leander bokor

Leander metszése - hasznos tippek

leander bokor rózsaszín virágokkal

A leander metszése nem ördöngösség, viszont az optimális növekedés és virágzás érdekében, időnként szükség lehet rá. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mikor érdemes belevágni a feladatba és hogyan ajánlatos elvégezni, hogy eredményt érj el vele és ez a csodás virág hosszú időn át ékesítse kertedet. 

 A Leander metszésének alapjai

Valójában a leander eredeti élőhelyén a mediterrán éghajlati területeken egyáltalán nem igényel metszést. Hazánkban azonban más a helyzet, ha biztosra akarunk menni és a következő tavasszal is gyönyörködni szeretnénk csodálatos virágaiban, akkor a hideg beállta előtt fagymentes helyen szükséges a leander teleltetése. Ezért is érdemes évről-évre visszavágni, hiszen, ha csak a méretét vesszük figyelembe, a 3-4 méteres magasságot is elérheti természetes növekedése közben. 

Miért fontos a metszés?

Több okból kifolyólag szokás a leandert metszeni. Sok esetben a forma miatt ajánlatos visszavágni a növényt, hiszen így szép sűrű lombozat érhető el és a virágzás is serkenthető vele. A leander több tényező miatt is elhullajthatja alsó leveleit, pl. kiöregedett, kinőtte a cserepet vagy télen a kevés napfény is okozhatja a tünetet. A felkopaszodott leander metszése során eltávolítjuk az elhalt, beteg vagy sérült leveleket, ágait visszavágjuk, ezáltal a növény új hajtásokkal ajándékoz meg minket, megfiatalodik.


Tudtad? A leander szaporítása, a metszés alkalmával levágott hajtások által is lehetséges. Fontos, hogy olyan növényi részt válasszunk, ahol már elkezdődött a fásodási folyamat. Dugványozással vagy vízben történő gyökereztetéssel próbálkozhatunk.


Mikor érdemes metszeni a leandert?

Az évszakot illetően megoszlanak a vélemények, nincs egységes megállapodás, hogy teleltetés előtt vagy után érdemes beiktatni a munkálatot. A leander metszése tavasszal is lehetséges, ebben az esetben azonban kihúzódik a virágzási idő vagy akár el is maradhat, ha erősre sikeredett a visszavágás. A leander metszése ősszel a legideálisabb, akkor még van arra esélye a növénynek, hogy megerősödjön és a tavaszi kiültetést követően a virágzásra tudja az energiát fordítani. Metszést követően, használjunk leander tápoldatot mellyel elősegítjük a virág és hajtásképződést.


A folyamatos virágzás fenntartása érdekében a leander metszése nyáron is lehetséges, ekkor azonban, csak az elnyílt virágokat távolítsuk el a növényről. A leander téli metszése nem szükséges, figyeljünk oda arra is, hogy teleltetés idejére ne rakjuk teljesen sötét, ablaktalan helyiségbe, fény nélkül ugyanis a hajtások gyengén megnyúlnak és tavasszal életképtelenek lesznek.


Speciális technikák

A fiatal leander metszése esetében a cél elsősorban az alakítás, azaz a kívánt forma elérése. Ilyenkor a főbb ágakat kell visszavágni, hogy sűrűbb, bokrosabb növény legyen a végeredmény. Az öreg leander metszése inkább a megújulást, az új hajtások növekedését szolgálja. A fiatal növényeket jobban megviseli a visszavágás, ebben az esetben fontos, a megfelelő leander tápoldat használata, hogy életerős egészséges növényeket kapjunk.


Az ősszel elvirágzott leander metszése esetén, érdemes figyelni arra, hogy a visszavágást úgy végezd el, hogy a következő évben képes legyen a növény a bőséges virágzásra. Metszd vissza a virágos hajtásokat kb. 1/3-ával, így a leandernek még marad ideje új hajtásokat hozni a teleltetés előtt, amik a következő év tavaszától bimbóba borulnak majd. A leander virágzás utáni metszése a legideálisabb, ettől azonban eltérhetünk, ha a teleltetés megviselte a növényt vagy betegség jeleit észleljük rajta.


A leander gyökerének metszése is megérdemel néhány gondolatot. Erre akkor van szükség, amikor a növényt átültetjük. Ekkor, akár 10-20% -ot is visszavághatunk a gyökérzetből, főként a barna elhalt részeket távolítsuk el. A leander átültetésekor használjunk speciális mediterrán növények számára alkalmas virágföldet.


Tipp! Átültetés után szórd meg a talajt prémium dekorkéreggel. Mutatós, mert természetes hatású, nem bomlik és nem penészedik, emellett nedvességmegtartó hatású.


 Milyen eszközre van szükség a metszéshez?

A leander metszése nem igényel különleges eszközöket, de néhány alapvető szerszámra mindenképpen szükséged lesz:

metszőolló

Metszőolló: 

A legfontosabb kerti szerszám, amivel az ágakat visszavágod. Élesnek és tisztának kell lennie, hogy a vágások simák legyenek, és elkerüld a növény sérülését. Egyes betegségek, mint például a Pseudomonászos rákosodás a növény sebzett részein keresztül hatolnak be és fertőzik meg azt. Ha kíváncsi vagy olvasd el cikkünket a leander leggyakoribb betegségeiről és károkozóiról.  

ágvágó

Ágvágó:

Ha idősebb, vastagabb ágakat kell eltávolítanod, egy erősebb ágvágó hasznos lehet.

kertész kesztyű

Kesztyű: 

A leander nedve mérgező, ezért mindig viselj kesztyűt a metszés során, hogy elkerüld a bőrrel való érintkezést!

lemosószer

Tisztító és fertőtlenítőszer:

A metszőollót és az ágvágót érdemes minden használat előtt és után fertőtleníteni, hogy megelőzd a betegségek terjedését.

