája összhangban van a beleültetett növényekkel.

Sziklai ternye (Alyssum montanum): Ez az alacsony növésű bokros növény az örökzöld virágzó fajtái közé sorolható. Sárga virágaival üde színfoltja a kertnek. 

sziklai ternye sárga virág

Fehér varjúháj (Sedum sediforme): Napos helyet kedveli, apró levelű, virágai fehér csillag formájúak. Sziklás kemény talajon is kiválóan érzi magát. 


fehér varjúháj

Örökzöld talajtakaró növények

Gyakran látni csúf, kopár területet pl. utcafronton, amit csak néhány gaz tarkít. Ha nem szeretnénk túl sok időt és energiát fordítani a gondozásukra, akkor jó gondolat betelepíteni valamilyen talajtakaró növénnyel. Kiváló gyommentesítésre és a talajerózió elkerülésére. 

Talajtakaró lonc, vagy örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida): Fényes levelű, gyorsan növő, sűrű talajtakaró növény, kiváló szegélyek zöldítésére is.

talajtakaró lonc örökzöld mirtuszlonc növény

Terülő kecskerágó (Euonymus fortunei): Sűrű, alacsony növésű növény, amely gyorsan terjed, hamar meghódítja a területet. 

terülő kecskerágó levelek

Örökzöld balkonnövények

Ha nem szeretnénk állandóan bajlódni a balkonnövények tavaszi ültetésével és egész évben élveznénk szépségüket, akkor bátran válasszunk az év minden szakában zölden pompázó növényeket, akár a balkonládába is. 

Törpefenyő (Pinus mugo 'Mops'): Kompakt, lassan növő fenyőfajta, amely jól érzi magát balkonokon is. Mivel a láda talajából hamar felveszi a tápanyagot, használjunk rendszeresen utánpótlásként fenyőhöz való biotápot.

törpefenyő örökzöld

Kövirózsa – (Sempervivum): Szárazságtűrő pozsgás növény, mely a napos helyeken érzi magát a legjobban, ritkán virágzik a virágok kifejlődéséhez több év szükséges. 


kövirózsa örökzöld

Örökzöld dézsás növények

A dézsában nevelt növények előnye, hogy mobilitást biztosítanak és akár az erkélyen vagy a teraszon is nevelhetők. 

Babérmeggy (Prunus laurocerasus): Sűrű, fényes leveleivel és fehér virágaival dekoratív növény, amely jól növekszik dézsákban is. A lényeg, hogy lassú növekedésű fajtát, vagy gömbre formázott törzses változatot válasszunk. Ha kíváncsi vagy a babérmeggy gondozására, akkor olvasd el, az ebben a témában írt cikkünket is. 

babérmeggy virág

Hinoki ciprus (Hinoki hamisciprus): Rendkívül lassan nővő fajta, a kifejlett mérete kb. 2 m magas, így kifejezetten jól érzi magát nagyobb cserépben, dézsában is.  



hinoki ciprus levél

Minden, amit tudni érdemes az örökzöld babérmeggyről

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy a babérmeggy milyen gondozási igényű, hogyan kell elültetni, metszeni, mik a gyengéi. Hogyan előzhetők meg a betegségek, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendő?

Örökzöld sövény növények

A sövény növények természetes kerítést és védelmet nyújtanak, egész évben. Ahhoz, hogy mindig pompás zöldkerítésként funkcionáljanak, érdemes speciális sövénytáppal felturbózni őket. 

Sale Off
COMPO Ápolás_és_gondozás COMPO Sövény Turbo 4kg
10 490 Ft

Tuja (Thuja occidentalis): Gyorsan növő, sűrű örökzöld, amely tökéletes sűrű sövényt alkot.


tuja levél

Leyland-ciprus (Cupressocyparis leylandii): Intenzív növésű, élénkzöld színű, csodálatos sövénynövény, tűlevelű fa, melynek az illata is ciprusos, aromás és fűszeres.   

leyland ciprus levelek

Örökzöld szoliter növények

A szoliter növények önmagukban is különleges díszei lehetnek a kertnek. Télen, mikor minden fa ága csupasz, ők akkor is elkápráztatnak minket lomjukkal.

