selyemmirtusz

Selyemmirtusz: szakértői tippek egy helyen!

lagerstroemia indica pink

Kínától az Egyesült Államokig rajonganak érte: a selyemmirtusz, amely az USA-ban a Dél Virágaként ismert, sokkal kevesebb törődést igényel, mint hinnéd. Ráadásul pompás, rózsaszínes tónusai miatt szinte azonnal felvidítja, aki csak ránéz. Szeretnéd Te is ezzel az egyszerűen kezelhető, mégis gyönyörű növénnyel díszíteni kerted? Cikkünkből megismerheted a mirtuszok gondozásának alapjait, és ahhoz is adunk néhány tippet, hogyan válaszd ki a kertedhez leginkább illeszkedő fajtát!

  Miért szeretjük a selyemmirtuszt?

A kínai selyemmirtusz (latin nevén: Lagerstroemia indica) egy cserje, amely napjaink egyik legnépszerűbb dísznövénye. Nem véletlenül: egész nyáron és ősszel szemet gyönyörködtető virágaival, sima kérgével és leveleivel kápráztat el minket. Bármelyik évszakban kiültethető, egyszerű gondozni, és még a szárazságot is jól tűri. Tehát egy viszonylag igénytelen növényről beszélünk, amely a városi környezethez is képes alkalmazkodni.

Eredetileg Ázsiából származik, azonban kedvező tulajdonságai miatt világszerte nagy népszerűségnek örvend. Többféle típusa is ismert – így kerted körülményeitől függően válogathatsz belőlük.


  Selyemmirtusz fajták: melyiket válaszd?

Ha kíváncsi vagy, melyiket is lenne érdemes választanod a fajták közül, alább hozunk egy kis segítséget a döntéshez! 

Lagerstroemia indica

Vékony kéreg fedi a kínai selyemvirágfát, melynek színe az olívazöldtől a szürkésbarnáig mozog a színskálán. Akár 2-4 méterre, sőt, akár 7,5 méterre is megnőhet a kis mirtuszfa vagy cserje. Idősebb korában pedig leszakad a kérge, felfedve a fahéjbarna, fényes felületű törzset. Virágai 20 cm-esekre is megnőnek, és az orgonához hasonlítanak. Rojtosak, sárga porzóval rendelkeznek. A színük lehet piros, lila és fehér is; ősszel pedig a levelei is vörösessé változnak. Június közepétől mintegy 100 napon át gyönyörködhetünk benne. A kínai selyemmirtusz télálló típus, egészen -18°C-ig. Dézsás növényként teleltetheted, vagy napos helyre kiültetheted. A virágzási idő alatt öntözd gyakran!


A legszebben egy természethű vagy egy minimalista kertben mutat, ezeken a helyeken is érzi a legjobban magát. Alfajai például a feltűnő, bordó levelű selyemmirtusz, a ’Black Diamond’ és a ’Mystic Magenta’. A ’Mystic Magenta’ a tipikus, bájos élénk rózsaszínben pompázó fajta, amely július elejétől szeptemberig hoz virágokat, és -15°C-ig télálló is.


A Lagerstroemia indica ’Petite pink’, azaz a törpe selyemmirtusz személyében pedig egy olyan cserjét ültethetsz el, amelyet akár 2 méter magasra is megnöveszthetsz. Az enyhén savas, jó vízelvezetésű talajt kedveli, rózsaszín virágait pedig egészen a nyár közepétől késő őszig csodálhatod. Elterjedése és magassága ugyanakkor szezonális. A többi mirtuszfajhoz hasonlóan azonban ez a típus is a naposabb helyeket kedveli. Metszésével érdemes a tavaszi fagyok utánig várnod, hogy később minél több virágot hozhasson.


Lagerstroemia speciosa

Kicsit később virágzik, mint az indica típus: augusztusban és szeptemberben. Virágainak színe rózsaszínes, lilás. Ők kisebb fácskák, bokrok: nagyjából 1-3 méteres magasságra számíthatsz tőlük. Mérsékelten fagytűrő, -10°C-os maximumig. Inkább kád-vagy terasznövény, ugyanis nem örökzöld és nem túl szívós típus. Kifejezetten fényigényes növény, így nyáron, a szabadban csak napsütéses és meleg nyarakon borul virágba. 

