Virágok a magaságyásba

Virágok magaságyásba: mit, hogyan, hova ültess?

Virágok magaságyásba: mit, hogyan ültess?

Te is biztosan sok helyen láttál már magaságyást, amiben színpompás virágok díszelegnek. Ugye, hogy megtetszett egy-egy ilyen megoldás? Ha szeretnéd, hogy a te kertedet is díszítse egy ilyen kreatív és dekoratív magaságyás, akkor tarts most velünk, hogy megtudd a magaságyás beültetésének, gondozásának és a megfelelő virágfajták kiválasztásának titkait! 


 Magaságyás vs. szabadföldi ültetés – Melyiket válaszd?

Mielőtt belevágnál egy magaságyás kialakításába, és nekilátnál összeírni a magaságyás ültetési tervedet, mérlegeld, hogy valóban szükséged van-e erre a megoldásra vagy a szabadföldi ültetés való neked. Hogyan döntsd ezt el? Elmondjuk most mindkét típus előnyeit és kitérünk a hátrányokra is!

Szabadföldi ültetés

Elsődlegesen azt kell tudnod, hogy milyen minőségű talaj van a kertedben, megfelelő-e arra, hogy színpompás növényekkel ültesd be. Ha jó a talajminőséged, tehát nem túl agyagos vagy köves, esetleg nem építkezés körüli feltöltésről van szó, akkor kerted önmagában megfelelő lehet évelő növények ültetésére, ám a kiválasztott ültetőrészeknél mindenképp érdemes trágyáznod, mielőtt belekerülnek a növények.

Azt is érdemes tudnod, hogy a szabadon ültetett növények jobban ki vannak téve a kártevőknek, lehet, hogy a csigák első útja a frissen kialakított ültetőterületeidhez vezet majd. A szabadföldi ültetésnél a talaj lassabban melegszik át, mint a magaságyásban, de a nedvesség jobban elszivároghat, különösen egy lejtős területeken.

Míg a magaságyásokba általában egyszerre ültetünk be minden növényt, addig szabadföldben figyelembe kell venned a már meglévő növényeidet, hogy az ültetendők megfelelő társítások lesznek-e velük, például nem árnyékolják-e le majd egymást.

Saját lehetőségeidet is mérlegeld, azaz azt, hogy mennyire esik jól mélyre hajolnod – és nem csak a kialakításkor, hanem a növények gondozásakor is folyamatosan. Ha szeretnéd kímélni a derekadat és a hátadat, akkor számodra nem a legideálisabb a szabadföldi ültetés.

Ültetés magaságyásba

A magaságyás földje egész biztosan megfelelő lesz az évelő virágok és az egynyáriak ültetéséhez is, mivel a magaságyás rétegei minden olyat tartalmaznak, amik garantálják a jó talajminőséget.

A növények fényigényét is ki tudod elégíteni magaságyásoddal, hiszen ennek helyét te választhatod meg, mérlegelve azt, hogy átlagosan 6-8 órányi napfényigénnyel számolhatsz. Ha megfelelően választod meg a napsütéses helyet, akkor ezzel a magaságyás földjének szellőzését is biztosítod. Ezzel kapcsolatban pedig azzal is fontos tisztában lenned, hogy a magaságyás földje gyorsabban kiszárad a szabadültetéshez képest, a vízigénye magasabb egy így kialakított kertecskének.


A virágok magaságyásba ültetése egyre népszerűbb, ami egyrészt annak köszönhető, hogy izgalmas és kreatív megoldást jelent bármely kertben, amitől még szebbé tudjuk varázsolni környezetünket. Más részről olyan egyszerű oka is van, hogy gondozásuk derék- és hátkímélő, mivel nem kell sokat hajolgatni kezelésükkor. Ráadásul kevesebbet kell gyomlálnod, mivel a magaságyás feltöltésekor tiszta, fertőzésmentes talajjal dolgozol.

Az kijelenthető, hogy komfortosabb megoldást jelent a szabadföldihez képest.

Sale Off
Gardino Növénytartók 120 x 80 x 20 cm Magaságyás Lora
16 990 Ft11 890 Ft

 Virágok magaságyásba – Mit válassz?

Mielőtt minden színes és illatos virágot megvásárolnál, amibe beleszerettél, előbb készíts egy magaságyás ültetési tervet! Ez lesz az iránymutatód abban a kérdésben, hogy magaságyásba mit ültessünk.