Buxus (Buxus sempervirens): Egy cserjeféle, ami szoliterként, önállóan is pompás növénye lehet a kertnek. Akkor lesz igazán szép és életerős, ha rendszeres tápanyag utánpótlást kap.  

buxus

Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora): Kifejezetten jó választás, hiszen egész évben zöldelleni fog hatalmas leveleivel. Nyári időszakban, pedig óriási virágaival kápráztat el minket. 

örökzöld liliomfa

Örökzöld növények teraszra

A teraszon is jól mutatnak a mini örökzöldek és díszfák, arra ügyeljünk, hogy rendszeresen kapjanak tápanyag utánpótlást, mert az örökzöld cserepes növények hamar felhasználják a talajban lévő tápanyagokat. 

Miniatűr boróka (Juniperus communis 'Compressa'): Kis növésű boróka, amely tökéletesen illik a teraszra vagy erkélyre.

miniatűr boróka bogyóval

Japán dérbabér (Skimmia japonica): a japán örökzöld növények jól mutatnak, erkélyeken cserépbe vagy balkonládába ültetve is.  

japán dérbabér
örökzöld tuják

Az örökzöld növények szerepe a kertben és otthonunkban

  • Árnyékolás

    Remek árnyékolók lehetnek, bár nem ez a fő tulajdonságok, hiszen a fenyők, ciprusok, cédrusok nem növesztenek hatalmas lombkoronát. A zöldkerítésként funkcionáló sövények magassága elérheti a 4-5 métert is, ez már egész jó hűs területet nyújt. 

  • Talajtakarás

    A talajtakaró sűrűn és dúsan szövi át a talajt, megakadályozva ezzel a gazok fejlődését. Olyan területekre ajánlott a telepítésük, ahol nem szeretnénk a gyomok megjelenésévéle bajlódni pl., árokpartok, szegélyek, házfalak mentén. 

  • Levegőtisztítás

    Egész évben segítenek a levegő tisztításában, mivel folyamatosan oxigént termelnek és szűrik a levegőben található szennyeződéseket. Egyes fajok, mint például a borostyán, különösen hatékonyak a káros anyagok eltávolításában. 

  • Dekoráció

    Az év minden szakában élettel örvendeztetik meg a kertet és a teraszt. A különböző méretű, formájú és színű fagytűrő növények kombinálásával változatos és pompás környezetet alakíthatunk ki. Emellett a virágzó fajták, mint például a magnólia, különleges látványt nyújtanak a virágzási időszakban.

  • Védelem a külső tényezők (zaj, por, belátás) ellen

    A sövényként ültetett növények sűrű lombozata csökkenti a külső zajok erősségét, védelmet nyújt a kíváncsi tekintetek elől és nem mellesleg az út porát is megszűri valamelyest.

  Így gondozd az örökzöld növényeket

Milyen talajba ültesd őket?

Többségük a jó vízelvezetésű, enyhén savas talajt kedveli. Ültetéskor érdemes komposzttal dúsítani a földet, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást. Fontos, hogy a növények gyökérzete jól tudjon terjeszkedni, ezért ültetéskor érdemes a gyökérlabdát fellazítani, hogy a gyökerek könnyebben behatoljanak a környező talajba.

Tipp: Ültetéskor használj speciális örökzöld növényekhez való talajt vagy tőzeget, amely segít megőrizni a termőföld savasságát és nedvességtartalmát.


Milyen a vízigényük? 

Általában jól tűrik a szárazságot, de az első években rendszeres öntözést igényelnek, hogy meg tudjon erősödni a gyökérzetük. A kifejlett növényeket nyári időszakban érdemes hetente legalább egyszer alaposan megöntözni. Vízhiányos állapotban megsárgulnak és lepotyognak a levelek. 