  Hová érdemes ültetni?

Mivel fényigényes, és viszonylag szárazságtűrő növényről beszélünk, fontos, hogy sok napsütést kapjon. Amennyiben ugyanis akár csak részlegesen is árnyék fedi a telepítésük helyét, jóval kevesebb virágot hoz majd. A teljes árnyék pedig számtalan betegséghez, köztük gombásodáshoz vezethet.

A legcélszerűbb ezért, ha olyan helyre ülteted a növényt, ahol nedves, jó vízelvezetésű a talaj, és közvetlen napfénynek van kitéve. A gyökérlabda felszíne fontos, hogy a talaj legfelső részével egy szintbe essen. Takard be 7-8 cm-es vastagságban talajtakaróval, készíts vízgyűrűt a gyökérlabdák köré – és, ha a mirtusz típusa indokolja, támaszd meg egy karóval is!

A legfontosabb tehát, hogy a selyemmirtusz típusának kiválasztásakor vedd figyelembe kerted adottságait. Emellett pedig lehetőleg még a nyugalmi állapotában ültesd el azt! Tavasszal pedig a kínai selyemmirtusz szaporítása magról, vetéssel, ilyenkor nyáron pedig félfás dugványokkal is történhet.


  A kínai selyemmirtusz gondozása: 5 gyakorlatias tipp

Mérsékelt metszés

A tél vége felé, a már kifejlett növényeink hervadt virágait azért fontos lecsipkednünk, hogy az újak nyílását elősegítsük. Ügyelj azonban arra, hogy ezt ne tedd túl erősen. Az ún. „krepp-gyilkosság”, bár nincs hatással magára a virágzásra, de sokat elvesz a növény természetes szépségéből.


A selyemmirtusz metszése, bár a dús virágzáshoz elengedhetetlen, egy szaktudást nem igénylő művelet. Így egy kis odafigyeléssel nem okozhat problémát még akkor sem, ha kevésbé vagy gyakorlott benne!


selyemmirtuszfa

Fa vagy bokor?

Szintén a metszéshez kapcsolódó kérdés: milyen formát szeretnénk adni a mirtusznak? Amennyiben faformára vágysz, akkor minden évszakban érdemes megmetszeni, és megszabadítani növényedet az alján fejlődő hajtásoktól. Az elhalt, sérült ágak eltávolítására, valamint a fiatalabb növények megmetszésére inkább télen van szükség. Ilyenkor egyaránt le kell metszened a törzs alsó részéből és a növény tövéből kiinduló, vékonyabb ágakat, a növény közepe felé növő ágakat, a magházakat és a szárak hegyét is.

Amennyiben a kínai selyemmirtusz bokor természetes megjelenését szeretnéd megőrizni, az egészségesebb központi ágakat ritkítsd meg egy kicsit! A tél végén pedig a bokor közepén sűrűn sorjázó, egymást keresztező, valamint sérült, beteg ágakat érdemes eltávolítani. Arra is fontos figyelned a fagyok elmúltával, hogy még a vegetáció beindulása előtt szedd le a bokorról az elnyílt virágokat: azok helyén ugyanis magok alakulnak ki. Ezeket egy pici szárrésszel együtt érdemes lemetszened. Bokrod tápanyagpótlásáról pedig a Compo Hosszanható Bukszus/Cserje/Örökzöldtáppalgondoskodhatsz.

A téli problémákról és azok elkerüléséről

Amennyiben letakarod a növény tövét, megakadályozhatod, hogy elfagyjon. Amennyiben mégis olyan erős fagyok lennének, hogy a föld feletti részek elfagynának, akkor is ki fog tudni hajtani tőről. Még valamennyi virágzásra is számíthatsz.

