Bonsai fa gondozása

A bonsai fa gondozása: Tippek és trükkök, hogy szép maradjon

bonsai fák egy bonsai kertben

Egy élő bonsai fa gondozása nem kizárólag arra megy ki, hogy egy mutatós növénnyel büszkélkedhessünk, hanem egy művészet, amely évezredes hagyományokkal és filozófiával él a köztudatban. Ha szereted a természetet, szívesen kertészkedsz, vagy egyszerűen csak kipróbálnál egy különleges, meditációra is alkalmas hobbit, akkor ez a cikk neked szól.

Tudtad például, hogy a bonsai fák ápolása során nemcsak a növény, hanem saját lelki egyensúlyunk is fejlődik? Ebben a cikkben megismerkedhetsz ennek a csodálatos növénynek a történetével, különböző fajtáival, gondozási technikáival. Megosztjuk a legfontosabb tudnivalókat a metszésről, öntözésről és a kártevők elleni védekezésről.


 A bonsai fa eredete és szimbolikája

Ennek a mesés növénynek a története több ezer évre nyúlik vissza, Kínából indult útjára, majd Japánban lett igazán mély kultúrája. A bonsai fa jelentése: "edényben nevelt fa". A cselekvés minden egyes mozdulata a természet és az ember közötti harmóniát szimbolizálja. A kis méretű fák formázása és gondozása egy olyan lelki állapotba repíti a „kertészt”, ami teljesen kikapcsolja őt a hétköznapi rohanásból.

Ha igazán meg akarod érteni azt, hogy a keleti kultúrában miért olyan népszerű elfoglaltság a bonsai gondozás, akkor merülj el teljesen a feladatban. Zárj ki mindent a külvilágból és csak a jelen pillanatra koncentrálj, ezzel megkezded az utazást a bonsai finom művészetén keresztül a belső béke és egyensúly felé.


 Bonsai fa fajták - Melyiket válaszd?

  • Kínai boróka (Juniperus chinensis): 
  • Fikusz (Ficus):  
  • Japán pénzfa (Portulacaria afra):
  • Japán fenyő (Pinus parviflora): 
  • Borágófa (Carmona): 
kínai boróka bonsai fa

A boróka az egyik legkedveltebb bonsai fajta, köszönhetően a könnyű gondozhatóságának. Sötétzöld levelei és vöröses kérge, látványos megjelenést kölcsönöz neki. Szereti a napfényt és jól tűri a hideget is. Kültéri örökzöld, tehát a szabadban, erkélyen, teraszon is jól érzi magát.  

fikusz bonsai fa

Kifejezetten beltéri bonsai fa. Kicsi kerek levelei fényesek, élénkzöldek. Eredetileg a trópusokon őshonos, így a meleget kedveli. Világos helyen érzi jól magát, de a tűző napfényt nem szereti. A ficus bonsai fa gondozása nem nehéz, így ideális választás kezdők számára is. Szereti a világos helyeket, a közvetlen napfénytől viszont óvni kell.

japán pénzfa bonsai fa

Húsos élénkzöld kerek levelek és sima törzs jellemzi. Afrikában őshonos fajta, így a meleget kedveli. Kezdőknek is kifejezetten ajánlott, a gondozása egyszerű. Nem igényel túl sok vizet, óvatosan öntözzük. Szobanövény, de nyáron a terasz és a kert is ideális számára. 

japán fenyő bonsai fa

A japán bonsai fa vagy selyemfenyő rendkívül tartós és hosszú életű. Kedveli a napfényt és jól tűri a hideget. Metszésük és alakításuk különösen nagy figyelmet igényel, mivel lassabban növekedik. Örökzöld, tehát télen is maradhat a kertben vagy a teraszon. 

borágófa bonsai fa

A borágófa bonsait szobanövényként javasolt tartani, fagyérzékeny örökzöld bonsai fa. Nyár elején apró, fehér virágokat hoz, melyek idővel piros bogyókká alakulnak.

Számos olyan szobanövény létezik, amivel feldobhatod otthonod hangulatát, egy bonsai kifejezetten jó választás erre. Még a kicsit kényesebb növények, mint például az orchidea gondozása extra odafigyelést igényel, egy bonsai ennél sokkal egyszerűbben nevelhető.

A következő sorokban, olyan fácskákról olvashatsz, melyek nevelése nem igényel túl nagy ismeretet. Tehát ha még csak az érdeklődés szintjén vagy és kipróbálnád, milyen megtapasztalni egy bonsai fa gondozását, akkor ezekkel a fajokkal próbálkozhatsz.


Tudtad? A bonsairól mindeniknek a mini fácska ugrik be első gondolatként. Azonban nagy bonsai fa is létezik, a fikuszfélé akár 120 cm-re is megnőnek. Mivel a formáját így is megtartja, elegáns dísze lehet a nappalinka vagy az irodának egy nagyobb dézsában. 


cuki kis szobanövények succulents

Megújulásra vágysz? 10 + 1 szobanövény, amivel feldobhatod otthonod hangulatát!

