Zöldségek és gyümölcsök magaságyásba

Ezeket a növényeket és zöldségeket ültesd magaságyásba!

Ezeket a növényeket és zöldségeket ültesd a magaságyásba.

Beültetnéd magaságyásod zöldségekkel, szeretnéd tudni, milyen növényeknek való ez a fajta kertművelés? Összegyűjtöttünk sok hasznos információt a magaságyás ültetési tervtől a gondozásig. Tarts velünk a részletekért, hogy magaságyás növényeid jól érezzék magukat!


 Mire alkalmas és miért jó a magaságyás?

A saját magaságyásod kialakítása előtt aszerint tervezhetsz meg mindent, hogy milyen növényeket szeretnél beleültetni. De miért is jó és mire alkalmas a magaságyás? Mutatjuk!


Bátran válassz magaságyásodba növényeket!

A környezet díszítése

Egy gondozott magaságyás kreatív elhelyezéssel, dizájnos ötletekkel igazán jól tud mutatni. A te kertednek is dísze lehet egy vagy több magaságyás, akár zöldséget termelsz benne, akár az egynyári vagy évelő virágokban szeretsz inkább gyönyörködni.

Sale Off
COMPO Ápolás_és_gondozás 20 L Compo Sana Kiskerti Zöldségföld 20L
3 990 Ft

Megtervezett kert

Te magad választhatod meg, hogy magaságyásod inkább egy termő veteményes vagy egy illatos virágmező legyen. Bármelyik mellett is döntesz, élvezni fogod, de ha meggondolnád magad, akármelyik évben átalakíthatod a magaságyásod.


Megválasztható elhelyezés

A magaságyásnövények fényigényét ki tudod elégíteni, hiszen te választhatod meg kerteden belül a helyet, ahova telepíted az ágyásodat. Ha átlagosan 6-8 órányi napfényigénnyel számolsz, akkor a legtöbb magaságyásba alkalmas zöldség, gyümölcs, virág jól fogja érezni magát nálad. Ennyi napfénnyel pedig a magaságyás földjének szellőzését is biztosítod.


Komfortos kertészkedés

A magaságyások népszerűsége annak is köszönhető, hogy díszítő értékük mellett, a gondozásuk derék- és hátkímélő, mivel nem kell sokat hajolgatni kezelésükkor. Ráadásul kevesebb gyomlálásra is lesz szükség, mivel a magaságyást tiszta, fertőzésmentes talajjal töltöd fel.

Ezekre figyelj a magaságyás növények kiválasztásánál!

Mielőtt kialakítod a magaságyás ültetési tervet, jó tudnod pár dolgot a magaságyás zöldségek, növények termesztéséről.

Megválasztható elhelyezés

Egymás növekedését segíteni és bizony gátolni is tudják a növénytársítások. Figyelj hát oda arra, hogy melyik fajta milyen magasra nő, mennyire lesznek terebélyesek a levelei, nem fogja-e leárnyékolni a mellette lévőt, a másiknak pedig mekkora a gyökértömege, jut-e mellette elegendő hely a többieknek.

zöldségtermesztés

Zöldségek a balkonodon? Nézzük lépésről-lépésre! 

Ahhoz, hogy szépen teremjenek a zöldségeid, épp csak pár dolgot érdemes betartanod. Hogy mik ezek, és milyen zöldségeket érdemes ültetned, azt most megmutatjuk!

Kártevők elleni védelem

Ha az ültetési sorrendnél odafigyelsz arra, hogy bizonyos növényeket a magaságyás szélére ültess, akkor erős illatukkal, aromájukkal megvédhetik a többi zöldséget, gyümölcsöt, amit az ágyásodba ültettél, ugyanis természetes védelmet biztosítanak a kártevők ellen. Ilyen például a fokhagyma és a körömvirág is.

Víz-, tápanyag- és napfényigény

Mivel a magaságyásban lévő növények ugyanabból a földből szerzik meg a tápanyagokat, és ugyanannyi órát töltenek a napon, így mindenképp érdemes olyan fajtákat összeválogatnod, amiknek azonos vagy nagyon hasonló igényeik vannak. Így nem fogod például az egyik növényfajtát túllocsolni, a másikat pedig tikkadni hagyni ugyanazzal a vízmennyiséggel.

Magaságyásba mit ültessünk, hogyan gondozzuk?

Saláták, káposztafélék, spenót és zsálya is kerülhet a magaságyásba!

Sokan úgy vélik, hogy magaságyásba maximum egy kis veteményes való, pedig ennél sokkal több lehetőség rejlik ebben a típusú kertben, hiszen rengeteg zöldség, gyümölcs és dísznövény is van, amely remekül érzi magát magaságyásban. Hoztunk most egy listát, melyek ezek a növények és mit érdemes tudnod róluk!