A leander leggyakoribb betegségei és károkozói

Szeretnél egészséges növényeket nevelni, gyönyörű viráguk látványában gyönyörködni, de nem tudod, miként óvd meg őket a kórokozóktól? Cikkünkben szeretnénk megosztani veled pár kulcsfontosságú részletet a leander kártevőiről és betegségeiről, így még időben észlelheted, ha baj van.

 A leander metszése lépésről lépésre

A leander metszésének lépései nagyban függnek attól, hogy milyen céllal végezzük a feladatot. Fiatal csemete esetében a megerősödés és a formázás a cél, betegség esetén a növény megmentése az elsődleges, kiöregedett példányoknál pedig frissíteni szeretnénk a lombozatot. Lehet, hogy elég csak néhány ágacska lecsippentése, de akár a tarvágás is szóba jöhet. Az alábbi lépések támpontot adnak a feladat megoldásához, de mindig az adott növény állapota a mérvadó. 

  • Előkészületek

    Készítsd elő az eszközöket, és viselj kesztyűt. Nézd át a leanderedet, és döntsd el, mely ágakat szeretnéd eltávolítani vagy visszametszeni. Fontos, hogy mindig egészséges, zöld hajtásokat hagyj meg, amelyek képesek a megújulásra.

  • Az elhalt és beteg részek eltávolítása

    Ami biztos pont a beteg leander metszése során, hogy az összes elhalt, fertőzöttségre utaló jeleket mutató levelet és ágat el kell távolítani. A tetves leander metszése nagy odafigyelést igényel, a tetvek ugyanis más vírusos megbetegedéseket is terjeszthetnek. A teljes tetűmentes állapot elérése érdekében használjunk rovarölő permetet.

  • A forma kialakítása

    Lehet természetes bokor formájúra alakítani, ekkor csak ritkító metszést érdemes végezni és a gyenge hajtásokat eltávolítani. Ha fa alakúra szeretnéd formázni, hagyj meg egy erős, központi törzset, és vágd vissza az oldalágakat. A fiatal növényeknél az alakító metszés különösen fontos, hogy idővel szép, egyenletes koronát kapj.

  • A metszés utáni kezelés

    Ha végeztünk a folyamattal, érdemes egy gomba elleni védekezést beiktatni. Ha vastagabb fásszárú ágakat is levágtunk, akkor sebkezelő gélre is szükség lehet. Végezetül ne feledkezzünk meg speciális leander tápoldat használatáról sem. 

 A metszés során elkövetett leggyakoribb hibák

Bizonytalanság

A leander metszése nem ördögtől való, sokszor az szokott a legnagyobb probléma lenni, hogy bátortalanul fogunk hozzá, sajnáljuk a szép zöld hajtásokat visszametszeni. Nem kell félni, akkor lesz igazán dús és sűrű, virággal telt, ha határozottan végezzük a metszést. Egyes növények nem igényelnek metszést, mint például az orchideák, ennek ellenére tartásuk mégsem egyszerű. Ha szeretnél többet megtudni erről a csodás szobanövényről, olvasd el cikkünket az orchideák és gondozásuk témában

Orchideák és gondozásuk

Ismered az orchideák történetét? Tudod, hogy milyen vízre és tápoldatra van szükségük? Olvasd el cikkünket és választ kapsz kérdéseidre.

Nem megfelelő időzítés

Van amire azért érdemes figyelni, ha szépen virágzó példányokat szeretnénk s ez nem más, mint az időpont. Késő ősszel vagy kora tavasszal végzett metszés alkalmával már nem biztos, hogy képes lesz a leander elég erős, virágzó hajtásokat hozni.  

 Gyakran ismételt kérdések a leander metszése kapcsán

Miből tudom, hogy a leander metszésre szorul?

Ha elhalt, beteg vagy sérült ágakat találsz rajta, ha a növény túl nagyra nőtt, nincs elegendő hely a gyökérzetnek a növekedésre. Túl sűrű és ezért felnyúlt vékony hajtásokat hoz, vagy elvesztette a formáját. 

Mennyire szabad visszametszeni a leandert?

A leandert a virágzás után érdemes egyharmadával visszametszeni, de ha a növény formáját szeretnéd alakítani, ennél többet is vághatsz. Mindig a növény állapotát vedd figyelembe, az elfagyott leander metszése például alapos visszavágást igényel, az elhalt részek már életképtelenek, ezeket mindenképp érdemes levágni.  

Igényel e a leander rendszeres tápoldatozást?

Mint minden növény, a leander is akkor lesz egészséges és virággal teli, ha tápanyagdús talajban élhet. A legideálisabb a hosszú hatású növénytáp alkalmazása, melyet elég a virágzási időszakban egyszer használni. 

Melyik a legideálisabb évszak a leander metszésére?

A leander metszésének legideálisabb időszaka az ősz, közvetlenül a virágzás után, hogy az új hajtások megerősödjenek a teleltetési időszak előtt. 

A leander gondozása nem igényel túl nagy szakértelmet, bátran beszerezhetsz egyet kezdő kertészként is. Mint azt láthatjuk, a metszésétől sem kell megijedni, elrontani nem lehet, legrosszabb esetben kevesebb virággal örvendeztet meg minket. Amire figyelni kell, hogy a növény fagyérzékeny, így a téli időszakban is optimális hőmérsékletű helyet szükséges számára biztosítani.