Van, akinek kifejezett erőfeszítést igényel életben tartásuk, míg mások a lakás legékesebb díszeként büszkélkednek velük. Cikkünkben megismerheted a népszerű szobanövények fajtáit, azok tulajdonságait és gondozásuk alappilléreit!

 A Bonsai öntözése

A vízigény meghatározásakor vegyük figyelembe, a fa fajtáját, ugyanis nem mindegyik egyforma mennyiségű vizet igényel. Igyekezz megtalálni az egyensúlyt és soha ne engedd kiszáradni a talajt, emellett a pangó vizet is kerüld. Sekély gyökérzetük van, ezért a földjük gyorsabban kiszárad. A talaj nedvességtartalma nagyban függ az edény típusától és méretétől, a talajtól és a hőmérséklettől. Ezért ajánlott naponta ellenőrizni és igény szerint öntözni. A legjobb az esővízzel való utánpótlás, melynek legegyszerűbb módja, az erre a célra kialakított esővízgyűjtő tartályok használata. Figyelj arra, hogy szobahőmérsékletű legyen az öntözővíz, így elkerülheted a gyökerek károsodását.


Tippek!

Lassan és egyenletesen locsold, hogy a víz eljusson a gyökerekhez. Használhatsz szórófejes flakont, így garantált az egyenletes lassú átázás.

Figyelj a vízelvezetésre, hogy a gyökerek ne álljanak vízben.

Mindig a növény igényeinek, illetve a kertben nevelt példányok esetében az időjárási viszonyoknak megfelelően locsold!


 A bonsai metszésének művészete 

Mint már említettük, a bonsai fa nevelése egyben művészet is, melynek egyik titka a megfelelő metszés. Két fő ok miatt metsszük, egyrészt az elszáradt levelektől és ágaktól meg kell szabadítani a fát. Másrészt, folyamatosan tartani és alakítani kell a formáját. Nem kell azonban túlzásba vinni, elég tavasszal és ősszel egy formára vágás. A lombosodás elősegítése érdekében a friss hajtásokat csípjük vissza, két- három levélig.

Ha a forma úgy kívánja, akkor vastagabb ágacskákat is lemetszhetünk. Erre a célra mindig speciális metszőollót használjunk, ezek elég élesek ahhoz, hogy könnyen, a legkisebb sérülés nélkül levágjuk a nemkívánatos részt.

Miután végeztünk, használjunk valamilyen sebkezelésre alkalmas szert a vágott felület kezelésére. Ezzel elősegítjük a gyógyulást, emellett megakadályozzuk azt, hogy a frissen vágott felületen keresztül kórokozók támadják meg a fát.


 Mit tegyünk a kártevők ellen?

A legjobb védekezés a megelőzés! A bonsai fák gyakran vonzzák a különböző kártevőket, mint például a levéltetveket, pókatkákat és a pajzstetveket. Ha a szobában vagy a kertben észleltük a kártevők megjelenést, használhatunk megelőzés céljából rovarriasztó permetszereket is. Hogy, minél előbb észre vedd és kezelni tudd a problémát, rendszeresen ellenőrizd a fát, különösen a levelek fonákját és az ágak közötti területeket. Ha fertőzöttség jeleit észleljük, minél előbb használjunk természetes rovarölő permetszert

zöld leveleken apró levéltetvek

Állítsd meg a levéltetveket!

Szeretnéd, ha jövő tavasszal már nem kellene velük foglalkoznod? Cikkünkben mutatunk néhány egyszerű praktikát, amelyekkel hatékonyan védheted meg tőlük növényeidet!

 A bonsai átültetésének lépései

Mikor kell és mikor nem?

A bonsai fa átültetése akkor szükséges, amikor a gyökerek egészséges fejlődése már nem lehetséges a jelenlegi edényben. Ha a fa egészségesen növekszik és a talaj jó állapotban van, akkor nem szükséges az áttelepítés, általában 2-3 évente elegendő elvégezni a folyamatot. Ha a növényt odafigyeléssel gondozzuk, akkor jelezni fogja azt, ha elérkezett az idő a talajcserére

Milyen évszakban érdemes elvégezni az átültetést?

A legjobb időszak erre a tavasz, amikor a fa kezd aktív állapotba kerülni és a gyökerek növekedése is megindul. Ajánlott speciális bonsai földet használni, ezzel biztosítjuk a kis fácskánk további ideális fejlődését.


Sale Off
Gardinohu Ápolás_és_gondozás 5 l Compo Sana Bonsaiföld
2 390 Ft

A bonsai átültetése lépésről lépésre

  • Készíts elő minden szükséges eszközt és anyagot: ha kell, akkor új edényt, metszőollót, és a friss talajt.

  • Vedd ki a fát a cserépből, óvatosan lazítsd meg a gyökereket. Ez nem mindig egyszerű folyamat, használhatsz hozzá spatulát vagy bármilyen eszközt, amivel megkönnyíted a kiemelést.

  • Távolítsd el a gyökérzetről a földet, majd vizsgáld meg alaposan. A beteg, élettelen vagy túl hosszú gyökereket vágd le. Nincs arra szabály, hogy mennyire darabold vissza az egészséges részeket, a cél elsősorban a szellős, egészséges gyökérzet kialakítása.