Magaságyás ültetési terv – Mutatunk egy példát!

Magaságyásod már csak azt várja, hogy belekerüljenek a növények? Végre összeállíthatod a tervet, hogy mi szerint ültess! Egy szemléletes példát hoztunk ehhez segítségül.

Biztosan több évre tervezel a magaságyásoddal, így azt érdemes figyelembe venned, hogy mikor milyen tápanyagigényű növényeket ültetsz bele. Az első néhány évben elegendő tápanyagot ad egy jól rétegelt magaságyás, így kezdhetsz nagy tápanyagigényű növényekkel. Az első évben ezeket ültesd:


Jól gondold meg, hogy nagy helyigényű növényt ültetsz-e magaságyásba!

Az első néhány évben elegendő tápanyagot ad egy jól rétegelt magaságyás, így kezdhetsz nagy tápanyagigényű növényekkel. Az első évben ezeket ültesd:

1. év: paradicsom, uborka, káposzta, metélőhagyma, brokkoli, cukkini, bab, fűszernövények


A második évtől alacsonyabb, azaz közepes tápanyagigényű növényekkel számolj.

2. év: spenót, eper, salátafélék, fűszernövények, fokhagyma, paprika, karalábé, póréhagyma


A harmadik évben már az alacsony tápanyagigényű növényekkel lesz sikered.

3. év: borsó, rukkola, retek, fűszernövények, madársaláta, vöröshagyma


Természetesen minden év megkezdésekor trágyázhatsz, tehetsz új, minőségi termőföldet a magaságyásodba, így újra sikeres lesz a magasabb tápanyag igényű növények termesztése is.

saláta

5 népszerű saláta típus 

Tudj meg mindent a fejes saláta, vajsaláta, spenótlevél, batávi saláta és tölgylevelű saláta neveléséről. Termesztési tippeket adunk a cserép, a talaj, a fény és a tápanyagoldatok tekintetében. 

Amit még érdemes szem előtt tartanod ültetéskor:

  • Ugyanazt a növényt ne ültesd ugyanoda két egymást követő évben.

  • Tápoldatozással mindig segítheted a növények növekedését.

  • Hagyj elegendő helyet a növények között ültetéskor, hogy legyen hova terjeszkedniük, megnőniük.

GYIK

Milyen növényt ne ültess magaságyásba?

Mivel a magaságyásban nem áll rendelkezésre korlátlanul terület, így nem ajánlott olyan növényeket ültetned, amik a hely szűke miatt nem férnek el. Ne ültess búzát, árpát, ágaskodó takarmánynövényeket, napraforgót, csicsókát, ami akár 3 méteresre is megnő.

Olyan terülő, nagyon nagy helyigényű növényekkel sem érdemes kezdened, mint például a tök és a dinnye.


Melyek a legideálisabb magaságyás zöldségek?

Cikkünkben számos olyan növényfajtát felsoroltunk, amikkel benépesítheted a magaságyásodat. Érdemes tehát hüvelyeseket, paradicsom-, paprika- és káposztaféléket, karalábét, céklát ültetned. Ahogy számos gyógy- és fűszernövényt, illetve illatos, színes dísznövényeket is <új link #2 cikkhez> .


Gyümölcsöt is ültethetek magaságyásba?

Természetesen, de erre a kérdésre is vonatkozik, hogy tudnod kell a gyümölcsfajta helyigényét, azaz, hogy se széltében, se magasságában ne foglaljon túl sok helyet. Épp ezért ideális a szamóca és az eper magaságyásba.


A magaságyás vagy a szabadföldbe való ültetés a hatékonyabb?

Cikkünkben kifejtettük, hogy mindkét kertészkedés mellett szólnak érvek. Két fontos dolgot azonban mindenképp a magaságyás javára kell írni: egyrészt mindenképp jó minőségű földdel dolgozol, hiszen azzal töltöd fel a magaságyásod, másrészt derék- és hátkímélő a hajolgatás nélküli kertművelés.

Vágj bele a magaságyás kertészkedésbe!

Magaságyásodba a zöldségek, gyümölcsök, fűszer-, gyógy- és dísznövények ültetése kiváló választás, csak a korábban felsorolt szempontokat érdemes figyelembe venned, azaz odafigyelni a növénytársításokra, a napfény- és tápanyagigényükre és a kellő locsolásra. Magaságyásodban így szépen termő veteményest vagy épp illatos virágoskertet nevelhetsz, ha ezekre odafigyelsz.