Természetesen kerülhetnek évelő virágok magaságyásba és feltöltheted egynyári növényekkel is, ez csak rajtad múlik. Mi most bemutatunk pár virágot, amiket érdemes magaságyásba ültetni.


Körömvirág

A szép narancssárga-sárga virágú növény nemcsak mutatós lesz a kiemelt kertedben, hanem hasznos is a kártevők ellen. Épp ezért ültesd a magaságyásod szélére, hogy így védekezz ezzel az egynyári növénnyel.

Mit kell tudnod róla? Elérheti a 80 cm-es magasságot is, de általában 40 és 50 cm közötti szokott lenni. Ezt vedd figyelembe a szomszédjába ültetendő virágok kiválasztásakor.

A körömvirág virágzási ideje általában június és október között van, különösen erős illata nincsen.

Magról növesztheted, amire a legjobb idő április és május között van, de egészen augusztusig elültetheted a magjait. Nem igényel különösebb gondozást, kedveli a napos helyeket és a tápanyag dúst talajt, viszont a nagyon agyagos földben nem érzi jól magát.

A körömvirág a kártevők ellen is hasznos a magaságyában!

Petúnia

Színes és élénk virágjait szinte mindenki ismeri, ráadásul egyszínű, csíkos és többszínű változatokkal is találkozhatsz, kedvedre választhatsz közülük.

A petúniák álló vagy futó növekedésűek is lehetnek, erre figyelj oda, amikor választasz, a futó növekedésű fajták természetesen helyigényesebbek.

Általában tavasztól őszig folyamatosan hoz új virágokat ez a kedves növény. Leggyakrabban téli magvetéssel ültethetők, ha pedig palántáról ülteted, akkor tavasszal kerülhet bele a magaságyásba.

A jó vízelvezető talajt kedveli, ami a magaságyásban eleve adott, a sok napsütést pedig imádja a petúnia. Pangó vízben könnyen rohad a gyökere, erre figyelj oda a gondozása során.

A színes, élénk virágú petúniák fajtától függetlenül jól mutatnak a magaságyásban.

Árvácska

Az árvácska 15-30 cm magasságú, évelő vagy kétnyári növény. Igazán sokféle színből választhatsz, ha erről a virágról van szó, a tervezésnél figyelembe veheted, hogy harmonizáljanak a magaságyás virágaid színei.

A kerti árvácska magjait kora tavasszal vagy késő nyáron lehet elvetni, ennek megfelelően a tavaszi és az őszi hónapokban virágzik, gondozása pedig egyszerű. A sok napsütést kedveli, ilyenkor több virágot is hoz, mint félárnyékos helyen. A humuszban gazdag talajt szereti, és szintén a pangó víz az ellensége. A csigák és hernyók előszeretettel megdézsmálják, így például a körömvirág melletti védettebb területre érdemes ültetned.

Az árvácskák szépen harmonizálnak a magaságyásban

Levendula

Ez a kékes-lilás virágot hozó növény örökzöld fűszer- és gyógynövény, aminek nemcsak virágai, de az illata is csodálatos. Dugványokból és gyökeres hajtásokból ültetheted, előbbit február-március-április hónapokban, utóbbit májusban és novemberben lehet ültetni. Ez a növény imádja a napfényt, kedveli az enyhén lúgos talajt és jól bírja a szárazságot is, bár egyértelműen több virágot hoz, ha elegendőt locsolod. Erre pedig érdemes odafigyelned, mert illatos virágai csodásan mutatnak majd a kertedben.

Az illatos levendulát egyszerű nevelned magaságyásban is.

Dália

Nagyon sokféle dáliával találkozhatsz és nemcsak a színüket tekintve, hanem a méretüket is. Van ugyanis egészen apró, néhány centis virágú és egészen nagy, azaz 25-30 centiméteres átmérőjű virágot hozó fajtája is. Általánosságban elmondható a dáliákról, hogy könnyen gondozhatóak: a teljes napfényt és jó vízelvezetésű talajt kedvelik, virágzáskor érdemes kicsit többet locsolnod őket.

Évelő növényről van szó, a gumókat tavasszal kiültetheted, ám a magaságyásból télen ki kell kerülniük a fagy megérkezte előtt: ki kell ásni őket és hűvös, száraz helyen tárolni.

A dáliákat télen ki kell ültetni a magaságyásból

 Számít, hogy melyik virágot hova ülteted?