  • Készítsd elő az új cserepet, tegyél az aljába kavicsokat a jó vízelvezetés elérése érdekében. Töltsd meg az alsó részt ültetőfölddel, majd helyezd bele a növényt és lazán tömködd körbe a földdel.

  • Öntözd meg alaposan, hogy a víz elérje a gyökereket is. Elképzelhető, hogy a talaj a nedvesség hatására tömörödik, ekkor pótold a hiányzó földet.

Pár napra érdemes a bonsait félárnyékos helyre tenni, hogy hozzászokjon az új helyzethez. A gyors megerősödés érdekében, használjunk szobanövényekhez, zöldnövényekhez tervezett növényápoló sprayt

Sale Off
Compo Ápolás_és_gondozás 1L Compo Complete Spray
3 890 Ft

 Jó tudni, hogy a bonsai fa mag útján is nevelhető! 

Türelmes természetű bonsai rajongók megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte az összes faj kapható mag formájában is. A magról vetéssel elmélyíthetjük a kapcsolatunkat a növénnyel, hiszen már az első pillanattól kezdve részesei leszünk a fejlődésének. Nem mellesleg a bonsai ára igencsak borsos, míg egy magocskát a töredékéért megkapunk.

 Tévhitek a bonsait illetően

Téves az az elgondolás, hogy a bonsai kizárólag szobanövény, ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz. Tehát fajtól függően, lehet a lakásban is nevelni, de éppúgy kerti díszítőelemként is jól funkcionál.

Tévhit az is, hogy a bonsai valami különleges, ritka növény lenne. Tulajdonképpen a legtöbb fásszárú zöld alkalmas erre, megfelelő formázással. Országunkban leginkább a cserjék, az erre megfelelő növények, mint például a fagyal, magyal, kecskerágó. Illetve a fák között is találunk számos példányt, ilyenek, a tölgyek, juharok, borókák, ciprusfélék.


 Gyakran ismételt kérdések

Mit tegyek, ha elszáradt a bonsaiom?

Ha a kiszáradás jelei mutatkoznak, először is ellenőrizd a gyökereket és a talajt. Ha a gyökerek még élnek, akkor a bonsai fa újraélesztése, öntözéssel és gondozással még lehetséges. Ha a gyökerek elhaltak, sajnos nincs sok esély a fa megmentésére a kiszáradt bonsai fa sajnos elpusztult. 

Melyik a legjobb bonsai tápoldat?

A speciális bonsai fa tápoldat a legjobb, mivel ezek kiegyensúlyozott tápanyag-összetételt biztosítanak. A tápoldatot a növekedési időszakban (tavasztól őszig) alkalmazzuk rendszeresen.

Hullik a bonsai levele. Mit tegyek?

A bonsai fa levélhullása, lehet természetes folyamat is, de jelezheti a nem megfelelő öntözést vagy kártevők jelenlétét is. Ellenőrizd a fa állapotát, és szükség szerint módosítsd a gondozási rutinodat. Mivel a bonsaiok nem egy fa faj, hanem egy formára vágott típus, így az egyes fajok különböző igényeket támasztanak az optimális növekedés érdekében.

Például a fikuszfélék eredeti környezetükben 10-12 óra napfényben fürdőzhetnek. Hazánkban a téli időszakban kevés a fény egy fikusznak! Ha úgy tűnik, hogy a növénnyel minden rendben van, mégis hullajtja a levelét, akkor érdemes mesterséges világítást eszközölni számára. Télen olyan helyre tegyük, ahol lehetőleg egész nap éri a fény. Továbbá ellenőrizzük, hogy nem huzatos helyen van-e, ezt ugyanis nem szereti és a levélhullás ettől is kialakulhat.

Milyen hőmérsékleten tartsam a bonsai fámat?

A bonsai fák hőmérsékleti igénye fajtától függ. Általában a szobahőmérséklet megfelelő lehet számukra, azonban a trópusokon őshonos fajok esetében a hőfok ne csökkenjen 20 fok alá. Egyes fajták (például a fenyők) inkább a hűvösebb környezetet kedvelik, őket télen is lehet a szabadban vagy teraszokon tartani.

Mennyi idő, amíg a bonsai fám formát ölt?

A bonsai fa formázása hosszú távú folyamat, amely évekig is eltarthat. A türelem és a folyamatos gondozás a titok nyitja a kívánt forma eléréséhez. Az első alakítások után a fa folyamatos ápolást igényel.


 Záró gondolatok a bonsai fa gondozása kapcsán

Elmondható, hogy ezen csodás kis növényekkel való munka különleges élményt nyújt, amelyben a természet és az ember kapcsolata találkozik. Ha sikerül elcsípni a lényeget, akkor egy olyan kikapcsolódást választunk magunknak, mely segít a belső béke megteremtésében is. Ahogy a fa formálódik és fejlődik a kezünk alatt, úgy mi is egyre jobban megértjük a türelem és a gondoskodás művészetét.