Metszés és visszavágás

A metszés segít fenntartani a növények formáját és egészségét. Általában kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes visszavágni őket. A metszés során távolítsd el a sérült, beteg vagy túlzsúfolt ágakat, hogy a növény szellőzzön. Zárt, levegőtlen területen, könnyebben elszaporodnak a betegséget terjesztő kórokozók.


Tápanyagpótlás

Rendszeres tápanyagpótlást igényelnek, a megfelelő növekedés és fejlődés érdekében, tavasszal és ősszel érdemes speciális örökzöld tápoldatot használni, amellyel pótolhatjuk a tápanyagokat.


  Az örökzöld növények leggyakoribb betegségei és kártevői

Gombás betegségek

barnuló tuja

Előfordul néha, hogy gombás betegségek áldozatául esnek. Ilyen a tuja barnulás is, mely kezeletlenül hagyva a kicsi csemete teljes pusztulásához vezethet. A kifejlett növények pedig felkopaszodnak, ami esztétikai szempontból hátrány.

A lucfenyőt a tűkarc gomba támadja meg, az idősebb levelek először sárgulnak, majd barnává válnak és lehullanak. A sűrű lombozat nedves részein képes kialakulni, amihez a táanyaghiány is hozzájárulhat.


Kártevők az örökzöldek ellen

takácsatka

Egyes kártevők is megjelenhetnek az örökzöldek életében, ilyen a boróka pajzstetű, mely apró szívószájszervével táplálkozik. Kezdetben sárguló leveleivel jelzi a növény a problémát, ha nem kap segítséget, annyira képes legyengülni, hogy végezetül elhal.

Az ezüstfenyőt és a borostyánt a zöld levéltetű támadja meg, a friss, zsenge hajtásokon élősködik. A tetűkre jellemző, hogy más vírusos és bakteriális fertőzéseket hordoznak magokkal, ami a növényre veszélyesebb, mint maga a tetű. Ezért, ha tetűt látunk, azonnal cselekedjünk! Megpróbálkozhatunk házi praktikákkal is, mint pl., a szódabikarbóna és szappan keveréke. Vagy használjunk speciális rovarölő szereket. Az erősen fertőzött ágakat távolítsuk el és semmisítsük meg.

A takácsatka is képes megtámadni a tűlevelű örökzöldeket, a fertőzött terület eleinte világoszöld, majd sárgán pettyezett lesz. A növény felszínét szinte alig látható, finom csillogó háló szővi be. Nagyobb mennyiségű levélhullást okoz, a fiatal fák el is pusztulhatnak. Alkalmazzunk atkairtót, és növeljük a páratartalmat a növény körül, mivel a takácsatkák a száraz környezetet kedvelik.



A védekezést mindig a megelőzéssel kezdjük, íme néhány jótanács: 

Megfelelő ültetési távolság: fontos, hogy legyen némi szellőzés a nővények levelei között, hogy biztosítsuk a jó légáramlást, ami csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét.


Rendszeres ellenőrzés: gyakran vizsgáljuk meg növényeinket, hogy időben észleljük a kártevők és betegségek jeleit.


Biológiai védekezés: Vegyszerek helyett használjunk természetes ellenségeket, például katicabogarakat a levéltetvek ellen, vagy ragadozó atkákat a takácsatkák ellen.


Végezetül elmondható, hogy kevés gondozással is kialakíthatunk egy olyan közeget a közvetlen környezetünkben, ami a téli és az őszi hónapokban is szemet gyönyörködtető látványt nyújt számunkra. Ha örökzöld növényeket telepítünk, akkor nem kell aggódnunk a téli fagyok miatt, a nyári szárazságot is jól tűrik, tehát viszonylag igénytelen növényekről beszélünk. Azonban, ha nem csak a túlélésük a cél, akkor figyelmes gondozással életerős és dús zöld környeztet alakíthatunk ki.