Válassz illatos egynyári növényeket vagy évelőket a magaságyásba!
Bizony fontos, hogy milyen növényfajtákat választasz a magaságyásodba és hova kerülnek azon belül. Van pár fontos szempont, amiket érdemes figyelembe venned!

Azonos igényű virágokat válassz!

Ahány növény, annyi igény – ezt tartsd szem előtt a tervezéskor és olyan virágokat válassz, amik tápanyag-, víz- és hőigénye megegyezik, így nem fogsz egy magaságyáson belül valamit túllocsolni, mást pedig kiszárítani.

Vedd figyelembe a növekedési irányukat!

Bizony egymást is tudják gátolni a növekedésben a növények, így arra figyelj oda, hogy melyik virág terülő, melyik magasra törő, melynek foglalnak szerteágazó levelei nagy helyet. Ez pedig azért fontos, hogy az éltető napfény elől ne árnyékolják le egymást.

A kártevők ellen is védekezhetsz virágfajtákkal!

Ha bizonyos növényeket a magaságyás szélére ültetsz, akkor erős illatukkal természetes, bio védelmet biztosíthatsz a kártevők ellen. Megfelelő erre a célra például a körömvirág és a sarkantyúvirág is.

 Ezekre figyelj a magaságyás növények gondozása során

Mint minden új dolognál, így új magaságyás tulajdonosként nálad is előfordulhatnak hibák, problémák. Ám van, amit könnyen elkerülhetsz, és van, amit egyszerűen kijavíthatsz, ha ezekre a kialakítási és gondozási tippekre odafigyelsz!

A magaságyás beültetésének lépései

Ha szeretnéd felfedezni a bőséges termést hozó rétegek titkát, netán némi útmutatásra van szükséged a magaságyás feltöltése és beültetése kapcsán, bejegyzésünkben megtalálod a leghasznosabb infókat és tippeket erről az egyre népszerűbb megoldásról.

virágföld, megfelelő talaj a magaságyásba

Megfelelő talaj

A virágok gondozása a nulladik lépéssel, azaz a magaságyás megfelelő kialakításával kezdődik! A komposzt és a termőföld nagyon fontos, hogy az ültetendő növényeid egész biztosan megfelelő tápanyagmennyiséghez jussanak: használj Compo bio magaságyásföldet vagy a Compo sana virágföldet. A magaságyás feltöltése után pedig már ültethetsz is.

vízigénye a magaságyásba ültetett virágoknak

Locsolás, párolgás, vízigény

Mivel a magaságyásnak napsütötte helyen kell lennie, így a locsolás az egyik fő teendő, amire oda kell figyelned, nehogy kiszáradjanak a virágaid. A megfelelő vízmennyiségre a csepegtetőrendszer nagyszerű megoldás lehet, így nem fogod se túl, se alul öntözni a növényeidet. Ez mindkettő ugyanis gyakori hiba és komoly veszélyt jelenthet a növényeidre a gyökerek rothadása éppúgy, mint a száradás és a hervadás.

A megfelelő öntözés mellett, amit még tehetsz az, hogy mulcsot, faforgácsot teszel a földréteg tetejére, ezzel pedig csökkented a párolgást, hosszabban megőrzöd a talaj nedvességét.

napfény a magaságyás virágainak

Napfény és elegendő tápanyag

Ahogy minden növénynek és bármilyen kialakítású kertben, úgy a magaságyásod virágainak is szükségük van elegendő napfényre és tápanyagutánpótlásra. Mivel jó minőségű földkeveréket használtál, így már csak a tápoldatozásra szükséges odafigyelned, hogy egészségesen fejlődhessenek növényeid. Emellett pedig a napfényes órák száma az egyik legfontosabb, ami szerint el is helyezted kertedben a magaságyásodat.

Természetesen egy magaságyás bővíthető és át is helyezhető, ha jobb helyet találnál, vagy több és más fajta növényeket ültetnél bele legközelebb.

 Legyen neked is magaságyásod!

A talajból kiemelt magaságyásnak tehát – ahogy láthatod – számos előnye van:

  • A magaságyás a kert dísze lehet.

  • Könnyebben tudod kezelni a növényeidet derékfájdító hajolgatás nélkül.

  • Jobban meg tudod védeni virágaidat a kártevőktől és kevesebb gyommal lesz dolgod.

  • Élvezheted magaságyásod színpompás virágainak színeit és illatát!

  • Te választhatod meg, hogy hova kerüljön a magaságyásod a kerteden belül.