A műtrágya dicsérete

Nincs szüksége a mirtuszoknak nagy mennyiségű műtrágyára, viszont mégis jó, ha időről időre táplálod őt vele. Erre a legalkalmasabb időt a március, a május és a július hónapok adják. Amennyiben pedig már megtelepedtek mirtuszaink, elég kora tavasszal, évi egyszer műtrágyával kezelnünk őket. Vigyázzunk a vásárláskor, mert a nitrogéntartalmú típus – bár a levélzet növekedését segíti – gátolja a virágzást.


trágya lexikon cikk műtrágya granulátum földbe szórása

A műtrágyák és a szerves trágyák összehasonlítása - melyik jobb a talaj és a növények számára?

A növények tápanyag igényét kielégíthetjük szerves trágyával, mint a komposzt és az istállótrágya, valamint műtrágyával is. Mindkét tápanyag forrásnak megvannak az előnyei és hátrányai, cikkünkben ezt szeretnénk nektek bemutatni. 

Vizet a selyemmirtusznak!

Ameddig csak virágzik, bőséges öntözést igényel mirtuszunk. Így a gyökérzete meg tud majd telepedni, és mindig gyönyörűen fog pompázni. Néhány hétig ezért naponta öntözzük, 2-3 hét után viszont elég, ha csak ritkábban. Az első két évben pedig öntözzük is rendszeresen a mirtuszokat, az idősebb példányokra pedig a forró nyári hónapokban figyeljünk különösen. Ha észrevesszük növényünkön a kiszáradás jeleit, azonnal kezdjük el öntözni! Ilyen módon még megmenthetjük a kiszáradástól.

  A leggyakoribb kártevőkről, és az ellenük való védekezésről

A leggyakoribb kártevői a selyemmirtusznak a kormos penészgomba és a lisztharmat lehetnek. Szerencsére mindkettő megelőzhető: ehhez csak az kell, hogy napfényes területre ültesd el a dísznövényt. A másik lehetőség pedig, hogy olyan selyemmirtuszfajtát választasz, amelyik alapvetően is immunis e két kártevőre.

Azonban akkor se keseredj el, ha már megtörtént a baj: elég, ha mosószeres vagy szappanos vízzel átmosod, majd leöblíted az érintett szárakat.


  Selyemmirtusz alternatívák

A selyemmirtusz mellé – különösen, ha mediterrán típusú a kerted – gyorsan növő, buja, nagy hajtásokat hozó, egzotikus virágokat is ültethetsz. Eukaliptusszal, enciánnal, vagy épp kreppvirággal együtt ugyanis gyönyörűen mutatnak majd! A Compo Hosszanható Mediterrán Növénytáppal gondoskodhatsz folyamatos, megfelelő táplálásukról is.

Azonban – ha számodra is fontos a télállóság– érdemes lehet a hibrid fajták között is keresgélned. Az indiánorgonát és a hibrid selyemvirágfát Franciaországban és Amerikában nemesítették. Ezek az országok éghajlatukban is közelebb állnak hozzánk, mint a kínai és a japán selyemmirtusz őshazái (Kína, Japán, Korea), így tovább is gyönyörködhetünk bennük. A hibrid selyemvirágfa és az indiánorgona is közel ugyanakkor, tavasszal (májusban) kezd el kihajtani. Bugáik, melyek gyakran a 30 cm- t is meghaladják, pedig júliustól nyílnak ki.

Amit pedig szintén fontos tudnod: a selyemmirtusz cserjék inkább talajtakarónak ideálisak, mintsem nagy, egybefüggő sövénynek. Ha erre vágysz, sokkal jobban jársz az örökzöld babérmeggy elültetésével!


Örökzöld babérmeggy

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy a babérmeggy milyen gondozási igényű, hogyan kell elültetni, metszeni, mik a gyengéi. Hogyan előzhetők meg a betegségek, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendő?

Ha tehát egy gyönyörű, de könnyen kezelhető, gondozható dísznövényt szeretnél, a selyemmirtusz tökéletes választásnak bizonyulhat. A megfelelő gondozási alapelveket betartva sokáig maradhat kerted legszebb dísze a választott selyemmirtusz fajod. Amennyiben pedig az alternatívák is szóba jöhetnek, válogass közülük is!